Gdansk - história na pobreží Baltského mora

2012-01-31 18:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Mesto s najvýznamnejším poľským prístavom ťaží nielen zo svojej polohy pri mori a strete niekoľkých riek, ale aj z bohatej histórie - spája sa totiž so začiatkom druhej svetovej vojny, ako i s pádom komunizmu.



Mesto s viac ako tisícročnou históriou patrí medzi najkrajšie v severnej Európe. V minulosti patrilo Poľskému kráľovstvu, Rádu nemeckých rytierov, na prelome osemnásteho a devätnásteho storočia patrilo k Prusku, no zažilo i časy slobodného mesta.

Od konca devätnásteho storočia až do konca druhej svetovej vojny sa jeho história spája s Nemeckým impériom a nacistickým Nemeckom, pričom jeho názov v nemčine bol Danzig. Tu sa začalo bombardovanie Poľska prvého septembra 1939, mesto počas vojny utrpelo značné škody a veľká časť budov historického centra bola zničená.

Po vojne sa mesto vrátilo späť Poľskej ľudovej republike a stalo sa hlavným lodným a priemyselným centrom. V osemdesiatych rokoch vypukol štrajk lodeníc pod vedením Hnutia Solidarity s vodcom Lechom Walesom, ktorý bol počiatkom pádu komunizmu.

Historické centrum obnovili v 50. a 60. rokoch a dnes je Gdansk obľúbeným cieľom cestovateľov, v Hlavnom meste nájdete množstvo pekných uličiek s obchodmi, reštauráciami a kaviarňami.

Najkrajšie časti centra tvoria Ulica Długa a Długy Targ, pešia zóna lemovaná historickými budovami v štýle 17. storočia, zakončená na oboch koncoch architektonicky zložitými mestskými bránami. Táto časť sa nazýva aj Kráľovskou cestou. Nemožno minúť ani najkrajšiu ulicu starého mesta, Mariacka. Symbolom mesta je Neptúnova fontána pred budovou súdu.

Gdansk je jedným z troch miest metropolitnej oblasti zvanej Trójmiasto, patria sem ešte kúpeľné mestečko Sopot a Gdynia. Všetky sú prepojené plážami a parkmi, ktoré sa v lete stávajú relaxačným miestom obyvateľov a návštevníkov. Pláže merajú až 23 kilometrov.

Celé mesto funguje na ekologickom princípe, preto aj pláže, aj parky sú vždy bez odpadkov, každých pár metrov nájdete smetný kôš. Teploty sú podobné ako u nás, avšak samozrejme ovplyvnené prímorskou klímou. Letá sú tu príjemne teplé, aj keď často daždivé. Okrem kúpania môžu návštevníci jazdiť na kajaku či lodi, a to nielen na mori, ale aj na riekach pretínajúcich mesto.

Cyklisti tu taktiež nezostanú v úzadí - mesto je prešpikované cyklotrasami, ktorých výstavba stále pokračuje, v Gdansku sa začína cyklotrasa EuroVelo, vedúca cez Poľsko, Českú republiku, Rakúsko a Slovinsko až do Chorvátska. Bohaté možnosti kultúrneho či športového vyžitia sú jedným z dôvodov, prečo mesto priťahuje ročne okolo pol milióna zahraničných a takmer milión domácich návštevníkov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, gdansk.pl, ek, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa