Yucatán - polostrov opradený tajomstvom Mayov

2012-02-09 12:30:00 |   |    | 

Polostrov Yucatán bol dlho považovaný za zabudnutý kút Strednej Ameriky. To však už neplatí. V posledných rokoch je stále častejším cieľom turistov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť tajomné mayské chrámy ukryté v hlbokej džungli a rozlúštiť dávne proroctvo o konci sveta, ktorý Mayovia predpovedali na rok 2012.



Stredoamerický Yucatán je z jednej strany omývaný vodami Karibiku, z tej druhej potom vodami Mexického zálivu. Nie je tak len miestom pre obdivovateľov dávnych civilizácií, ale i pre milovníkov nekonečných pláží a teplého mora. Väčšina turistov sem však stále vyráža za poznaním tajomnej mayskej civilizácie, ktorá uprostred džungle, pokrývajúcej väčšinu polostrova, vytvorila fascinujúce súbory pamiatok, ktoré ešte dnes svojou mohutnosťou dokážu vyraziť dych.

Celý polostrov je opradený mnohými legendami a precestovať všetky známe lokality zaberie niekoľko dní. Najčastejším cieľom je komplex Chichén Itzá, neodporúča sa vynechať ani archeologickú lokalitu Palenque, centrum Yucatánu Meridu alebo pozostatky mesta Uxmal. Po náročnej prehliadke potom príde vhod niekoľko dní strávených odpočinkom v turistickom letovisku Cancún. I tam sa v dnešnom článku pozrieme.

 

Krvavý Chichén Itzá - jeden z nových divov sveta

Najznámejšou stavbou na Yucatáne je nesporne Kukulkánova pyramída, patriaca do komplexu Chichén Itzá. Celý komplex postavili v 6. storočí nášho letopočtu a Mayovia ho podľa všetkého náhle opustili zhruba okolo roku 1500. Chichén Itzá je miesto, kde sa často prelievala krv ľudských obetí bohom. V tomto smere je najznámejšia „Studňa obetí“, do ktorej Mayovia vhadzovali svojich krajanov v období nedostatku vody. Vedecké výskumy odhalili, že najčastejšie išlo o malých chlapcov.

Samotná Kukulkánova pyramída i dnes fascinuje presnosťou, s akou bola postavená. Na jej vrchol vedie dohromady 365 schodov, ktoré ovíja kamenný had. V deň rovnodennosti sa vďaka precízne vymeranej tieňohre had dokonca „plazí“ dolu z pyramídy a pozorovatelia ľahko prepadajú pocitu, že kamenná socha skutočne zázrakom ožila.

Mayovia však i športovali. Dôkazom toho je existencia ihriska pre loptové hry v komplexe Chichén Itzá. Nikto by ale dnes nechcel byť v koži porazeného tímu, ktorý bol ihneď po prehre obetovaný bohom. Niektorí vedci dnes, naopak, tvrdia, že Mayovia neobetovali porazených, ale víťazov, pre ktorých to mala byť víťazná pocta. V roku 2007 bol celý komplex v hlasovaní zvolený za jeden zo 7 nových divov sveta.

 

 

  • Krvavá civilizácia Mayov a tajomná predpoveď

Mayovia sú dodnes jednou z najzáhadnejších civilizácií, ktoré kedy žili na našej planéte. Existenciu tejto spoločnosti ohraničujú roky 2000 pred naším letopočtom, kedy pravdepodobne vznikla, a rok 1541, v ktorom Španieli ukončili ich históriu. I dnes však žije na polostrove Yucatán zhruba 6 miliónov potomkov pôvodných obyvateľov.
Prvé stretnutie Európanov s Maymi prebehlo v roku 1511. Pri mexických brehoch vtedy stroskotala španielska loď. Mayovia Španielov zajali a náčelník rozhodol, že z piatich najtučnejších bude vystrojená hostina pre celý kmeň.
Mayská civilizácia sa dostáva v posledných rokoch opäť do popredia. Mayský kalendár totiž končí 21. decembrom 2012 a podľa dávneho proroctva je práve deň zimného slnovratu okamihom, kedy sa našej planéte otvoria „dvere do nebies“. Mnohí preto predpokladajú, že príde koniec sveta. Či skutočne k niečomu dôjde - o tom môžeme zatiaľ len špekulovať. Isté ale je, že Mayovia boli výborní matematici a astronómovia a ich výpočty boli len málokedy nepresné…

 

Mestá v džungli - Palenque a Uxmal

Ruiny mesta Palenque boli objavené uprostred džungle až v roku 1773. Do dnešných dní bola odkrytá len približne tretina celého mesta a predpokladá sa, že časti okolitej džungle skrývajú pod zemou ešte množstvo starostlivo ukrytých priestorov. Lokalita Palenque síce nie je najväčším náleziskom na Yucatáne, ale rozhodne patrí k najmagickejším. Veľkú časť roka je prales so stavbami v nadmorskej výške 3000 metrov zahalený do hmlistého oparu, z ktorého vystupujú mayské stavby. Spomeňte si na tisíce ľudských obetí a o mrazenie na chrbte máte postarané.

Jedným z hlavných stredísk mayskej civilizácie bol i Uxmal. Španieli ho objavili na začiatku 16. storočia. To už bolo mesto i jeho okolie opustené, čo bol postup typický pre juhoamerické civilizácie. Väčšina budov je dodnes udržiavaná v perfektnom stave a tak môžu turisti navštíviť Guvernérsky palác, Kúzelníkovu pyramídu alebo Korytnačí dom.

 

Cancún - veľkomesto turistov

Ako sa už spomenulo - Yucatán nie je len polostrovom archeologických lokalít. Dôkazom toho je kúpeľné mesto Cancún, ktoré vzniklo na piesočnom teréne pri pobreží a dnes hlavný pás hotelov na Boulevard Kukulkán priamo na pláži meria takmer 20 kilometrov. Cancún je skutočným veľkomestom turistov Strednej Ameriky s najvyšším počtom hotelových izieb v celom Mexiku.

Toto luxusné letovisko obklopuje tyrkysové more a tunajšie pláže patria k najlepším v Karibiku. Vstup do mora je navyše veľmi mierny a tak si tu prídu na svoje i neplavci. Mesto, ktoré má 700 tisíc obyvateľov, žije vo dne i v noci a je ideálne pre tých, ktorí chcú stráviť aktívnu dovolenku spojenú so šnorchlovaním, potápaním, výletmi za poznaním a nočnými akciami v tanečných kluboch a baroch na pláži.

Ak naopak patríte k tým, ktorí majú najradšej ležanie s knižkou v úplnom pokoji, Cancún vynechajte. Ostatné pamiatky Yucatánu si však rozhodne nenechajte ujsť.

 

Tipy na zájazd do Mexika a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka v Mexiku:

 

  • To najlepšie z Yucatánu: Vhodný program pre milovníkov kombinovaných zájazdov. Po veľmi atraktívnom okruhu si budete užívať nádherné pláže Karibiku.
  • Veľký okruh po Mexiku: Upúta vás farebnosťou a pestrosťou folklóru. Spoznáte najzaujímavejšie architektonické skvosty mayskej a aztéckej kultúry i svetoznáme letoviská.
  • Pyramídy a pláže Mexika: Výber toho najzaujímavejšieho, čo sa dá v Mexiku vidieť. Hlboké dojmy z návštevy Teotihuacánu a Chichén Itzá spracujete pri relaxácii pri mori.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa