Najväčšia hora sveta je na ostrove Havaj (Big Island)

2015-02-17 08:00:00 |   |    | 

Snažiť sa opísať Havaj bez použitia slovíčka „raj“ je takmer nemožné. V tomto mieste nevýslovnej krásy, to slovo nie je klišé, ale fakt, dokonca je aj prislabé. Stačí sa pozrieť na úžasné pláže, koralové útesy či vulkány vábiace dobrodružné povahy. Vodné športy, pozorovanie vtákov, turistika, plávanie či len leňošenie na pláži – nielen to sú Havajské ostrovy.



 

Sopečné súostrovie Havaj je 50. štát USA ležiaci v Tichom oceáne s hlavným mestom Honolulu a s počtom obyvateľov 1 404 000. Máte na výber zo šiestich ostrovov prístupných pre turistov.

 

Ostrov Big Island

 

My vám ponúkame spoznať ten najmladší a najväčší: ostrov Hawai’i prezývaný aj Big Island s najväčšou horou sveta. Extrémny je prechod z vyprahnutého západu ostrova po východ s bujnou vegetáciou, kde sa nachádza aj najvlhšie miesto Spojených štátov amerických. Ostrov je vytvorený z piatich sopiek, pričom tri sú stále aktívne – Mauna Loa, Kilauea a Hualalai.

 

Obyvatelia

 

Z toľkej pohody a lenivosti, sa dá o domácich povedať, že sú pomerne tuční, minimálne s nadváhou a to aj napriek tomu, že tu deti plávajú v mori už od skorého veku. Vysmiati Havajčania sa na križovatkách striedajú v dávaní prednosti a ešte sa pritom pozdravia podvihnutím ruky a ukázaním gesta. Autobusy by ste tu ťažko hľadali, no a s taxíkmi je to podobné. Turisti si tu prenajímajú autá a všetci domáci obyvatelia tu aspoň jedno vlastnia. Havaj znamená pre Američana niečo ako Tatry pre Slováka, a tak väčšina turistov pochádza práve odtiaľto.

 

Mauna Kea

 

Mauna Kea sa týči nad hladinou do výšky 4207 metrov, no od dna má neuveriteľných 10 205 metrov, a to ju robí najväčšou horou sveta.Na vrchole je najväčšie svetové stredisko pre optický a infračervený port a submilimetrovú astronómiu. Pre návštevníkov sú k dispozícii teleskopy, no prístup do budov je zakázaný. Od úrovne mora to autom trvá dve hodiny, takže je možné, že vám bude z náhleho prekonanie toľkej nadmorskej výšky aj nevoľno. Ak sa rozhodnete navštíviť MaunaKeu po svojich, majte na mysli, že výstup trvá aj 10 hodín. Každú prvú sobotu v mesiaci tu pripravujú program : špeciálnu prezentáciu o aktuálnych výskumoch a objavoch  na MaunaKea.

 

Údolie Waipio (Waipio valley)

 

Z vyprahnutého kraja pri Mauna Kea sa vyberte smerom na severné pobrežie do Waipiovalley. Práve tu sa nachádzajú najkrajšienajväčšie vodopády Havajských ostrovov padajúce z výšky 400 metrov - Hiilawe vodopády. Jazda na koni, v terénnom vozidle či pešia turistika – to sú možnosti prebádania tohto malebného údolia. Medzi poľami, riekami a vodopádmi tu žije asi 100 obyvateľov.

 

Havajský vulkanický park

 

Ďalším obľúbeným miestom na ostrove je Havajský vulkanický národný park, ktorý sa nachádza okolo aktívnej sopky Kilaluea. Väčšina návštevníkov nevynechá výhľad na roztavenú lávu zo sopky Kilauea.

 

Kiholo Bay

 

Ak hľadáte pláž s troškou niečoho pre každého, tak si to namierte na približne 3km širokú Kiholo Bay. Je neuveriteľné, že táto oáza v láve nie je plná turistov. Nádherné pláže s čiernym pieskom, sledovanie živočíchov a rastlín v ich domácom prostredí či kúpanie sa v lávovom tuneli – to všetko ponúka Kiholo Bay. Pozorovanie veľrýb, delfínov či korytnačiek láka mnohých na návštevu tohto miesta.

 

Kávové exkurzie (káva Kona)

 

Káva sa tu pestuje v okolí mesta Kona, kde je sopečná pôda na to najvhodnejšia. Máte možnosť sa vybrať na jednu z plantáží a pozorovať spracovanie kávového zrna. Nechajte sa nahovoriť na „coffeetour“, kde na vás čaká prehliadka plantáže s výkladom, ochutnávka kávy a možnosť jej zakúpenia.

 

A ešte omnoho viac

 

Big Island ponúka dobrodružstvá z rybolovu v hlbokom mori, turistické vychádzky do dažďového pralesa alebo do sopečnej púšte, no aj vodné lyžovanie v tyrkysových vodách, či návštevu dediniek v havajskom štýle na západnom pobreží.

Horolezci tu zase majú možnosť zdolávať snehom pokrytú Mauna Keu. Zaujímavosťou je podvodná sopka, o ktorej sa predpokladá, že zz nej vznikne ďalší ostrov. Ak sa tu rozhodnete potápať, rybárčiť, či kajakovať, rozhodne si športové oblečenie alebo potreby nakúpte priamo na mieste, nakoľko sú tu ich ceny nižšie ako u nás.

 

Autor: Zuzana Fialová

Máte radi cestovanie? Všetko o tejto záľube na jednom mieste.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
3.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa