Africká pláž tučniakov – Aj tie si radi oddýchnu na slnku

2014-10-02 17:30:00 |   |    | 

Stretnúť divoké zviera dokáže turistov potešiť aj vyplašiť. V prípade tučniakov sa ale neboja. Dokonca sem prichádzajú len preto, aby si z blízka obzreli týchto zaujímavých vtákov. V Južnej Afrike sa promenádujú na pláži, takmer priamo v meste. Nadšení turisti si ich obzrú, ale sa aj oboznámia prečo sú takí ohrození.



 

Simon´s Town

 

V mestečku Simon´s Town neďaleko Juhoafrickej metropoly Kapské mesto, žije kolónia tučniakov afrických. Ohrozený druh si tu pokojne nažíva, zatiaľ čo ho z neďalekých vyhliadok pozorujú turisti. Tí prichádzajú do Národného parku Stolová hora a takto majú spolu s plážou Boulders, kde tučniaky sídlia, postarané o naozaj zaujímavý výlet.

Z mestečka sa vyberiete na juh na pláž, kde vás za poplatok, približne 3 eurá pre dospelú osobu, pustia na vyznačené chodníky, ktoré vedú popri tučniakoch. Odporúča sa, aby ste na chodníkoch zostali, keďže je táto oblasť chráneným územím a tiež preto, lebo tučniaky aj napriek svojmu milému vzhľadu majú zobáky veľmi ostré. Keď sa cítia ohrozené vedia nepekne ublížiť.

 

V čierno-bielom kabátiku

 

Od roku 2010 sú tučniaky africké zaradené na zoznam ohrozených druhov. Pred približne 50 rokmi žilo na Zemi asi 150 tisíc párov, no dnes je ich len 26 tisíc. 80% pokles naznačil, že tučniakov treba začať viac chrániť.

Tunajšia kolónia má dnes približne len 2100 vtákov. Všetci majú biele brušká a čierne kabátiky na chrbte. Je to ideálne maskovanie. Vodní predátori ich nevidia zospodu a lovci nad nimi si ich vďaka tmavému chrbtu nevšimnú. Sú menší ako ich arktickí príbuzní a radi sa vyhrievajú na slnku. Živia sa hlavne lovom rýb, takže sú skvelými plavcami. Za hodinu zvládnu preplávať až 7 km a pod vodou dokážu zostať až 2 minúty.

 

Pláž Boulder

 

Okrem tučniakov sú na pláži aj iné veci na pozorovanie. Veľké kamene rôznych tvarov tu vytvorila príroda behom tisícok rokov. Pomedzi balvany sa predierajú aj malé tučniaky, ktoré si v piesku tvoria hniezda, kde potom na striedačku zohrievajú vajíčka s potomstvom. Pred návštevou si ešte musíte zistiť informácie o príliveodlive a tiež to, v akej fáze sa tučniaky nachádzajú. Tie totiž v určitých mesiacoch trávia viac času na mori ako na pláži, kde sa dajú pozorovať.

Zdroj/autor: capetownmagazine.com, sanparks.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa