Mesto, kde nájdete ôsmy div sveta. Si-an plní sny milovníkov čínskej histórie

2014-12-20 10:00:00 |   |    | 

Po kultúrnej revolúcii v Číne nezostal kameň na kameni. Počas nej bola zavrhnutá staroveká civilizácia, tradícia a kultúra. Vypaľovali sa starobylé chrámy, ničili pamiatky, myslenie ľudí a všetky spojenia s minulosťou. Väčšina čínskych veľkých miest preto dnes nemá takmer jedinú originálnu historickú pamiatku, no Si-an je iný.



 

Obrovské osem miliónové mesto hralo významnú rolu v histórii Číny. Počas tisíc rokov bol Si-an hlavným mestom trinástich dynastií a 73 cisárov, ktorí vládli z tohto viac ako tritisíc rokov starého mesta. Obrovský význam a nepredstaviteľné bohatstvo sem priviedli aj obchodníci, myslitelia, náboženský duchovní, či mnohí ďalší ľudia, ktorí putovali po Hodvábnej ceste. Tá totižto začínala respektíve končila práve v Si-ane, inak nazývanom aj Čchang-an. Je tak nespochybniteľné, že mesto malo rozhodujúci vplyv na formovanie čínskej civilizácie. Bohužiaľ, tak ako v celej Číne, aj v Si-ane pôsobili činitele, ktoré rozkladali historické korene mesta, no tu neboli dostatočne úspešní, pretože nebolo jednoduché vymazať jeho pôsobivú históriu. A tak aj keď mesto stratilo veľa zo svojej zašlej slávy, tak rozhodne stojí za to ho navštíviť, a tu je päť dôvodov prečo:

 

- Terakotová armáda a mauzóleum prvého cisára

- Mestské hradby

- Pagody

- Moslimská štvrť s mešitou

- Atmosféra

Terakotovú armáda asi ani netreba predstavovať. Je označená za ôsmi div sveta, pretože podobný historický nález sa nikde na svete nenašiel. Osem tisíc hlinených sôch vojakov, koní, povozov v nadživotnej veľkosti stráži už viac ako dvetisíc tristo rokov hrobku prvého cisára Číny. Pomáha im k tomu viac ako štyridsať tisíc zbraní, ktoré sa tu taktiež našli. Samotná hrobka je však obrovskou záhadou, pretože aj napriek tomu, že vedci vedia jej polohu a tušia aj čo v nej nájdu, tak ju doteraz stále neotvorili zo strachu o zachovanie jej obsahu. A tak v skutočnosti nikto nevie čo sa skrýva vo vnútri.

Okamžite ako vystúpite z vlaku na stanicu v Si-ane, tak vás nenapadne ani tak, že stanica vyzerá ako v Ostrave, ale to, že pred vami sa týčia najväčšie mestské hradby na svete s dĺžkou okolo štrnásť kilometrov, výškou dvanásť metrov, osemnásť metrovou šírkou na zemi a o tri metre kratšou na vrchole hradieb. Boli postavené na mieste, kde stáli hradby z dynastie Tang zo siedmeho storočia, postavené cisármi z dynastie Ming v štrnástom storočí. Je z nich výborný výhľad na okolie, pričom najobľúbenejšou aktivitou je bicyklovanie sa po hradbách. Avšak je to pomerne drahá záležitosť na čínske pomery, a tak je výbornou alternatívou prechádzka, ktorá vám však zaberie okolo štyroch hodín. Každoročne sa tu v novembri  koná aj maratón na ktorom bežia bežci z päťdesiatich krajín.

Už skôr som písal, že v Číne je veľmi ťažké nájsť relikty minulosti, o to viac, ak sú to pagody. Tie totižto podliehali nielen prírodným živlom, ale hlavne ľudskej činnosti, a tak drvivá väčšina z nich sa nezachovala. Napríklad pagoda, ktorú nájdeme vo Wu-chane bola zbúraná, aby sa mohol postaviť most cez rieku. V Si-ane prežili pagody viac ako tisíc tristo rokov a sú jedným zo symbolov mesta. Okolo jednej z nich je dokonca spravený park vraj s najväčšou fontánou v Ázii, no nečakajte žiadne erupcie vody, pretože to tu je len rozľahlý priestor s vodou striekajúcou asi do výšky pol metra. Celé okolie je však v historickom štýle, aj keď je tu vybudovaných veľa budov s reťazcami jedla a pitia.

V každej príručke o Si-ane nájdete odporúčania na návštevu moslimskej štvrte a najstaršej mešity v Číne. Je to totižto miesto, ktoré je plné života, farieb, vôní a chutí. Výborné jedlo, kopec zaujímavých podnetov, predovšetkým kulinárskych, vás jednoducho zamestná. My sme sa tu túlali viac ako šesť hodín, pričom sme si ani neuvedomili koľko času sme tu strávili. No a samozrejme je tu ešte mešita. Teda je ich tu viacero, no jedna z nich je najstaršou v Číne, pričom ak do nej zavítate, tak vás ani nenapadne spájať tento chrám s Islamom, ale skôr s Budhizmom, či Taoizmom. Aj keď nie všetky časti sú sprístupnené , tak to tu stojí za návštevu, pretože sa tu nič nezmenilo niekoľko storočí. My sme mali šťastie, že sa počas našej návštevy slúžila modlitba, čo náš zážitok umocnilo ešte viac.

Posledným dôvodom je atmosféra mesta. Väčšina čínskych miest, ako napríklad Wu-chan, či mnohé ďalšie nemajú žiadny charakter. Architektúra, obyvatelia a život tam je veľmi nezaujímavý, no v centre Si-anu to cítite úplne inak. Obklopujú vás mocné hradby, prechádzate uličkami s umením, suvenírmi, alebo dokonca kaligrafiou. Domy a ulice tu vytvárajú čaro dávno zabudnutej slávy a hlavne ľudia sú tu príjemnejší. Sú veľmi pozorní, milí a slušní oproti ľudom z vyššie zmieneného Wu-chanu. Často krát ich vidíme ako si kopú loptičku či už v skupine, alebo osamote. Občas sme sa dokonca aj pridali. V noci sa ulicami nesie hudba od pouličných muzikantov a pohľad na nádherné vysvietené budovy, či už tie staršie ako napríklad Zvonová veža a Bubnová veža, alebo novo postavené, ktoré zapadajú do konceptu mesta, je jednoducho prekrásny.

Si-an má za sebou bohatú históriu, ktorú by mu závideli mnohé veľké Európske mestá. Toto mesto bolo centrom fascinujúcich čínskych dejín, a aj napriek tomu, že väčšina krajiny sa modernizovala na úkor minulosti, tak Si-an zostáva aj naďalej majákom čínskej civilizácie.

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa