Sprievodca Kubou: aké letoviská sú tie najluxusnejšie, najslávnejšie alebo najpokojnejšie?

2012-11-10 14:00:00 |   |    | 

Kuba patrí k najobľúbenejším zimným exotickým destináciám. Vyrážajú sem i tisíce Slovákov - tých zbehlých, ktorí idú „na istotu“, i tých, ktorí na Kubu letia po prvýkrát. Ako sa nestratiť v ponukách cestovných kancelárií a vybrať tú pravú lokalitu? Poradíme vám. V článku nájdete praktické rady, ale i unikátne informácie o miestach na Kube, kam sa cestuje za slnkom a pohodou.



Dvadsaťšesť stupňov v tieni a len o dva stupne nižšia teplota morskej vody, k tomu slnečno, upravené pláže, perfektný servis, kokteily, salsa - to sú len základné dôvody, prečo je Kuba i medzi Slovákmi taká obľúbená.

Záujem o ňu tradične vrcholí na prelome roka, kedy sem prichádzajú tisíce ľudí osláviť Silvestra. Ak chcete na prelome roka odísť, tak s nákupom neotáľajte,“ radia manažéri cestovných kancelárií.

Kuba je jednou z destinácií, pri ktorej viac než u iných záleží na tom, či od dovolenky čakáte pokoj a relax, alebo si ju chcete naopak naplno užiť. Sú tu letoviská, kde sa nezastavíte, ale i miesta, ktoré pripomínajú ostrov Robinsona Crusoa.

 

Varadero - keď chcete byť aktívni

Neexistuje slávnejšie kubánske letovisko. Veď traja zo štyroch turistov na Kube spustia kotvy práve tu, vo Varadere, ktorého názov v preklade znamená práve „kotvisko“. Toto letovisko na polostrove Hicanos, asi dve hodiny jazdy od Havany, vzniklo už v 16. Storočí - ako španielsky prístav. Neskôr ho preslávili obrovské náleziská soli. Dnes je neodmysliteľne spojené s turistickým priemyslom na Kube.

Hovorí sa mu i „Kubánska riviéra“ a turisti tu nájdu nielen hotely, pre ktoré je aj päť hviezdičiek málo na vyjadrenie luxusu, ale tiež jednoduché, ale účelné penzióny pre tých, ktorí na izbu chodia len nocovať. Miestne pláže majú dĺžku okolo dvadsať kilometrov a hlavne - sú naozaj čisté! Plusom pre tých, ktorí si vo vode príliš neveria, je zasa fakt, že vstup do mora je veľmi mierny.

Aktivít ponúka Varadero požehnane - od klasických škôl salsy alebo potápania cez plavbu katamaránom na ostrovy pri pobreží až po možnosť zahrať si golf v miestnom klube, ktorý funguje už od roku 1927.

 

Cayo Largo - keď chcete luxus a dovolenku bez kompromisov

Na Kube pravdepodobne nie je miesto, ktoré by bolo luxusnejšie. Cayo Largo je pomerne mladou destináciou, no napriek tomu práve tu turisti dostávajú to najlepšie. Samozrejme, že za primerané ceny.

Ostrov Cayo Largo leží asi 80 kilometrov od pobrežia Kuby. Pre lepšiu orientáciu na mapách dodávame, že leží v súostroví Cannareos a nie je to v porovnaní s ostatnými kubánskymi ostrovmi žiadny „drobček“. Na dĺžku meria asi 20 kilometrov, na šírku asi tri.

Hotely na Cayo Largo hľadajte len na južnom pobreží ostrova. Len tu je totiž voda priezračná a čistá. Severné pobrežie naopak ovplyvňuje morské prúdenie. Voda tu preto často býva zakalená a plná nečistôt.

Niektorí Cayo Largo označujú za miesto, kde si človek môže vyskúšať, aké to je stať sa Robinsonom. Turistov je tu totiž zatiaľ naozaj málo. Na takmer tridsať kilometrov pláží pripadá asi len tisíc izieb. I to je jeden z dôvodov, prečo je Cayo Largo jediným miestom na Kube, kde je tolerovaný nudizmus. Na mnohých z pláží totiž počas väčšej časti dňa nie je ani živej duše.

 

Cayo Coco - keď sa chcete potápať

Kubu obklopuje asi 4 tisíc ostrovov, väčšinou koralového pôvodu. Sú preto ideálnym miestom na potápanie a šnorchlovanie. Preslávený je v tomto smere ostrov Cayo Coco, najväčší z ostrovov súostrovia Kráľovská záhrada (v origináli Jardines del Rey).

Do roku 2005 bolo pomerne náročné sa sem dostať, turistov čakal zdĺhavý transfer z medzinárodného letiska v Havane, ale od spomínaného roku môžu na Cayo Coco pristávať i medzinárodné lety. Hotelov teda utešene pribúda a Cayo Coco je jednou z najprogresívnejších turistických destinácií súčasnosti.

Pri pohľade na palmy skláňajúce sa nad plážami mnohým ľuďom napadne, že názov ostrova je odvodený práve od nich. Nenechajte sa však pomýliť. Ostrov je plný ibisov bielych, ktoré miestni obyvatelia prezývajú „coco bird“, takže názov ostrova je odvodený od nich.

 

Cayo Guillermo - keď nechcete byť rušení

Ostrovček Cayo Guillermo je menším susedom Cayo Coco, spája ich dvadsať kilometrov dlhá umelá hrádza, v jej okolí sa usídlili tisíce ružových plameniakov. Už samotná cesta z letiska do hotela je teda zážitok.

Najväčším lákadlom Cayo Guillermo je pláž Playa Pilar na jeho západnom pobreží. Pri hľadaní najkrajšej pláže Karibiku totiž vybojovala miesto v prvej desiatke. Svoju úlohu v tom hral i fakt, že ešte nie je preplnená stánkami so suvenírmi, nevkusnými barmi a plechovými búdkami, kde sídlia školy potápania. Turistické zázemie tu samozrejme je, ale zasadené s citom do pôvodnej vegetácie.

Niekoľko agentúr, ktoré na ostrove pôsobia, ponúka jazdy na koňoch, kurzy potápania, ale i výlet na more spojený s lovom rýb za pomoci harpúny. Večery je možné tráviť trebárs v niektorom z miestnych barov - nad pohárikom mojita a v zmyselnom rytme salsy, slobodného tanca v neslobodnej krajine.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Kubu:

 

  • Varadero - Kubánska riviéra: Najslávnejšie letovisko Kuby. Vyberajte z desiatok hotelov ten podľa vášho gusta. All inclusive, päť hviezdičiek i príjemné malé hotelíky. Krásne pláže a prvotriedny servis - vitajte vo Varadere!
  • Panenský raj Cayo Coco: Krásne pláže, ideálne podmienky pre potápanie, all inclusive vrátane konzumácie slávnych kubánskych kokteilov. Cayo Coco je ideálny ostrov pre romantikov i potápačov, pre všetkých, ktorí chcú zažiť raj na vlastnej koži.
  • Kuba - neobjavený východ: Okruh oblasťou, známou pod názvom Oriente, zahŕňa množstvo historicky významných miest, vysoké hory aj nádherné pláže s jemným bielym pieskom.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa