V tieni Dubaja: Emirát Sharjah je silne konzervatívny, pláže sú tu však krásne

2014-03-31 16:15:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - V emiráte Sharjah žena nesmie mimo hotelového areálu vyraziť medzi ľudí v tričku bez rukávov, muž zase v krátkych nohaviciach a okrem hotelových barov tu nezoženiete alkohol. Dovolenka je tu však paradoxne dosť žiadaná. Sharjah je síce najkonzervatívnejší zo všetkých emirátov, ale ponúka veľmi kvalitné hotely, krásne privátne hotelové pláže a kultúrne vyžitie na niekoľko týždňov. Nie nadarmo je jeho hlavné mesto kultúrnym centrom arabského sveta!



V roku 2001 tu vošiel do platnosti kontroverzný zákon týkajúci sa vhodného obliekania, ktorý platí i pre turistov. Ženy by sa mali vyvarovať krátkych sukní, tričiek bez rukávov, oblečenia, ktoré príliš odhaľuje chrbát, alebo brucho. Muži majú na verejnosti zakázané odhaľovať hruď a ramená. A príliš porozumenia nevzbudí ani oblečenie, ktoré je priliehavejšieho charakteru.

 

Najkonzervatívnejší z emirátov

Dodržiavanie podobných pravidiel sa samozrejme odporúča i v ďalších emirátoch, ale tam sa nimi tak striktne neriadia. V susednom Dubaji alebo v Abú Zabí sú hlavne voči turistom liberálnejší. V emiráte Sharjah sa vám však môže stať, že za nevhodné oblečenie dostanete ostré napomenutie od policajta, alebo vás priamo predvedú na policajnú stanicu.

 

  • Stručne o emiráte Sharjah

Emirát Sharjah má rozlohu asi 2 600 štvorcových kilometrov. Žije v ňom asi 800 tisíc ľudí a je najkonzervatívnejším zo všetkých emirátov. Pri moci je tu už od 18. storočia dynastia Al Quasini, v 90. rokoch 20. storočia sa tu vrhli do rozvoja turistického priemyslu a treba povedať, že sa im to darí. Turistov pribúda navzdory silne konzervatívnemu ponímaniu života.

Pridajte k tomu absolútny zákaz predaja a konzumácie alkoholu, striktné dodržiavanie zákonov a nepríjemné pohľady, pokiaľ sa má k sebe na verejnosti nezadaný pár viac, než sa sluší, a máte profil najkonzervatívnejšieho z emirátov. Prečo sa sem teda chodí?

 

Luxusné zázemie miestnych hotelov

Najskôr je potrebné povedať, že striktné pravidlá často končia za bránami luxusných hotelových rezortov. „Tu vás nikto nebude upozorňovať za pobozkanie priateľky alebo sukňu pri raňajkách,“ hovorí delegátka. „V hotelovom bare si dáte i alkohol a v réžii hotelov sú i zaujímavé večerné programy. A komu je to málo, môže sadnúť do taxíka a vyraziť na nočný ťah do Dubaja, kam je to asi dvadsať minút jazdy autom.“

Okrem luxusného zázemia Sharjah získava body aj vďaka unikátnym historickým pamiatkam v rovnomennom  hlavnom meste, desiatkam krásnych mešít, približne dvom desiatkam múzeí (taktiež v hlavnom meste), štatútu kultúrneho centra celého arabského sveta a veľmi príjemným cenám všetkého -  od suvenírov, cez luxusné oblečenie až po zlaté šperky.

 

Vydajte sa na nákupy!

V hlavnom meste by nikto nemal vynechať návštevu dvoch obrovských trhov - takzvaných sukov, ktoré v sebe spájajú atmosféru tradičných arabských trhovísk a architektúru moderných obchodných centier. Prejsť kompletne obrovský Modrý suk, ktorý je novo zrekonštruovaný, zastrešený a moderný, je záležitosť takmer nemožná. I keď si človek vyberá, ktoré obchody navštívi, strávi tu dlhé hodiny.

Pre kultúrne založených sa ponúka návšteva niektorých z takmer dvadsiatich múzeí, ktoré v hlavnom meste sú. Nie nadarmo udelila organizácia UNESCO mestu Sharjah štatút kultúrneho centra arabského sveta. Múzeum islamu je pre Stredoeurópana možno menej záživné, expozícia o vládnucej dynastii, ktorá je umiestnená do pevnosti Al-Hisn v historickom jadre, je už vďačnejšia.

 

Slnko, more, pláže…

A ťahákom je v neposlednom rade i tunajšie počasie, more a pláže. V zime je v emiráte Sharjah príjemne, od dvadsaťpäť do dvadsaťdeväť stupňov a je to asi najlepšia časť roka pre návštevu. V lete tu totiž býva až neuveriteľné teplo, ortuť teplomeru atakuje dennodenne štyridsiatku a osvieženie človek často nenájde ani v niektorom z hotelových bazénov.

Podobné je to s počasím i v susednom Dubaji. I tam je lepšie vyraziť po konci „klasickej“ letnej dovolenkovej sezóny. Na jeseň a v zime je tu rozhodne príjemnejšie a teploty sú vhodné na kúpanie. 

Mimochodom, z dubajského letiska sa človek dostane motorovým vozidlom do hlavného mesta emirátu Sharjah mimo hlavnej dopravnej špičky do pol hodiny. Sharjah je teda lacnejšou alternatívou dovolenky, počas ktorej možno spoznať i fascinujúci Dubaj. Deň strávi návštevník v Dubaji, noc zasa v niektorom z hotelov v Sharjahu.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Emirátov:

 

  • Sharjah a ostatné Emiráty: Vydajte sa do Arábie! Spoznajte kultúrne založený Sharjah, luxusné Abú Zabí a ďalšie emiráty. Výber hotelov je na vás. Všetky však vynikajú vysokou úrovňou služieb, nádhernými bazénmi a privátnymi plážami!
  • Spoznajte Dubaj!: Užite si nákupy, relax na pláži, vydajte sa do púšte, prezrite si najvyššie stavby planéty, zalyžujte si v umelom zimnom stredisku! Dubaj je neuveriteľným miestom a teraz sa sem lieta za veľmi príjemné ceny!
  • Omán-Emiráty-Katar: Najslávnejšie bazáre, najznámejšie pamiatky, najväčší koberec sveta. Prežite rozprávky tisíc a jednej noci na vlastnej koži! Poznávací okruh po horúcom Arabskom polostrove po stopách iných kultúr.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa