Navštívte Japonsko a objavte dokonalú harmóniu človeka a prírody

2015-04-01 16:30:00 |   |    | 

Niektoré krajiny poznáme lepšie iné nie. Japonsko patrí k tým, ktoré sú nám Slovákom ešte stále cudzie. Krajina vychádzajúceho slnka leží veľmi ďaleko a jej kultúra je od našej tak odlišná. No Japonsko má mnoho úžasných miest, ktoré sa oplatí vidieť. Na tisíckach ostrovov sa nachádzajú prírodné a kultúrne pamiatky obrovskej ceny. Tisícročná história a ochrana tradícií spolu s prírodou nám dnes umožňujú objavovať ďaleký svet plný krás.



 

Múzeum umení Adachi – Živý obraz

 

Záhrada patriaca tomuto jedinečnému múzeu patrí k skvostom Japonska. Je akoby namaľovaná a spolu s moderným umením tvoria dokonalý harmonický pár. Tak je pohľad na sochy, maľby a keramiku dnešných dní doplnený tradične symetrickou japonskou záhradou. V celom Japonsku je známa ako živý obraz, ktorý sa mení každý deň, takže vždy ju uvidíte v inej, ale prekrásnej, podobe.

 

Opičí park Jigokudani – Závideniahodné kúpanie

 

O tomto mieste ste už možno počuli. Ročne sem chodia tisícky turistov, aby mohli sledovať jedinečný výjav. A teraz nehovoríme len o prekrásnej prírode s lesmi a horúcimi prameňmi. Hlavným lákadlom sú japonské makaky, ktoré denne prichádzajú do horúcich kúpeľov, aby sa počas ľadovej zimy zohriali. Keďže sú tunajšie lesy zapadnuté v snehu až tretinu roka, opičky sú ľahko pozorovateľné. A najdôležitejšie je, že im pozornosť pri ich kúpaní vôbec neprekáža.

 

Hrad Himeji – Biela volavka

 

Láka vás architektúra? Tak potom isto oceníte krásu tohto klenotu. Hrad Himeji je jednou z najznámejších budov Japonska. Jeho precízna vizáž a pritom takmer nepreniknuteľné obranné schopnosti sú ako inak dokonalo prepojené. Japonská kultúra nedovoľovala, aby sa čo i len vojenské stavby stavali inak, ako podľa tradičných vzorov. 83 budov sa tak spojilo do jedného úchvatného a stále účinného celku.

 

Chrám Itsukushima – Brána medzi svetmi

 

K Japonsku neodmysliteľne patria aj jeho zvyky, tradície a história. Podľa šintoistickej viery je tento chrám bránou medzi svetom ľudí a duší. Stojí v zátoke na pylónoch, keďže tunajší ostrov bol považovaný za tak posvätný, že naň nesmela stúpiť ľudská noha. Dnes je veľmi obľúbený hlavne pre bránu Torii. Tá stojí na pilieroch v mori a vyzerá ako keby plávala. Počas odlivu sa k nej zase môžete prejsť aj peši.

 

Tottori-sakyu – Dobrodružstvo v dunách

 

Keď si predstavíme Japonsko, zvyčajne nám v mysli naskočia zelené lesy a moderné veľkomestá. Avšak Tottori-sakyu sú piesočné duny. V Japonsku tak majú aj vlastnú púšť. Je síce pomerne malá, meria len 2 km na šírku a 16 na dĺžku, ale môžete na nej zažiť všetko, čo na púšti napríklad v Sahare. Prechádzajú ňou ťavy, ale i piesočné buginy.

 

Hora Daisen – Vulkán na pobreží

 

Posvätná hora Daisen je dlhodobo spomínaná aj v japonskej histórii. Keďže stojí priamo pri Japonskom mori bola svätým miestom, kam smeli chodiť len kňazi. Tí museli vyliezť na horu, aby sa dostali do chrámu Daise-ji. Postavili ho už približne v roku 720, no po vyše 1000 rokov ho mohli navštevovať len duchovní. Dnes je hora obľúbeným miestom na výletyšportové aktivity. Koho bavia zimné športy, ten sa tu môže zastaviť počas chladných mesiacov. Vtedy funguje aj tunajšie lyžiarske stredisko.

 

Kanál Otaru – Zimná rozprávka

 

Pri návšteve mesta Otaru si vyhraďte zopár minúť aj na návštevu tunajšieho kanálu. Je pomerne malý, ale má svoje čaro. Kedysi slúžil na rozvoz tovaru do menších častí mesta, no dnes má čisto estetickú funkciu. Zbiehajú sa sem turisti, ktorí si chcú na pár minút oddýchnuť. Najkrajší je zrejme v zime, keď naň domáci dávajú plávajúce sviečky počas zimného festivalu svetiel.

 

Sagano – V lone prírody

 

Japonskej vláde sa zvuk bambusového lesa zdal natoľko unikátny, že sa rozhodla označiť ho za jeden zo 100 najkrajších zvukov. A majú pravdu, hoci tunajší bambusový les má aj mnohé iné jedinečné vlastnosti. Je miestom harmónie a súhry. V pokoji tunajších lesov si oddýchne vaše telo, srdce a aj duša.

 

Hrad Matsumoto – Vraní hrad

 

Ak sme sa pred chvíľkou pozerali na Volavčí hrad, tak teraz nás čaká presný opak, vraní hrad. Svoju prezývku si táto stavba získala pre výraznú čiernu farbu, ktorou sa pýši. Je to tiež najstarší drevený hrad v Japonsku. Postavili ho už pred 400 rokmi. Keďže išlo o vojenskú budovu, celý komplex je dobre chránený vysokými múrmi a vodnou priekopou. Najzaujímavejší je hrad na jar, keď zakvitnú okolité čerešne. Stovky stromov dotvoria rozprávkovú atmosféru.

Mohlo by vás zaujímať: FOTO Kráľovstvom kvitnúcich čerešní je Japonsko

 

Záhrada Kawachi Fuji – Zenová prechádzka

 

Kto hľadá dokonalý pokoj, tak ten ho nájde len v tejto záhrade. Práve ona sa môže hrdiť takouto vistériovou alejou. Prechádzať sa popod ňou je ako prechádzať sa v niektorom z impresionistických obrazov. V záhrade majú vyše 150 stromov, ktoré sa predvádzajú v najväčšej od polovice do konca apríla. Vtedy sú rozkvitnuté všetky kvety a koná sa tu tiež známy festival.

Čítajte tiež: Všetko, čo musíte vedieť o Japonsku. Kimono, origami, sumo!

Zdroj/autor: cnn.com, japan-guide.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa