Na východe Kuby nájdete i americkú základňu Guantanámo

2011-09-23 10:25:00 |   |    | 

Turistický ruch sa na Kube sústreďuje hlavne na západe, kde leží Varadero a hlavné mesto Havana. Na východe Kuby však nájdete to, čo západ neponúka.



Okrem dlhých pláží s jemným bielym pieskom a vysokých hôr, ktoré sú porastené palmami a kakaovníkmi i historicky významné miesta.

Na východe Kuby pristál Krištof Kolumbus, vyrastal tu Fidel Castro a Američania tu majú známu vojenskú základňu.

 

I Kuba má svoj orient

Kuba bola a je karibskou legendou. I cez mnohé úskalia sa tu žije naplno a každý deň napĺňajú drobné radosti. Do Kuby sa zamiloval Ernest Hemingway a pri jej návšteve hrozí, že jej prepadnete i vy. Kuba ale nie je len Havana alebo známe Varadero. Východná časť, ktorej sa hovorí jednoducho Oriente, priťahuje turistov svojimi plážami s bielym pieskom a kulisou vysokých hôr, ale tiež miestami, ktoré sa zapísali do kubánskej histórie.

 

Santiago de Cuba – ruch bývalej metropoly

Druhé najväčšie mesto na Kube sa v 16. storočí stalo na desať rokov kubánskou metropolou. Dodnes je považované za najživšie a najtemperamentnejšie mesto v krajine. Chvíľku slávy si Santiago de Cuba užilo znova v roku 1959, kedy tu Fidel Castro vyhlásil víťazstvo revolúcie a na miestnom cintoríne v mauzóleu odpočíva národný hrdina José Martí.

Atmosféra mesta sa ale najlepšie vstrebáva v jeho starobylých uličkách alebo sviežich parkoch, keď k vám spoza rohu dolieha hudba a spokojný smiech starých Kubáncov. Pri pevnosti San Pedro de la Roca sa zvuky mesta miešajú so šumením oceánu. Stavba mesto chránila pred útokmi pirátov a dnes je za odmenu zapísaná na zozname UNESCO.

 

Za kopcom čaká Baracoa

Keď Krištof Kolumbus v októbri roku 1492 zakotvil pri kubánskych brehoch, pomenoval zátoku Porto Santo a vztýčil tu kríž La Cruz de la Parra. Kríž je dodnes vystavený v miestnej katedrále Nuestra Senora de la Asunción. Do minulosti teda môžete nahliadnuť práve tam, súčasnosť čaká za kopcom.

Baracoa leží v provincii Guantanámo, kde majú Američania preslávenú základňu – jej komplex uvidíte napríklad z neďalekého pohoria. Kto sa sem vydá, nemal by si nechať ujsť vynikajúci obed v El Mirador de Malones.

 

Z ostrova na ostrov za odpočinkom

Kto má záujem o pravú exotickú dovolenku (tým sa rozumie odpočinok v tieni paliem na vyhriatom piesku), mal by sa z Kuby vydať na ostrov Cayo Saetia. Leží pri severnom pobreží, s ktorým ho spája most. I keď Varadero je asi najznámejším dovolenkovým letoviskom, Cayo Saetia patrí k najexkluzívnejším. Unikátnu prírodu a jedinečné živočíšne druhy sem chodili obdivovať najvýznamnejšie vládne návštevy, ktoré tu mali rezervovanú súkromnú pláž.

 

Holguín, mesto parkov

Provincia Holguín bola v minulosti domovom Fidela Castra, ktorý tu vyrastal na statku svojich rodičov. Jeho rovnomenné hlavné mesto leží na severovýchode Kuby. Miliónový Holguín je pravým kubánskym centrom a za zábavou vyrazte práve sem. Vďaka veľkým plochám mestskej zelene sa mu hovorí mesto parkov.

Krásu karibskej prírody však všetci obdivujú skôr na blízkej pláži Guardalavaca. Lemuje pobrežie v dĺžke jeden a pol kilometra a delí sa na niekoľko častí. Najkrajšou z nich je údajne Playa Esmeralda, ale ostatné časti na ňu príliš nestrácajú. Pozdĺž pláže turisti vychutnávajú vynikajúce koktajly z kubánskeho rumu, v mori zase potápanie a adrenalínové športy.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Kostol El Cobre

Najvýznamnejší kostol na Kube stojí na svahoch pohoria Sierra Maestra, v blízkosti bývalých medených dolov, ktoré mu dali meno. Pútnici tu každoročne vzdávajú úctu čiernej Madone a prosia ju o ochranu.

 

  • Bayamo

Jedno z najväčších miest Oriente je miestom, kde vzniká rovnomenný vietor. Bolo druhou osadou, ktorú založil prvý kubánsky guvernér Diego Velázquez de Cuéllar. V 19. storočí patrilo k najbohatším mestám na Kube.

 

  • Fuerte Matachín

Pevnosť na východe mesta Baracoa bola vybudovaná na začiatku 19. storočia. V minulosti chránila mesto pred ničivými pirátskymi útokmi, dnes je otvorená zvedavým návštevníkom.

 

Tipy na zájazdy na Kubu

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kuba:

 

  • Koloniálna Kuba: Spoznajte to najkrajšie z Havany a Trinidadu, prejdite sa slávnym Sugar Mill a na záver dva dni relaxujte v slávnom letovisku Varadero.
  • Veľký okruh Kubou: Necelé dva týždne na cestách po legendárnom ostrove vás očaria a nabijú energiou. Spoznáte najznámejšie miesta, teda Havanu, Santiago de Cuba alebo Varadero.
  • To najlepšie z Kuby: Zo studenej Slovenskej republiky sa vydáte na teplú a slnečnú Kubu, kde navštívite okrem Havany a Varadera i Trinidad alebo Cienfuegos.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa