Ikony USA: Patrí sem pamätník Mt. Rushmore i Southfork, ranč zo seriálu Dallas

2014-03-26 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Keď sa povie ikony USA, mnohým okamžite napadne socha Slobody, ďalším Biely dom alebo nápis Hollywood. Sú však aj iné stavby - napríklad najslávnejší ranč sveta, Southfork, domov seriálovej rodiny Ewingovcov z Dallasu. Alebo monumentálne súsošie na žulovom masíve Mt. Rushmore, ktorému sami Američania hovoria „svätyňa demokracie“. Prečítajte si niekoľko veľmi zaujímavých faktov, ktoré sa s nimi spájajú!



Spojené štáty sú snom mnohých cestovateľov. Vyfotiť sa so sochou Slobody za chrbtom, prezrieť si New York z Empire State Building, prejsť sa po chodníku slávy… Niektoré miesta sú chronicky známe, ale i tak vedia prekvapiť. Vedeli ste napríklad to, že súčasťou Bieleho domu je malý pivovar?

 

Nápis Hollywood - Z reklamy na domy reklama na sny

Stojí na kopci Mt. Lee nad štvrťou Hollywood Hills a je stelesnenou reklamou na sny. Na svete nie je slávnejšieho nápisu než deväť písmen slova Hollywood. Ikona celých Spojených štátov pritom pôvodne vznikla ako reklama na prímestské sídlisko, kam sa ľudia veľmi nehrnuli a bola dlhšia o slovo „land“. Posledné štyri písmená však zmizli na konci 70. rokov pri rozsiahlej rekonštrukcii.

Celý nápis je dnes dlhý 110 metrov, jednotlivé písmená majú výšku 14 metrov, čo zodpovedá zhruba výške trojposchodového domu. Mimochodom, ich výška dlho lákala aj samovrahov. V roku 1932 z písmena H „štýlovo“ skočila neúspešná herečka Peg Entwistleová. Dnes už nič také našťastie nie je možné. Celý nápis je totiž obohnaný plotom a stráži ho nepretržite ochranka - čo samozrejme vadí turistom, ktorí k nemu chcú ísť čo najbližšie.

V roku 2010 pre spory o pozemky nápis takmer zmizol, podarilo sa ho však zachrániť. Na rok 2013 je zas naplánovaná pomerne náročná renovácia a objavujú sa i smelé plány na to, že by sa celý nápis stal súčasťou super luxusného hotelového strediska.

 

Ranč Southfork - „Nafta je viac než krv a voda!“

Túto vetu predniesol jeden z najväčších seriálových zloduchov v histórii televízie - J. R. Ewing zo seriálu Dallas. Rodinné sídlo Ewingovcov filmári umiestnili do skutočného ranča severovýchodne od Dallasu a v prvých mesiacoch nakrúcania v ňom dokonca stále bývali jeho pôvodní majitelia. Obľuba seriálu však rástla a zvedavých fanúšikov, ktorí každý deň prichádzali, pribúdalo. Pôvodná rodina sa tak nakoniec odsťahovala a z ranča Southfork sa stala televízna legenda.

Komentované prehliadky tu prebiehajú ešte dnes. Človek sa tak za necelých jedenásť dolárov môže pozrieť Ewingovcom do spálne i kuchyne, poťažkať si zbraň, ktorou bol v jednom z dielov postrelený J. R., prezrieť si svadobné šaty, ktoré na sebe mala Lucy…

Mimochodom, v ponuke sú i skutočné svadobné obrady so Southforkom za chrbtom, možnosť usporiadať firemnú konferenciu (v tesnej blízkosti ranča totiž vzniklo kongresové centrum) alebo hostinu a hosťom nechať naservírovať trebárs Steak podľa J. R.

 

Biely dom - prezident tu má i vlastný pivovar

Každý rok sa vraj pokúsia do areálu Bieleho domu dostať asi tri desiatky duševne chorých ľudí. Ochranka si však s nimi vždy veľmi rýchlo poradí. Bodaj by aj nie - okolie Bieleho domu stráži okolo sto policajtov a ďalšie štyri desiatky zvláštnych agentov. A to nepretržite.

Biely dom vznikol v roku 1792. V prvých rokoch však nebol biely, ale šedivý. Biely vápenný náter dostal po prvýkrát v roku 1812 a takmer okamžite sa preň ujal dnešný názov. Oficiálne ho premenovali na Biely dom až v roku 1902.

Okrem slávnej Oválnej pracovne, ktorej vzhľad sa mení s vkusom každého z prezidentov, je súčasťou domu ďalších zhruba 130 miestností, 35 kúpeľní, lekárska ordinácia, protijadrový kryt, solárium, kino, pracovňa FBI alebo v priľahlej záhrade malý pivovar, ktorý dodáva pivo na prezidentský stôl. A mimochodom - aj keď sa to na fotografiách a televíznych záberoch nezdá - Oválna pracovňa má rozlohu takmer 80 metrov štvorcových.

 

Mt. Rushmore - i tu to začalo ako reklama

I obrovské súsošie štyroch amerických prezidentov vytesané do svahu Mt. Rushmore bolo pôvodne reklamou. Južná Dakota totiž nikdy nebola nijako výrazným turistickým ťahákom. V roku 1927 sa tu preto rozhodli, že vybudujú dielo, ktoré pritiahne Američanov zo všetkých kútov kontinentu. Stavba síce v dôsledku Veľkej krízy trvala 14 rokov, ale dnes tento monument pritiahne ročne asi dva milióny turistov.

Plocha celého diela, ktoré zobrazuje prezidentov Washingtona, Jeffersona, Lincolna a Theodora Roosevelta, predstavuje asi 5,5 kilometra štvorcového, pričom samotné tváre majú výšku zhruba 18 metrov. Prvý „nástrel“ diela obstaral dynamit, finálne úpravy zas uskutočnili štyri stovky robotníkov s dlátami. Američania dnes tomuto miestu hovoria „svätyňa demokracie“.

 

Socha slobody - „Amerika ťa víta!“

Práve socha Slobody bola obvykle tým prvým, čo videli ľudia smerujúci za novým životom do Nového sveta. Dostať sa na ňu človek môže len trajektom, ktorý vyráža z južného cípu Manhattanu niekoľkokrát za hodinu. Človek ani nemusí priamo do sochy, môže sa len prejsť po Liberty Islande a urobiť pár fotiek.

Socha do New Yorku doputovala loďou z Francúzska ako výraz priateľstva. Američania si ju však museli znovu zostaviť, bola totiž privezená ako zhruba 350-dielna skladačka. Mimochodom - podoba sochy vraj vychádza z Delacroixovho obrazu „Sloboda vedie ľud na barikády“.

 

Reklamný odkaz

Vydajte sa za poznaním Spojených štátov!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • To najlepšie z USA!: Úplne unikátny program! Takmer tri týždne na ceste po USA. Pozrite sa do New Yorku, k Niagarským vodopádom i do Los Angeles a Hollywoodu. Nevynecháte jediný symbol Spojených štátov!
  • Z  New Yorku na Floridu: Kde sa točila Kriminálka Miami a kde zase Sám doma? Spoznáte nádherný národný park Everglades i panorámu Manhattanu. Centrum NASA i hlavné mesto Spojených štátov s ikonickým Bielym domom!
  • Americký západ!: Monumentálny Grand Canyon, horúce Údolie smrti, ale i Las Vegas plné kasín a neónov. Spoznajte mestá a prírodu západu USA - vrátane San Francisca a Los Angeles s nápisom Hollywood.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa