XingPing v Číne môže byť právom považovaný za jedno z najkrajších miest sveta

2014-12-07 10:00:00 |   |    | 

Severná časť provincie Kuang-si na juhu Číny patrí vraj k najkrajším miestam na planéte. Povodia rieky Li a Yulong sú lemované stovkami vápencových kopcov, ryžovými políčkami, čajovými plantážami a desiatkami mostov a jaskýň.



Dopravná križovatka a pravdepodobne hlavné mesto turizmu v Číne s názvom Kuej-lin je vstupnou bránou do tejto oblasti. Ak však čakáte, že už v tomto meste niečo zažijete, tak vám radím, nasadnite na prvý autobus do Yangshuo, alebo XingPingu. Jednoducho čo najrýchlejšie preč, pretože v Kuej-line nie je skutočne čo vidieť, okrem plotov, zopár skál s vysokým vstupným, obchodov so suvenírmi a tržnicou, kde sú len ďalšie suveníry.

Yangshuo je taktiež pomerne veľké mesto, no ešte pár rokov dozadu to bola mekka batôžkárov. Síce sa od vtedy veľa zmenilo, čaro okolia je stále neopísateľné. Rád by som vám povedal niečo viac o tomto prekrásnom mieste uprostred vápencových skál na sútoku dvoch krásnych riek, no skutočný poklad sa skrýva v malinkej, zatiaľ neobjavenej dedinke s názvom XingPing.

Nachádza sa približne 25 km na sever od Yangshua, čo je vzdialenosť ktorú zvládnete na bicykli počas jednodňového výletu, no táto prekrásna dedinka si zaslúži viac času než len zopár hodín. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tu toho moc nie je, no môžete tu objaviť viac než v ktoromkoľvek inom čínskom mieste. Krásnu prírodu, kus histórie, výborný trh a atmosféru vidieka, ktorú tak jednoducho nezažijete v blízkosti Čínskej turistickej destinácie.

Autobus vás po príchode vyloží na autobusovej stanici v srdci dedinky. Ak po vystúpení z dopravného prostriedku zahnete vpravo, tak sa okamžite ocitnete na starodávnej uličke z dynastií Qing a Ming, ktorá sa však rekonštruuje a pripravuje sa na nápor turistov, takže o rok, či dva sa to tu pravdepodobne zmení na nepoznanie. Na iných miestach v krajine by ste za to, aby ste sa prešli po týchto uličkách museli platiť vstupné, no tu zatiaľ nie.

Zohnať ubytovanie nie je až taký problém, keďže je ho tu pomerne veľa a zatiaľ priveľa ľudí o Xingpingu nevie. V uličkách sú síce obchody so suvenírmi, kaviarne a reštaurácie, ktoré dokonca ponúkajú pizzu, či európske jedlo, no väčšinu domov stále obývajú domáci, a tak si môžete pozrieť, ako tu ľudia žili päť storočí dozadu. Nenájdete tu veľa rozdielov, okrem elektroniky a obrovských televízorov, ktoré sú často krát väčšie než vstupné dvere. Na stenách domu visia obrazy veľkého kormidelníka Maa a po ulici sa šíri vôňa jedla, ktorá vás občas prinúti zakašlať, no dodáva to nespochybniteľnú atmosféru miestu.

Ak pôjdete cez celú uličku od stanice až nakoniec, tak na pravo je od vás most, po ktorom ak prejdete, tak ste už pri rieke Li a asi po jednom kilometri sa ocitnete na mieste, ktoré je vyobrazené na 20 yuanovej bankovke. Rieka, kopce a bambusové porasty sú v dokonalej harmónii, a tak sa netreba diviť, že sa toto miesto stalo inšpiráciou pre mnohé maľby, nielen tej na bankovke.

Počas celej cesty vás budú okrikovať miestni ľudia z ponukou na „bambooboat“, avšak cena je kvôli vašej farbe pleti tak vysoká, že vám nepomôže ani znalosť čínštiny. No pokojne ich odmietnite a nezaváhajte, pretože sa ich inak nezbavíte. Je úplne jedno, či stojíte pri nich, alebo o samote, kde nikto nie je, pretože oni za vami prídu vždy. Raz išla pani za nami až dva kilometre a presviedčala nás asi dvadsať minút o tom, že je nutné aby sme si prenajali jej služby. Inokedy nás ďalšia pani prenasledovala cez celú rybársku dedinku a dokonca aj počas toho, ako sme sedeli na brehu rieky viac ako hodinu, tak nás stále sledovala a čakala na svoju šancu.

Každý tretí deň sa konajú v XingPingu miestne trhy, na ktoré prichádzajú ľudia z okolitých dedín predať, či kúpiť čo najvýhodnejšie. Nájdete tu tak veľa bambusu, mäsa, zeleniny, ovocia, zrniečok, zubných pást, pochúťok, zvierat, ale aj rarity ako údených psov, či vejáre z okolitých dedín, ktoré sú známe ich výrobou. Vyjednávanie o cene je často krát divadlo hodné veľkého pódia, a tak brázdiť tento neveľký, no živý priestor je vždy zábavou.

To čo vám však vezme dych, na tomto mieste je miestna príroda, ktorú môžete oceniť nielen z pohľadu od rieky, ale aj z výšky okolitých kopcov, ktoré sú prístupné a poskytujú najkrajšie výhľady na celé okolie. Vyniká v tom predovšetkým kopec Laozhai, na ktorý sa dostanete po hodinovom výstupe z dedinky. Cesta hore nie je až tak náročná, no občas je dosť prudká, pričom schody hore sú spravené z kameňov rôznych veľkostí a občas možno pocítite závrat, ak pôjdete po zhrdzavených rebríkoch hore, no stojí to za to. Keď sa dostanete na vrch, tak uvidíte koniec cestičky pri altánku. Je z neho prekrásny výhľad, no pre ten skutočne fascinujúci musíte ísť po skalách v ľavo smerom k stĺpu. Nemajte strach, nie je to až tak nebezpečné, no dávajte si pozor počas toho, keď konečne uvidíte výhľad, pretože je dosť možné, že sa vám zatočí hlava. My sme sem prišli pred západom slnka, uložili sme sa na skalách a sledovali slniečko ako zachádza za horizont. Dokonalé miesto, pokiaľ neprišli ďalší ľudia.

V noci tu nie je až tak čo robiť, no aspoň máte čas sa pripraviť na ďalší deň. Na výber máte buď túry do okolitých miest, alebo bicyklovanie, ak nechcete splavovať rieky na bambusových loďkách. Aby sme nezabudli obyvatelia tohto miesta sú pyšní na to, že tu bol raz  na výlete aj Bill Clinton. Nenechajte sa teda prekvapiť jeho častými fotkami na uliciach, či v domoch miestnych. Jedno z miest, ktoré navštívil je rybárska dedinka, do ktorej sme sa vydali aj my.

Vedú sem okrem nespoľahlivého autobusu vlastne len dve cesty. Jedna je po rieke loďkou a druhá vedie cez kopce, záhradky a terasové políčka, na ktorých sa pestujú pomelámandarínky. Samozrejme sme zvolili tú náročnejšiu cestu. Tá nám trvala približne hodinu a pol, pričom sme sa niekoľko krát stratili, no nakoniec sme dorazili na miesto. Dedinka je veľmi malá a hneď sa vás proti vašej vôli ujme niekto z domácich, ktorý vás za malý poplatok prevedie po miestach, kde sa prechádzal bývalý prezident USA. Chodíte tak po strechách domov, uličkách, no v skutočnosti je to naozaj otravné, zbaviť sa ich ale nedá. Každopádne sú v tejto dedinke nádherné staré domčeky, pričom si môžete vytvoriť predstavu ako vyzerala čínska dedinka pár storočí dozadu.

Cestu späť môžete absolvovať naspäť cez kopce, odtrhnúť si pomelo, či mandarínku priamo zo stromu (ak vás nikto nevidí), alebo ísť loďkou, no nepočítajte s cenou nižšou ako 80 yuanov ( 10 eur).

XingPing je výnimočné miesto, ktoré by ste mali navštíviť, ak sa ocitnete v blízkosti Kuej-linu. Cestovatelia mu prorokujú svetlú budúcnosť v turizme, no zatiaľ je to neobjavený poklad. Je ľahko dostupný a má všetko a viac ako ostatné mestá v okolí, vrátane Yangshuo. S rýchlosťou akou sa Čína mení je dosť možné, že už budúci rok bude toto miesto na turistickej mape zaznačené ako lokalita, ktorá stojí za návštevu a tým pádom stratí svoje čaro.

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa