Vystúpite z lietadla a bude vám zle: La Paz je jedným z najvyššie položených miest planéty

2015-07-18 07:00:00 |   |    | 

Vystúpite z lietadla a už po pár minútach sa môžete cítiť ako po údere ťažkou dubovou palicou. Vysokohorská choroba. V La Paz, respektíve na neďalekom letisku El Alto, vás pokojne môže postihnúť. Bolívijské La Paz je totiž najvyššie položeným hlavným mestom sveta. Od morskej hladiny vás tu delí asi 3700 výškových metrov a pokiaľ sa vám nezamotá hlava z vysokohorskej choroby, tak určite z pohľadu na divoké Andy, ktoré sa v okolí týčia.



 

Poďme však hneď na úvod uviesť na pravú mieru označenie „najvyššie položené hlavné mesto sveta“, ktoré mestu La Paz mnohí prisudzujú. Áno, v bolívijskom La Paz skutočne sídli prezident, parlament a vláda a všeobecne je považované za srdce Bolívie, hoci oficiálne je hlavným mestom tohto štátu Sucre, v ktorom sídlia legislatívne orgány Bolívie.  „Najvyššie položené hlavné mesto“ je teda trochu zavádzajúce označenie.

Pokiaľ nebudeme považovať La Paz za hlavné mesto, tak najvyššie položeným hlavným mestom planéty je Quito v Ekvádore – to leží v nadmorskej výške zhruba 2800 metrov.

 

Mesto nad oblakmi je dostupné lietadlom

 

Tí, čo sa rozhodnú do tohto mesta nad oblaky vydať lietadlom, ho však na „leteckej“ mape sveta budú hľadať márne. Nelieta sa totiž priamo do La Paz, ktoré leží v kaňone rieky Choqueyapu a na svahoch okolo nej, ale na náhornú plošinu v mestečku El Alto, ktoré leží asi 13 kilometrov od La Paz.

Mimochodom, toto letisko začalo slúžiť už v prvej polovici 20. storočia – a vlastne ani nie je div. Ako inak by sa ľudia rýchlo dostávali do vysokých nadmorských výšok v Andách, ktoré človeku neodpustia ani najmenšiu chybičku? Letecká doprava sa tu rozvíjala naozaj veľmi rýchlo. Podľa dobových prameňov vznikla prvá škola letectva v La Paz už v roku 1916! 

 

Najvyššie položené medzinárodné letisko na svete

 

Oficiálne bolo letisko El Alto (mimochodom, v preklade znamená tento názov „vysoký“) otvorené až v 60. rokoch 20. storočia a už v nasledujúcom desaťročí prešlo veľkou rekonštrukciou. K ďalšej rekonštrukcii došlo v roku 2006. Nečakajte však atmosféru obrovských medzinárodných letísk.  Áno, letisko v El Alto malo kedysi rovnaký názov  ako obrovské letisko v New Yorku – letisko JFK – ale tunajšie dve dráhy (z ktorých jedna je dokonca trávnatá) sa s ruchom newyorského „súrodenca“ nemôžu porovnávať.

Niekoľko primátov však toto letisko drží – El Alto je najvyššie položeným medzinárodným letiskom na planéte a zároveň piatym najvyššie položeným letiskom na svete vôbec. Lieta sa odtiaľto väčšinou do ďalších juhoamerických štátov, ale pravidelne sem lietajú i American Airlines s linkou do Miami.

Z letiska sapotom návštevníci La Paz najčastejšie vydávajú taxíkom dole (a to doslova, v krátkom čase zídu o 400 výškových metrov nižšie) do centra bolívijskej administratívnej metropoly. Väčšina sprievodcov dokonca radí nezdržiavať sa v okolí letiska príliš dlho a využiť oficiálne taxíky.

 

Vysokohorská choroba

Postihnúť vás môže pri pobyte v nadmorských výškach nad 2500 metrov a je dôsledkom takzvanej hypoxie, teda nedostatku kyslíka. Vo výške 2500 metrov nad morom sa prejaví u každého piateho človeka a náchylnejší sú vraj ľudia mladší a fyzicky zdatní, ktorí precenia svoje sily. V súvislosti s vysokohorskou chorobou sa hovorí o takzvanej opitosti zmyslov. Človek je malátny, potáca sa, je unavený a slabý. Zároveň môže však mať problémy so spánkom a veľmi zvláštne sny. Postihnutému človeku sa tiež zrýchli dýchanie a zvýši pulzová frekvencia.

 

Štyria z piatich návštevníkov, ktorých nepostihne vysokohorská choroba, si však môžu už cestou z letiska vychutnať ten pocit, keď je nebo takmer na dosah. Nie nadarmo Bolíviu občas prezývajú „Tibet Ameriky“. Nádherná príroda je tu však kompenzovaná veľmi drsnými podmienkami pre život.

 

Bez výškových budov a s trhmi

 

Samotné La Paz je nekonečným kobercom nízkych domčekov, výškových budov je tu pomenej. Ulice sú úzke, hlučné a preplnené autami, taxíkmi i autobusmi. Poriadne rušno je i na miestnych trhoch – a to i na čarodejníckom, ktorý do značnej miery slúžiaj ako turistická atrakcia.

A pozor si dajte na ostré slnko. V La Paz sa síce nedočkáte vysokých teplôt, celoročne sa tu teploty pohybujú maximálne okolo 15 stupňov, ale slnečné lúče veľmi rýchlo nechránenú kožu sfarbia do červena. Veď človek sa  pohybuje v poriadnej nadmorskej výške…

 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • UNESCO Road po Južnej Amerike : Vydajte sa s nami na tri týždne do Južnej Ameriky! Navštívime dve desiatky pamiatok na zozname UNESCO a Veľkonočný ostrov. • navštívime mesto Quito • pozrieme sa do La Paz • prejdeme sa po Potosí • a na vlastné oči uvidíme púšť Atacama Spoznajte krásy Južnej Ameriky s ESO travel. V roku 2015 na túto unikátnu cestu odlietame len dvakrát!
  • Vydajte sa po Route 66! : Pod kolesami silného stroja vám ubieha asfalt a vy spoznávate krásy Ameriky. Ako sa vám táto predstava pozdáva? Prečítajte si tie najväčšie zaujímavosti o slávnej matke všetkých ciest, americkej Route 66 – v článku na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz.
  • Poznávacie zájazdy lastminute : Na poslednú chvíľu nemusíte odchádzaťlen k moru, ale trebárs i na poznávací zájazd. Pozrite sa na: • Čína od 32990 Kč • Západ USA od 58990 Kč • Libanon za 38990 Kč Vyberte si z pestrej ponuky poznávacích zájazdov. Lietame do 136 krajín sveta a máme perfektných sprievodcov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa