Whittier - mesto na Aljaške, ktorého všetci obyvatelia bývajú pod jednou strechou

2015-03-20 08:00:00 |   |    | 

Mestečko Whittier, nachádzajúce sa medzi malebnými aljašskými horami, je pomerne neprístupné. Dá sa doň dostať iba po mori alebo cez horský tunel, ktorý býva v noci uzavretý. Výnimočné je však najmä tým, že všetkých jeho 200 obyvateľov býva v 14-poschodovom obytnom komplexe, ktorý pripomína hotel. Ak náhodou do mesta zablúdite, verte, že ubytovať sa vo Whittieri, nebude problém!



 

Pokope

 

Budova, v ktorej v bytových jednotkách žije spomínaný počet obyvateľov, sa nazýva Begich Towers a ide o priestory, v ktorých boli v minulosti kasárne. Prerobená bola v roku 1969 pôvodnými obyvateľmi mesta, ktorých nezlákal ruch veľkomiest a túžili zostať spolu.

Dnes je budova skutočný unikát – okrem apartmánov sa v nej nachádza obchod so zmiešaným tovarom, poštový úrad, práčovňa, policajná stanica (priamo na chodbe), malá ambulancia, ale i kaplnka, ktorá je v samotnom suteréne. V budove taktiež sídli samospráva mesta.

 

Kompetentní mysleli aj na turistov – jedna z obyvateliek v nej prevádzkuje niekoľko izieb. Okrem komfortu na najvyššom poschodí sa môžu potenciálni hostia pokochať pohľadom na podmaňujúcu okolitú prírodu vďaka ďalekohľadom, ktoré sú na izbách.

Zdá sa, že obyvateľom bývanie „pod jednou strechou“ vyhovuje v každom smere. Počasie býva v zimnom období v tejto časti amerického štátu poriadne kruté. Sila vetra môže dosahovať aj 80 km/h a výnimkou nie sú ani veľké snehové záveje. V letných mesiacoch sa zase teplota pohybuje okolo 16 stupňov Celzia.

Je zrejmé, že atmosféra v bytovom dome musí byť pre našinca vskutku netradičná – ak potrebuje niekto niečo vybaviť na pošte, nie je vôbec nevídané, že si do nej „zabehne“ v papučiach. Drvivá väčšina obyvateľov sa zhoduje, že by mestečko nevymenili za rušný život v mestách – mnohým vyhovuje tento spôsob životný štýl a tešia sa aj sociálnemu rozmeru, ktorý komplex ponúka.

Pre úplnosť je však potrebné dodať, že vo Whittieri i jeho blízkom okolí bývajú aj niektorí jednotlivci, ktorí odmietli Begich Towers. Žijú buď v karavanoch alebo v prerobených obytných člnoch. Títo obyvatelia Aljašky tvrdia, že im budova pripomína väzenie.

 

Ako sa však nechala počuť jedna z obyvateliek komplexu - Brenda Tolman, ktorá v ňom žije od roku 1982, „nie všetci sa medzi sebou zbožňujú, no vždy si v prípade potreby navzájom pomôžu“. A práve v tom je výhoda bývania všetkých pod jednou strechou vo Whittieri.

 

Príbeh Eriky Thompsonovej, ktorá je vo Whittieri učiteľkou (len v anglickom jazyku):

Zdroj/autor: npr.org, zahr., drom, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa