Romantické súostrovie Fidži: od kanibalizmu k luxusným strediskám pre dospelých

2014-03-06 14:00:00 |   |    | 

FIDŽI - Hovorilo sa mu Súostrovie kanibalov, veď ešte na konci 19. storočia si tu človek nemohol byť istý svojím životom. Dnes súostrovie Fidži patrí k najromantickejším miestam planéty. Chcete zažiť večere pri sviečkach na súkromnej pláži, svadobný obrad pod palmami alebo medové týždne na súkromnom ostrove? Na Fidži, súostroví zamilovaných, to nie je problém.



Stačilo, aby človek neprejavil dostatok úcty náčelníkovi dediny a mohol skončiť na tanieri. Bez preháňania! V roku 1867 sa to stalo misionárovi Thomasovi Bakerovi, z ktorého zostali len topánky. Tie sú dodnes obľúbeným exponátom múzea v hlavnom meste. Samotného Thomasa domorodci zjedli. Rodina sa dočkala ospravedlnenia pred pár rokmi, domorodci pre ňu usporiadali zmierovací tanečný rituál.

 

Éra kanibalizmu skončila!

Dnes sa však pri ceste na Fidži nie je čoho báť, s kanibalizmom tu skoncovali na konci 19. storočia. Je síce pravda, že i dnes platia pri návšteve miestnych dedín pomerne striktné pravidlá, ale pri ich dodržaní sú miestni obyvatelia jednými z najpríjemnejších a najvľúdnejších hostiteľov.

A v samotných turistických letoviskách - ktorých mimochodom na Fidži z roka na rok pribúda - prevláda pre našincov bežný, teda západný štýl života.

 

  • Fidži v skratke

Súostrovie Fidži leží v Tichom oceáne západne od pobrežia Austrálie. Patrí do oblasti Melanézie. Súostrovie tvorí vyše tristo ostrovov a ostrovčekov. Väčšina zo zhruba 850 tisíc obyvateľov žije na dvoch najväčších - na ostrovoch Viti Levu a Vanua Levu. Na prvom menovanom leží tiež hlavné mesto súostrovia - Suva - ktoré je zároveň i hlavným prístavom krajiny.

Melanézske súostrovie Fidži v juhozápadnej časti Pacifiku sa dnes považuje za jedno z najromantickejších miest na planéte. Mimochodom, posúďte sami - pláže tu pokrýva jemný koralový piesok, more je tyrkysové a tieň poskytujú kokosové palmy. Z ich plodov vyrábajú miestni obyvatelia kopru, jeden z hlavných vývozných artiklov Fidži. Fanúšikovia Červeného trpaslíka zas určite vedia, že práve Fidži je pre Davea Listera vysneným rajom.

 

Bývanie v „bure“

Ubytovanie na Fidži zaisťujú takzvané „bure“, bungalovy v miestnom štýle z prírodných materiálov. Vybrať si tu možno od tých najjednoduchších, až po bungalovy, ktoré sa dajú porovnať s luxusnými hotelovými apartmánmi. Luxusnými plážovými bungalovmi je preslávený napríklad ostrov Matamanoa.

Ten leží uprostred plytkej tyrkysovej lagúny, ďaleko od hluku civilizácie. Je ideálnym miestom pre strávenie romantických medových týždňov, najmä ak je zo spálne výhľad priamo na tyrkysovú hladinu mora. Obľúbeným miestom pre dovolenku je i pobrežie Coral Coast na juhu hlavného ostrova Viti Levu. Súčasťou miestnych stredísk sú často i svadobné pavilóny. Mnohých tu totiž napadne, že zosobášiť sa naboso na pláži nie je až taký zlý nápad…

 

Medové týždne - v súkromí na Fidži

Hotelieri sú si dobre vedomí puncu romantiky, ktorý Fidži má, a umocňujú ho i ďalšími službami. Večere pri sviečkach na pláži? Bez problémov. Novomanželské zľavy? Veľmi časté. Na súkromnom ostrove Nakubati je dokonca len sedem bungalovov s vylúčením detí do 12 rokov - to aby bolo súkromie naozaj maximálne.

Západne od hlavného ostrova Viti Levu leží súostrovie Mamanuca, vraj jedno z najkrajších miest Fidži. Pláže zhruba dvadsiatich ostrovčekov ako keby vypadli z prospektov cestoviek, bohatý je i život pod vodnou hladinou. Mamanuca navyše patrí k miestam, kde prší minimálne i v období dažďov, preto sa sem dá vyraziť takmer po celý rok.

 

Návrat do Modrej lagúny

Krásy Fidži niekoľkokrát využili i filmári. Miestne pláže sa objavili napríklad v romantickom gýči Modrá lagúna. Mimochodom - za výkon v tomto filme dostala Brooke Shieldsová Zlatú malinu za najhorší herecký výkon roku 1980. A kritici sa zhodujú, že tichomorské reálie sú jedinou vecou, pre ktorú sa dá na tento film pozerať.

O desať rokov neskôr však vzniklo pokračovanie - a opäť sa natáčalo na Fidži. Tentoraz  konkrétne na ostrove Taveuni. V roku 2000 sa potom filmový štáb objavil na ostrove Monuriki, aby natočil Stroskotanca s Tomom Hanksom - od tej doby Monuriki nenazve nikto inak než Stroskotancov ostrov.

Tu našťastie neplatilo, že jediným, na čo sa dalo pozerať, boli exteriéry. Hoci aj tie samozrejme stáli zato. Na záver snáď len posledná perlička - Fidži bolo obývané už pred tromi tisíckami rokov, ale okrem človeka sa sem ďalšie cicavce dostali až s prvými kolonizátormi v 17. storočí. Do toho obdobia ostrov patril hlavne vtákom a plazom.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Fidži:

 

  • Luxus na Nakubati: užite si luxus v stredisku priamo na krásnej pláži s bielym koralovým pieskom. Tieň kokosových paliem, masáže, sauna, päť reštaurácií, štyri bazény alebo napríklad i svadobný pavilón. Dovolenka v raji!
  • Vomo Island Resort, Mamanuca: luxusné stredisko sa nachádza na ostrove patriacom k súostroviu Mamanuca. Ponúka úplné súkromie a možnosť úžasného potápania či šnorchlovania. Bazén, tenisové kurty, golfové ihrisko, let helikoptérou…
  • Tokoriki Island Resort: Luxusný rezort sa nachádza na najsevernejšom ostrove súostrovia Mamanuca. Tu si budete môcť užiť večeru na pláži v úplnom súkromí za svitu sviečok, tráviť deň šnorchlovaním či navštíviť miestnych obyvateľov v ich dedine.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa