Dajte si na dovolenke pozor. Tieto rady vám pomôžu vyhnúť sa množstvu nepríjemností

2015-02-20 12:00:00 |   |    | 

Rád ako si dať pozor nájdete všade dostatok. Hoci je cestovanie príjemné, občas vás vie dostať do poriadnych problémov. Stratené doklady, zmiznuté peniaze, ukradnutá batožina, to všetko sú pomerne bežné skúsenosti ľudí, ktorí pravidelne opúšťajú svoje domovy, aby spoznali aj iné kúty Zeme. Ako sa pred nimi ochrániť? Máme pre vás 10 rád, ako sa najefektívnejšie vyhnete problémom.



 

1. Pridobré, aby to bola pravda

 

Základnou radou odborníkov na cestovanie je, aby ste neverili až prehnane dobrým ponukám. Zdá sa vám ten koberec príliš lacný? Zrejme nebude pravý. Pozor si treba dať aj na internete a v rôznych reklamách.

 

2. Neakceptujete jedlo a pitie od cudzincov

 

Hoci je na svete mnoho kultúr, pre ktoré je pohostenie základom dobrých mravom, mali by ste dobre zvážiť, od koho si čo vezmete. Hlavne ak sa jedná o jedlo a pitie. Nie málo prípadov sa totiž začína tým, že ste si sadli na pohárik s cudzincom a ráno sa v tom lepšom prípade zobudili okradnutí.

 

3. Zistite si najbežnejšie druhy podvodov

 

Ešte pred odchodom sa pozrite na cestovateľské stránky, blogy a tiež oficiálne stránky jednotlivých ambasád. Môžete sa tam totiž dozvedieť, ktoré podvody sú práve v „kurze.“ Takto si ušetríte aj nervy aj peniaze.

 

4. Dozerajte na taxikára

 

Existuje mnoho tvrdo pracujúcich a poctivých taxikárov, ale niektorí majú jednoducho smolu a narazia vždy na podvodníka. Preto sa radšej dobre oboznámte s cestou taxíkom, ako dlho by mala trvať, približne koľko peňazí by mala stáť, a ktorými štvrťami by mala prechádzať. Aj vy sami sa budete cítiť bezpečnejšie.

 

5. Oboznámte sa s domácou menou

 

Pred odchodom si vždy zistite, aký je aktuálny kurz meny krajiny, do ktorej idete. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam s výmenou peňazí. Taktiež je dobré, ak si nové mince poobzeráte a vyjasníte si ich hodnotu v pomere k vašej mene. Nestane sa tak, že vám „nechtiac“ vydajú mincu, alebo bankovku v rádovo nižšej hodnote.

 

6. Majte svoje veci pod dozorom

 

Počas ciest mestom, nákupov na trhoch, alebo aj pri sedení v bare sa snažte mať svoje veci stále na očiach. Stačí moment a šikovné ruky zlodejov vás pripravia o príjemne strávený deň.

 

7. Pozor na policajtov

 

V rámci bdelosti radšej nikdy nepredpokladajte, že úmysly colníkov, vojakovpolicajtov budú čestné. Hlavne v chudobnejších krajinách sú to práve oni, ktorí vyzbieravajú vysoké čiastky za nejasné obvineniapodrazy.

 

8. Majte so sebou náhradnú kreditku

 

Na cesty si so sebou pre istotu pribaľte aj náhradnú kreditnú kartu. Stať sa môže hocičo, od krádeže až po jej zablokovanie, takže sa vám možno hodí náhradný zdroj peňazí.

 

9. Naplánujte si svoj príchod počas dňa

 

Keďže zlodeji a podvodníci uprednostňujú tmu, pokúste si naplánovať váš príchod do cudzieho mesta cez deň. V prvých momentoch, keď budete možno mierne stratení, vám príde vhod, ak budete mať denné svetlo nahrávajúce do vašich kariet. Možno len pre istotu.

 

10. Nenakupujte príliš drahý tovar

 

V zahraničí si radšej dvakrát premyslite, čo kúpite. Teraz nehovoríme o maličkostiach, ale o drahých predmetoch a predmetoch, ktoré majú pochybnú minulosť. Okrem toho, že vás môžu pekne okabátiť, sa vám môže stať, že si kúpite niečo, čo nie je legálne, prípadne nie je možné to z krajiny vyvážať. Preto si radšej vždy pozrite, čo si ako suvenír odviezť môžete a čo nie.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa