Staňte sa v Quebecu princeznou na jednu noc. A potom vyrazte na hokej!

2012-02-05 16:00:00 |   |    | 

Ako sa stať aspoň na malý okamih princeznou? Práve na tieto sny sa zameral slávny quebecký hotel Chateau Frontenac. Vďaka špeciálnemu programu sa tu môžete stať na dva dni princeznou s osobným služobníctvom a rozprávkovými róbami. Stačí mať v peňaženke „naviac“ zhruba 2 700 eur.



Užijete si šatník plný nadýchaných plesových rób, večere za svetla sviečok v zámockej komnate alebo pravidelné prechádzky na snehobielom koni.

Zámocký hotel Chateau Frontenac je vidieť už z veľkej diaľky. „I keď v Quebecu stojí množstvo vysokých budov a mrakodrapov, je obvykle rozľahlá budova na kopci to prvé, čo vás upúta,“ zhodujú sa poväčšinou tí, ktorí už východokanadský Quebec navštívili.

Prví hostia v ňom nocovali už v roku 1893. Hotel tu vznikol v rovnakej dobe ako kanadská železnica, ktorá preťala Kanadu od východu na západ, a pôvodne bol určený hlavne pre cestujúcich vyčerpaných mnohohodinovou jazdou vo vlaku.

 

Princeznou na dve noci

„Frontenac neleží v srdci starého Quebecu - on sám je tým srdcom,“ vraví s miernym nadnesením, ale rozhodne hrdo väčšina miestnych. Niet divu - stavba výrazne pripomínajúca zámok je zapísaná i v Guinessovej knihe rekordov ako najčastejšie fotografovaný hotel na Zemi. Zatiaľ na neho nemá ani slávna dubajská plachetnica alebo newyorská Plaza.

Viac než 600 izieb rozhodne nemá núdzu o hostí. A jeho priestory využil ako kulisy ku svojmu hororovému filmu i Alfred Hitchcock. Zatiaľ najnovšou novinkou je možnosť užiť si dva dni v hoteli v roli princeznej. „Ponuka je určená hlavne pre mladšie slečny,“ vysvetľuje personál. „K dispozícii majú osobné služobníctvo, apartmán s veľkou šatňou, ktorá je plná princeznovských šiat, môžu jazdiť na koni, atď. Proste si splniť svoj sen.“ Nutné je však podotknúť, že splnenie práve tohto sna rozhodne nie je lacná záležitosť.

 

Kolíska kolonizácie i hokeja

Mesto Québec a vôbec celá táto kanadská provincia je kolískou francúzskej kolonizácie Kanady. „Dnes je zároveň i poslednou provinciou, ktorá nemá za úradný jazyk angličtinu, ale len francúzštinu,“ dočítate sa v sprievodcovi. Quebec a jeho okolie bolo jedným z prvých miest, ktoré na Novom kontinente Európania osídlili. Dodnes je toho pripomienkou historické centrum mesta, ktoré ohraničujú nefalšované hradby. Vitajte späť v 16. storočí!

Na východe Kanady žije veľká časť z celkových 32 miliónov Kanaďanov. Na rozdiel od drsného západu, kam turisti vyrážajú za takmer nepoznamenanou prírodou, na východ prichádzajú tí, ktorí chcú nasať kozmopolitnú atmosféru veľkých kanadských miest. Obyvateľstvo Kanady je veľmi pestré a miestna kultúra je veľkým mixom tej americkej, európskej i kultúry pôvodných obyvateľov.

Všetkých ale dokonale zjednocuje záujem o hokej. V Kanade nie je hokej len aktivitou, ktorou môžete zabiť voľný čas, ale doslova náboženstvom. Kanada má viac než milión a pol registrovaných hráčov a najstarší tým celej NHL je ten z Montrealu. Založený bol už v roku 1909 a dodnes každý zápas priláka asi 20 tisíc divákov. Časť z nich sú turisti, pre ktorých je táto návšteva zážitok na celý život.

V Montreale je asi najviac citeľný vplyv európskej kultúry, hlavne francúzskej. Prejsť si tak môžete ako moderné finančné centrum s vysokými mrakodrapmi, tak staré mesto s gotickou katedrálou Notre-Dame de Montreal. Akou stavbou sa architekti inšpirovali je jasné.

 

Obed takmer nad mrakmi - torontská reštaurácia pol kilometra nad zemou

I v Toronte úspešne funguje hokejový tím, jeden z tých, čo stál pri samom zrode severoamerickej hokejovej ligy. Fanúšikovia sa sem schádzajú i do Hokejovej siene slávy. „To je fakt Stanley Cup?!“ nesie sa často miestnosťou, v ktorej je v naleštenej výlohe vystavený najcennejší hokejový pohár. Masovejšie navštevovanou atrakciou je ale CN Tower - do roku 2007 najvyššia stavba sveta.

Televízna veža sa týči do úctyhodnej výšky 553 metrov nad zemou a turisti musia veľmi zakloniť hlavu, aby dovideli na jej vrchol. „Ostatné torontské mrakodrapy vedľa CN Tower vypadajú ako trpaslíci, čo bol i zámer,“ vysvetľuje obsluha v reštaurácii, ktorá je vo výške 447 metrov. „Len tak sa totiž televízny signál  kvalitne šíri cez vysoké budovy.“ Ak mal niekto pred rokom 1975, kedy stavba vznikla, problém s tým poznať panorámu Toronta, tak po jej vzniku ho už určite nemá - CN Tower patrí k najväčšiemu kanadskému mestu tak, ako Eiffelova veža k Parížu.

 

Nenechajte si ujsť:

 

  • Baťovo múzeum topánok

V Toronte si neprídu na svoje len milovníci výšok a hokeja, ale i tí, ktorí si radi prezerajú netradičné exponáty. Tých je totiž v múzeu topánok plno. Celkovo 12 500 exponátov - od staroveku až po súčasnosť, vrátane „slávnych“ topánok celebrít - to sú základné atribúty, kvôli ktorým by ste si nemali nechať návštevu ujsť.

 

  • Ottawa

Ottawa síce nie je najväčšie kanadské mesto, ale od 19. storočia je oficiálnym hlavným mestom celého štátu. Sídlia tu všetky dôležité inštitúcie - vrátane parlamentu, ktorý vzhľadovo pripomína ten londýnsky - a ročne ju navštívi viac než 7 miliónov turistov.

 

  • Niagarské vodopády

Zhruba 50 kilometrov vzdušnou čiarou od Toronta leží medzi Erijským jazerom a jazerom Ontario jeden z najmohutnejších vodopádov na zemi. Voda tu padá do hĺbky 53 metrov a tvorí prirodzenú hranicu medzi Kanadou a Spojenými štátmi. Vodopády sú v skutočnosti tri. Ten najkrajší „Podkova“ leží na kanadskej strane.

 

Tipy na zájazd do Kanady a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kanada:

 

  • Metropoly východu Kanady: Putovanie východnou Kanadou zahŕňajúcu návštevu miest na rieke Svätého Vavrinca a s nepopierateľným vplyvom francúzskej kolonizácie.
  • Západnou Kanadou loďou a po pevnine: Atraktívny program zahŕňajúci návštevu národných parkov Skalistých hôr a podmanivých oblastí ostrova Vancouver s divokým pobrežím Pacifiku.
  • To najlepšie z Kanady: Prierez kanadskou civilizáciou zahŕňajúci návštevu miest s odkazom francúzskej kolonizácie a putovanie za prírodnými zázrakmi Skalnatých hôr.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa