Počuli ste o tom? I v Poľsku môžete dovolenkovať pri mori

2015-08-10 08:00:00 |   |    | 

Keď sa povie dovolenka v Poľsku, určite vám ako jedna z možností nenapadne cesta k ich Baltickému moru. V našich predstavách je tam totiž chladno, veterno a nemôžete sa spoľahnúť ani na dobré počasie. Keď je však príjemné letné obdobie, nemusíte sa tohto vôbec obávať. Dokonca i počas skorej jesene, keď už je všade menej turistov, sa môžete tešiť na skvelú dovolenku a hlavne na inom, ešte neopozeranom mieste.



 

Ideálne pre rodiny s deťmi

 

Ak by ste hľadali ideálny typ dovolenkárov, ktorých môže táto dovolenka zaujať, budú to istotne rodiny s deťmi. Tunajší turizmus je totiž na nich výborne sústredený, tak sa môžu spoľahnúť na skvelé pokrytie ich voľného času. Nachádza sa tam mnoho atrakcií, detských parkov, ľahkých cyklistických trás, ktoré môžu absolvovať celé rodiny a samozrejme nemožno zabudnúť ani na samotné plávanie. Taktiež sa môžete sústrediť priamo na rodinné hotely, ktoré ponúkaj aj pestrý animačný program pre najmenších. Dovolenka pri mori bude síce trošku iná, no nudiť sa tam nebudete rovnako, ako na juhu Európy. Z Popradu sa tam dostanete za približne 9 a pol hodiny, z Bratislavy smerom cez Oravu za niečo cez 10 hodín. Nezabudnite si dokúpiť aj diaľničnú známku, pretože väčšinu cesty pôjdete práve týmito úsekmi.

 

Skvelé cenové možnosti

 

Ďalšou príjemnou správou sú poľské ceny. Tie sú o čosi nižšie, ako sme zvyknutí na juhu Európy. Najmä čo sa týka stravovania, mali by ste na tejto dovolenke ušetriť. Organizované zájazdy sa k Baltickému moru nerobia. Preto budete odkázaní na vlastnú dopravu. I cez slovenské weby si však môžete objednať aspoň ubytovanie. Trojhviezdičkové hotely s plnou penziou vás na sedem nocí vyjdú na približne 300 eur, štvorhviezdičkové s rovnakou ponukou stravovania sú maximálne o sto eur drahšie. Mnohé z týchto ubytovacích zariadení sa nachádzajú priamo pri pláži. Ak by sa vám však nepozdávala táto alternatíva, pohodlne si môžete zohnať aj vlastné ubytovanie. I pri Baltickom mori sa totiž nachádza veľa penziónov, ale aj možností ubytovania v súkromí, na ktorých môžete poriadne ušetriť. Zaujímavé je taktiež zvoliť si radšej možnosť polpenzie, aby ste si mohli naplánovať viacero výletov a spoznať aj okolie.

 

Polostrov Hel

 

Z tohto hľadiska je najobľúbenejšou časťou Poľska polostrov Hel. Ide o malý piesočnatý polostrovček, ktorý má skvelé lokality pre letný oddych a plávanie. Jeho špecialitou sú aj duny, nachádzajúce sa pozdĺž pobrežia a dotvárajú exotickú atmosféru. Vďaka poveternostným podmienkam sa tam výborne darí windsurferom a jachtárom. Niektoré mestečká ponúkajú aj okružné plavby, vďaka ktorým si môžete pozrieť celé pobrežie. Dostupné sú najmä počas letných mesiacov. Mimo sezónu sú tieto služby obmedzené, no napriek tomu sa tam môžete vybrať na dovolenku pokojne aj v zimných mesiacoch. Vtedy tam nie je taká zima a keď si budete chcieť vychutnať pokojnú jeseň pripomínajúcu atmosféru, môžete sa tam vybrať na pár dní na dovolenku a preskúmať aj tunajšie múzeá. Vychýrená je aj tunajšia gastronómia. Okrem tradičných poľských pochúťok ako slané syrčeky, klobásky a sladké koláče, sa tam totiž špecializujú na spracovanie rýb. Ich použitie je na rozdiel od južanskej kuchyne sýtejšie, jedlá sú rafinovanejšie a ponúkajú vám odlišný gurmánsky zážitok.

 

Malá nevýhoda – veľa turistov

 

Dovolenka pri Baltickom mori však môžete mať aj jednu nevýhodu. Domáci majú k tomuto moru blízko a vyberú sa tam prakticky kedykoľvek, keď majú viac dní voľna. Berú to ako takú malú dovolenku pred tou, na ktorú sa vyberú do zahraničia. Najmä počas víkendov sú tam pláže preplnené a všade je veľa turistov. Vyhnúť sa tomu dá tak, že sa tam vyberiete mimo predĺžených víkendov a voľných dní v Poľsku. Pokojná atmosféra tak panuje už aj v septembri, keď je pri mori ešte teplo a ľudí je tam už výrazne menej. Taktiež si môžete dovolenku vymyslieť tak, že počas víkendov pôjdete radšej pozrieť pamiatky alebo vyrazíte na pláž čo najskôr, aby ste si ulovili dobré miesta.

 

Výletné plavby

 

Zaujímavou možnosťou sú aj výletné plavby, ktoré sa konajú popri poľskom pobreží. Tie trvajú zväčša týždeň až desať dní a na lodiach dostanete k dispozícii plné komfortné služby. Vždy budete kotviť v inom prístave a môžete si pozrieť inú časť tejto lokality. Objednať si ich môžete dokonca aj prostredníctvom zľavových portálov. Ich výhodou je, že sa nemusíte presúvať autom medzi jednotlivými miestami. Neustále budete mať svoju izbu a napriek tomu každý deň uvidíte inú časť Poľska. Navyše je tam vždy pripravený tradičný zábavný program s typickou poľskou veselicou, na ktorom sa vždy perfektne zabavíte. Do Poľska sa môžete v tom prípade dostať pomocou vlakov a keď si objednáte ležadlový vozeň a zvolíte radšej večerné cestovanie, prídete do cieľa navyše oddýchnutí a nemáte ani problém s tým, kde budete dovtedy parkovať svoje auto.

 

Zdroj/autor: poland.travel, tripadvisor.co.uk, polandtravel.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa