Mjanmarsko bude presne také, akým pohľadom sa na neho rozhodnete dívať

2015-06-22 08:00:00 |   |    | 

V minulosti by ste o dovolenke vo vtedajšej Barme mohli iba tajne snívať. Dnes je tam už situácia voľnejšia, a tak sa do krajiny nahrnulo aj viac zvedavých turistov. Dlhá izolácia si však priniesla svoju daň. Mnoho vecí nefunguje tak, ako sme na to zvyknutí my Európania. No pri Mjanmarsku platí jasné pravidlo. Krajina bude presne taká, ako sa na ňu rozhodnete dívať. Keď si budete všímať jej problémy s hygienou a nedokonalé služby, zanechá vo vás negatívne pocity. No ak sa necháte strhnúť úprimne radostnými ľuďmi a upútať podmanivými pamiatkami, už nikdy na ňu nedáte dopustiť.



 

Cestovanie = dobrodružstvo

 

Hneď prvou nepríjemnosťou, no zároveň skvelou príležitosťou na nezabudnuteľné dobrodružstvá, je cestovanie. I keď už i v Mjanmarsku nájdete viacero lepších hotelov, ktoré vám ponúkajú príjemné pobyty s kvalitnými službami, žiaden cestovateľ by nechcel zostať po celý čas zavretý v takomto rezorte. No ale s tým prichádzajú prvé problémy. Cenovo najdostupnejšou dopravou je autobus. Tunajší šoféri by sa mohli prirovnať ku kaskadérom, čo nie je na ich úbohých cestách žiadnou výhrou. Navyše v autobusoch panuje veľmi čulá až hlučná atmosféra. Pri dlhých cestách je to niekedy skúška nervov. Neodporúča sa ani prenájom bicykla, pretože cesty sú naozaj mizerné a navyše tam majú i veľké problémy so smogom. Najvhodnejšou, no trošku drahšou možnosťou je prenajať si auto s tunajším šoférom a hľadať tieto služby v lepších hoteloch, kde vám ponúknu spoľahlivého človeka.

 

Zmierte sa s hygienou

 

Ako aj v mnohých iných krajinách v okolí Mjanmarska, i teraz sa zmierte s horšími hygienickými podmienkami. Dajte sa radšej vopred očkovať proti hepatitíde a pripravte sa jednoducho na živšiu a netradičnejšiu dovolenku. Obozretní buďte aj pri stravovaní. Nároky domácich na kvalitu varenia sú podstatne nižšie ako u nás. Chudoba ich naučila šetriť a kvôli tomu sa vám môžu na tanier dostať poriadne divnosti, z ktorých môžu vzniknúť žalúdočné ťažkosti. V tomto prípade sa neoplatí riskovať a vhodnejšie je jesť v drahších podnikoch. I tam nájdete tradičnú kuchyňu, no v pre turistov prijateľnejšej forme. Vodu pite vždy iba kúpenú a z uzavretých fliaš.

 

Peniaze radšej v hotovosti

 

Ani výber peňazí z bankomatov už nie je takým problémom ako v minulosti. Kvôli návalu turistov sa tieto služby výrazne zlepšili a sú pre ľudí prístupnejšie. Musíte však mať na pamäti, že ku bankomatom alebo do bánk sa dostanete len vo vyspelejších oblastiach. Keď budete cestovať po krajine, radšej sa nespoliehajte ani na platbu kartou a noste so sebou hotovosť. Je to tá najspoľahlivejšia forma, pretože i pri bankomatoch sa môže stať, že nebudú mať dostatok financií.

 

Obdivuhodné pagody

 

Hlavnou atrakciou Mjanmarska sú nepochybne pagody. Tie sa vám istotne v predstave vybavia ako prvé spolu s typickými ozdobnými náhrdelníkmi na krkoch tunajších žien, ktoré ich dostávajú do neprirodzenej podoby. Mimochodom, od tohto zvyku sa v Mjanmarsku výrazne upúšťa a ženy nie sú podrobované takejto bolestivej procedúre. No vráťme sa späť k pagodám. Stavby s typickou architektúrou a bohatým zlatým zdobením sú pýchou tejto krajiny. Ich precízne prevedenie a vždy nejaké originálne vylepšenie vám zabezpečí fakt, že sa ani po zhliadnutí desiatej pagody istotne nebudete nudiť. Najznámejšiu z nich nájdete v meste Rangún. Shwedagon pagoda je husto pokrytá zlatým zdobením. Už z diaľky púta pozornosť a je charakteristickou spomienkou na túto krajinu. I keď podobné zlaté zdobenie majú viaceré pagody, táto medzi nimi jasne dominuje a istotne by ste si nemali odpustiť jej návštevu.

 

Jazero Inle

 

Ak hľadáte naopak nejakú kuriozitu a originálny zážitok, vyberte sa k jazeru Inle. Popri ňom sa nachádza viacero malých rybárskych dediniek. Tie majú osobitú atmosféru a dostanete sa odtiaľ nielen do nádhernej prírody, ale aj k niektorým menej známym, no veľmi zaujímavým pamiatkam. Samotnou atrakciou však je aj preprava na tomto jazere. Tunajší rybári sa totiž naučili veslovať za pomoci jednej nohy a loďky korigujú pomocou dlhých bambusových palíc. Táto profesia je v tejto lokalite veľmi vážená. Dedí sa po generácie a najväčší majstri v tomto umení pracujú do vysokého veku, pretože práve vtedy získavajú najcennejší grif a najlepšiu techniku. Ak sa teda chcete previesť, hľadajte práve starších rybárov.

 

Mrauk U

 

Pokiaľ máte radšej mimoriadne cennú historickú zaujímavosť, choďte sa pozrieť do Mrauk U v Rakhine. V 15. storočí bolo hlavným bodom vplyvnej ríše a vzácnym náboženským centrom. V súčasnosti sa však uchovalo už len pár budov, no tie patria medzi kultúrne klenoty Mjanmarska. Kláštory a obydlia majú vzácnej maľby a nachádzajú sa v nádhernej prírode, takže tento výlet môžete spojiť aj s turistickou vychádzkou.

 

Zdroj/autor: myanmartravel.cc, thepointsguy.com, lonelyplanet.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa