Z Bostonu k Niagarským vodopádom

2010-10-17 17:00:00 |   |    | 

Lacné letenky, výhodný kurz dolára a bezvízový styk lákajú k výprave do Spojených štátov amerických. Ak sa chcete zaradiť medzi zaoceánskych cestovateľov, nenechajte si ujsť špeciálny seriál o východnej časti USA. Prevedie vás tým najzaujímavejším, čo je možné v tejto časti Spojených štátov navštíviť.



Pokračujeme v putovaní po východe USA. V minulom diele sme cestu začali výletom po veľkomestách ako New York, Washington, alebo Philadelphia.

V druhom diele seriálu navštívime dve veľké mestá amerického severovýchodu Boston a Chicago, pri Veľkých jazerách ležiaci Cleveland a pokojné Buffalo s neďalekými Niagarskými vodopádmi. Tretí diel seriálu sa bude v nasledujúcom týždni venovať ceste južným smerom.

 

Boston: prvé bojisko občianskej vojny

Viete, čo majú spoločné čaj a Ally McBealová? Preslávilo ich americké mesto Boston. Z histórie tohto britskými kolonistami založeného mesta si každý spomenie predovšetkým na známe Bostonské pitie čaju z roku 1773; málokto však vie, že miestne mrakodrapy vytvárajú kulisy v populárnom seriáli o mladej právničke. Boston je mestom s mnohými prvenstvami. Odohrala sa tu prvá bitka americkej revolúcie, ktorú pripomína 220 stôp vysoký žulový obelisk na Bunker Hill s výhľadom na historické centrum.

V Bostone sa nachádza i jedna z najprestížnejších univerzít na svete - Harvard, prvá národná univerzita založená v roku 1636. Športoví fanúšikovia iste budú poznať miestny baseballový tým Boston Red Sox. Ďalšou bostonskou zaujímavosťou je metro, ktoré tu v roku 1897 začalo prevádzku ako vôbec prvé v USA.

Najlepší spôsob ako sa oboznámiť s mestskými pamiatkami je pešia prechádzka po históriou obťažkanej Ceste slobody. Freedom Trail začíná v Boston Common, najstaršom verejnom parku v Amerike, a prevedie vás okolo významných koloniálnych budov k miestu, kde padli prvé obete vojny za nezávislosť: Boston Massacre Site. Pokračuje k malebnej mestskej tržnici, cez starú taliansku štvrť, cez most Charleston okolo najstaršej dochovanej vojnovej lode na svete USS Constitution, až ku spomínanému pamätníku na mieste prvej bitky americkej revolúcie.

Prehliadkou Bostonu uzavrieme naše putovanie po východnom pobreží a vydáme sa do vnútrozemia za jedným z najnavštevovanejších miest Spojených štátov: k Niagarským vodopádom.

 

Div prírody na rieke Niagara

Rozprávkové vodopády priťahujú každoročne vyše dvanásť miliónov návštevníkov z celého sveta. Ak si chcete ich krásu vychutnať bez davu turistov, treba prísť zavčasu ráno. Krátko po východe slnka je atmosféra hučiacich kaskád a padajúcej vody neopísateľná. Kvapôčky hmly, vyparujúce sa z mohutnej masy nezastaviteľného prírodného živlu, zahaľujú vodopády do jemného oparu a vytvárajú nad nimi nádherné dúhové oblúky. Nezabudnuteľný zážitok ponúka plavba parníkom priamo doprostred podkovy Niagarských vodopádov

 

Buffalo, nezaslúžene prehliadané mesto

Necelú hodinu južne od Niagarských vodopádov a asi osem hodín jazdy od New York City leží kedysi priemyselné Buffalo . Súčasná podoba centra je však skôr turistická. Názov pochádza z francúzskeho beau fleuve – krásna rieka. Mesto prekvapí pôvodnou architektúrou, ktorej vládne pôsobivá radnica v štýle art deco, ďalej novogotická  budova Starej pošty, ale i prvý moderný mrakodrap z roku 1895, dnešný Prudential Building. Pokiaľ si budete chcieť odpočinúť po celodennej chôdzi, vydajte sa do parku Delaware, kde okrem lavičiek a upravených trávnikov nájdete i úžasnú galériu Albright-Knox Art so zbierkou francúzskych impresionistov. Okrem bohatej kultúrnej ponuky je Buffalo i mestom športu; preslávení sú predovšetkým futbaloví NFL Buffalo Bills a hokejoví Buffalo Sabres.

 

Rodisko rockovej hudby

Ďalším mestom s priemyselnými koreňmi, ktoré sa snažia zatraktívniť a nalákať doň turistov, je Cleveland. Mesto leží na brehu Erijského jazera v „gaštanovom štáte“ Ohio. Okrem historického centra s najvyššou budovou štátu Key Tower a krásnej okolitej prírodnej scenérie je hlavným turistickým lákadlom Rock & Roll Hall of Fame and Museum. Interaktívne múzeum vystavuje zaujímavé až bizarné predmety z histórie rocku, ako napríklad psychadelické Porsche Janis Joplin, slnečné okuliare Raya Charlesa, trabanty z koncertného turné Zoo TV Tour kapely U2 a ďalšie. Za to, že múzeum stojí práve v Clevelande, vďačí mesto svojmu rodákovi Alanovi Freedovi, ktorý ako DJ na počiatku 50. rokov 20. storočia rokenrol spopularizoval.

 

Chicago is my kind of town…

… spieva Frank Sinatra v jednom zo svojich hitov zo 60. rokov. Možno si tu nebudete pripadať ako doma, možno sa na vás nebudú smiať ľudia na ulici, ako Sinatra sľubuje, ale určite vás táto pulzujúca metropola nesklame.

Za krásu budov vypínajúcich sa k oblohe vraj môže krava istej pani O´Leary, ktorá kopnutím do lampáša založila Veľký požiar. Pri ňom v roku 1871 zhorelo celé vnútorné mesto. Dnes sú všetky budovy v centre (tzv. Loop) postavené z oceľovo-sklenených konštrukcií, vrátane najvyššieho mrakodrapu v USA, 443 metrov vysokého Willis Tower (predtým Sears Tower). Z jeho špičky sa otvára nádherný výhľad na mesto spolu s Michiganským jazerom.

Medzi modernými mrakodrapmi nájdete skvosty architektúry, ktoré sa tiahnu pozdĺž trasy nazvanej Magnificent Mile. Na jej začiatku stojí belostné sídlo žuvačkového impéria Wrigley Building, hneď vedľa je budova významných novín Chicago Tribune.

Záujemcovia o obchodovanie na svetových trhoch by si nemali nechať ujsť prehliadku Chicagskej burzy, bohužiaľ kvôli riziku teroristických útokov len čiastočne prístupnej. V návštevníckom centre si môžete naštudovať význam gest, ktorými sa predávajúci a nakupujúci vo vrave freneticky dorozumievajú.
 
Chicago je turisticky nevyčerpateľné mesto. Ak vás omrzia mrakodrapy, môžete sa túlať po romantických uličkách talianskej, gréckej či mexickej štvrte, alebo odpočívať v jednom z mnohých rozľahlých parkov s nádhernými fontánami. Takmer iste vám učaruje pohľad na mesto od brehu Michiganského jazera.

Necestujte sem však v zime, keď „veterné mesto“ bičujú snehové nárazy vetra. Radšej počkajte do jari či leta, kedy začínajú open air festivaly. Chicago už dávno nie je mestom mafiánov na čele s Al Caponem, ale centrom kultúry, bluesu a jazzu!

 

Tipy na cestu do USA

Cestovná kancelária  ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA :

 

  • To najlepšie v USA  Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s ohurujúcou nádherou národných parkov juhozápadu krajiny.
  • Mestá a príroda východu USA  Nesmierne obľúbená trasa prechádzajúca severovýchodnou časťou USA, legendárnymi Niagarskými vodopádmi a mnohými mestami, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.
  • Mestá a príroda Západu  Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu.

 

Zdroj/autor: Mirka Reifová, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa