Mayské kúpaliská – Kde sa v Mexiku ovlažiť

2014-09-25 17:30:29 |   |    | 

Mexiko – krajina miliónov obyvateľov, drogových dílerov aj nespočetných prírodných úkazov, ktoré berú dych už stovky či tisícky rokov. Príroda tejto krajina dala ozaj veľa. Od vyprahnutých púští, až po životom prekypujúce dažďové lesy. Unikátov je tu nespočet. Medzi ne radíme aj „cenotes.“ Úkazy, ktoré objavili už dávni Mayovia.



 

Cenote?

 

Tento španielsky názov, pochádzajúci priamo z Jukatánu, opisuje prírodný útvar známy v celom Mexiku a na Floride. Vo svete ich poznáme pod názvom „blue hole,“ teda modré diery. Vyskytujú sa aj na Bahamách a v blízkosti Veľkej koralovej bariéry. Už si spomínate? Jedná sa totiž o krasové závrty, ktoré sa rokmi naplnili vodou.

 

Dážď aj podzemná voda

 

V Mexiku tieto závrty nazývame cenote. Vznikli ešte v dobe, keď bola hladina mora omnoho nižšia. Vtedy sa vytvorili jaskyne a podzemné dómy. V obrovských priestoroch sa postupom stáročí zbierala voda. Dažďová aj tá, ktorá len pritekala. Zaujímavé sú prípady závrtov nachádzajúcich sa pri mori. V nich sa môže miešať slaná morská voda so sladkou dažďovou. Ťažšia slaná voda klesá pod sladkú a spolu vytvárajú zaujímavý vizuálny efekt.

Zemským pôsobením sa však ich stropy začali prepadávať a vytvárať „studne.“ Hlboké diery v zemi zaliate vodou. Podľa stropu vedci vedia odhadnúť vek závrtu. Tie najmladšie ho ešte stále majú, a tak sa nachádzajú pod zemou. Najstaršie sú už odkryté. Ich vrchné časti sa prepadli a odhalili priezračnú vodu.

 

Plavci a potápači

 

Cenotes sú veľkým lákadlom každého regiónu. Zvyknú sa nachádzať na pobrežiach, ale aj uprostred džungle. Medzi najznámejšie patrí studňa blízko mayského mesta Chichén Itzá. Tento závrt však Mayovia nepoužívali na ochladenie tela. Slúžila totiž na rituály a ľudské obety.

Vieme si veľmi dobre predstaviť, prečo sa všetkým návštevníkom, aj domorodým Mayom, tak páčia. Uprostred bujnej zelene predstavujú hotové oázy. Strmé steny sa zvažujú priamo do vody, ktorá môže byť niekedy aj veľmi hlboká. Zvyčajne je priezračná a potápanie v nej vám odhalí taje minulosti. Geologické útvary pod vodou sú takmer tak zaujímavé, ako samotné studne.

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa