Spoznajte mestá duchov v Číne: Obchodné centrum bez obchodov a veľkomesto bez ľudí

2015-02-01 09:00:00 |   |    | 

Svet sa zbláznil! Čína je preľudnená, v Pekingu sa pre smog nedá dýchať, ale napriek tomu v krajine existujú miesta i celé mestá, kde nikto nebýva, a tiež zábavný park, po ktorom na miesto myšiaka Mickeyho pochodujú krysy. Moderné stavby s luxusným zázemím zívajú prázdnotou, akoby ich napadli duchovia. Z ich atmosféry až mrazí. Čo sa vlastne stalo, že v nich nikto nežije?




Hospodárska kríza, ale aj manažérmi zle vyhodnotená situácia, alebo veľké rozdiely medzi hŕstkou bohatých a priemerným Číňanom. To sú hlavní vinníci toho, prečo stavby, do ktorých investori nasypali obrovské sumy peňazí, nikto nevyužíva. Poďme si ukázať niekoľko z nich.


Ordos: Prázdne mesto s miliónom „papierových" obyvateľov


Prejdete obrovským námestím, ale nestretnete ani živú dušu. Miniete niekoľko reštaurácií a kaviarní, ale v žiadnej nemajú otvorené, hoci je čas obeda. Tak vyzerá realita mesta Ordos. Malo sa stať čínskou obdobou mesta divov Dubaja. Skôr sa však blíži osudu stratenej a polozabudnutej Atlantídy. Pritom sa tu v roku 2012 konalo finále súťaže Miss World a v meste stoja luxusné apartmány.


Široké niekoľko prúdové cesty prechádzajú okolo moderných stavieb a mrakodrapov, ktoré mali ukázať vyspelosť Číny v celej paráde. Problémom je, že nech investujete akokoľvek, mesto bez ľudí sa nijakej veľkej slávy nedočká.  Za riedkym osídlením stojí hospodárska kríza. Nové byty skúpili skôr bohatší Číňania, ktorých prílišne tlačili otázky bývania. Nákup považovali za investíciu, alebo byt plánovali darovať potomkom. Chudobnejšia časť obyvateľstva si kúpu nehnuteľnosti nemohla dovoliť, a tak sa Ordos (a s ním niekoľko ďalších miest či mestských štvrtí) stal územím špekulantov.


Problémy má aj Dubaj


Mimochodom, podobnému osudu sa bráni aj samotný Dubaj v Spojených arabských emirátoch. V čase, keď sa tamojším emirom stal šejk Al-Maktúm, iniciovalo vedenie emirátu celý rad gigantických projektov, ktoré mali znásobiť ohromujúci dojem, ktorým má mesto v púšti pôsobiť. Vďaka negatívnemu vplyvu hospodárskej krízy sa však výstavba spomalila, niekde aj na čas zastavila.
Veľký sklz naberajú napríklad palmové ostrovy, ktorých budovanie by malo zhltnúť sumu rovnajúcu sa celoročnému objemu ekonomiky niektorých menších európskych štátov (napríklad Albánska). Ak sa vyčerpajú peniaze na nové ohromujúce projekty a predovšetkým na boj s nepriaznivými prírodnými podmienkami, stane sa mŕtve mesto i z Dubaja. Kto ho chce navštíviť, mal by sa poponáhľať.

 

Obrovské nákupné centrum slúži ako záchod


Ale späť do Číny. Duchovia nepoletujú len mimo stredobodu diania v tisíc ročnej ríši, ale nájdeme ich aj v samotnom Pekingu. Hlavné mesto najľudnatejšej krajiny sveta skrýva obchodné centrá, ktoré zívajú prázdnotou. Nenájdeme v nich ani ľudí, ani obchody. Napríklad v tom, ktorého priečelie zdobí anglický nápis Golden Resources Mall. Ide o šesťposchodové centrum s asi tisíckou obchodov. Lepšie povedané s priestorom pre obchody. Celú polovicu z nich si totiž nikto neprenajíma ani 10 rokov po otvorení.
 

Pritom sa nachádza blízko veľkých hotelov ako Ritz-Carlton a hojne navštevovaných chrámov (Chrám nebies, Chrám slnka...), takže má strategicky výhodnú polohu v miestach výskytu mnohých turistov. Tí sú zrejme dostatočne nasýtení prehliadkami Zakázaného mesta a ďalších magických miest metropoly, takže nemajú chuť chodiť po rozľahlých chodbách nákupného strediska.

Najslávnejší zo zádušných obchodných domov je vo svete známy pod anglickým názvom New South China Mall a plných 99 percent jeho plochy nikto nevyužíva. Pritom sa centrum nachádza v meste Tung-kuan, ktoré má vyše 8 miliónov obyvateľov. Ani taká kúpna sila však nedokázala obchodný dom rozprúdiť, a tak ho od slávnostného otvorenia v roku 2005 navštevujú skôr zvedavci.
 

New South China Mall na CNN


V máji 2013 preslávila televízia CNN New South China Mall aj v Spojených štátoch. Reportér Ivan Watson v nej farbisto opisoval, ako to vo vnútorných priestoroch centra páchne, akoby ich niekto používal, avšak nie k nakupovaniu. Po rozhovoroch s manažérmi strediska dospel k názoru, že čínska ekonomika rastie príliš rýchlo a finančná situácia obyvateľov Tung-kuan ešte nebola na takej úrovni, aby dokázala uživiť obchodný dom s rozlohou vyše pol milióna štvorcových metrov.

Posledné moderné stanovište duchov v Číne nájdeme pri obci Chenzhuang. Mal tu vyrásť zábavný park plný atrakcií pre deti aj dospelých. Stojí z neho však iba betónová kostra čohosi, čo pripomína zámok Snehulienky. A treba dodať, že Snehulienka by sa k nemu hodila hlavne v prípade, že by sa prezliekla do montérok a nahodila mu fasádu.


Stavba sa totiž zasekla v hrubých základoch pre spory o pozemky. Ktosi teda chce v Pekingu a jeho okolí dožičiť zábavu s deťmi, mal by zavítať skôr do Shijingshan, zábavného centra na hlavnej trase pekinského metra. Návštevníkom tam rozdáva radosť Shrek, ale tiež drzý zajac Bugs Bunny, alebo Hello Kitty.

Čína vyrástla príliš rýchlo na ekonomickú veľmoc a jej vodcovia nedokázali akceptovať fakt, že kúpna sila obyvateľstva nie je taká vysoká, ba mnohí musia dokonca bojovať s existenčnými problémami. Preto v krajine vznikajú uvedené miesta, vedľa nich trebárs mesto s architektúrou viktoriánskeho Anglicka (neďaleko Šanghaja), alebo obdoba amerického finančného centra Wall Street (Tchien-Ťin- východný sused Pekingu).


Aby sme však nezískali dojem, že v Číne straší, musíme si pripomenúť, že napríklad v kedysi opustenom Zakázanom meste v Pekingu sa teraz prechádza veľa ľudí a môžu obdivovať asi najzachovalejší palácový komplex na svete. Zdobené brány, chrámy, dokopy asi 800 budov so zlatými ozdobami. Tým všetkým sa dá prechádzať, hoci v minulosti mali toto právo len členovia cisárskeho dvora.

Autor: Lucie Šterbová

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov :

 

  • Spoznajte tajomstvo Číny! : Vydajte sa po stopách nepokojnej histórie námestia Nebeského pokoja a spoznajte tie najväčšie hity Číny vrátane Terakotovej armády, o ktorej sa stále s určitosťou nevie, ako vznikla.
  • Prečítajte si o mestách duchov viac! : Navštívte cestovateľský portál Cestovinky.cz, kde sa objavujú ďalšie články od CK ESO travel. Prečítajte si napríklad o fascinujúcom paláci Potala, o ceste vlakom až na strechu sveta, alebo o filmovom Havaji.
  • Nechajte sa previesť po západe USA!: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu, napríklad magický Bryce Canyon.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa