Medžugorie: kultové miesto plné energie

2013-03-24 10:00:00 |   |    | 

BOSNA A HERCEGOVINA - Medžugorie v Bosne a Hercegovine je kultové miesto, kde chodia každoročne tisícky veriacich prosiť a ďakovať (nielen) Panne Márii, ktorá sa tu zjavila v roku 1981.



Mesto sa približne do konca 80. rokov 20. storočia živilo pestovaním tabaku, hrozna, ovocia a produkciou vína. Dnes je známe najmä ako pútnické miesto. Kresťania veria, že obrovská energia prúdi z neba od Panny Márie, ktorá ľudí lieči a robí zázraky.

V období vojny dostali dvaja vojenskí piloti príkaz Mežugorie zbombardovať. Prvý povedal, že keď letel, bola obloha úplne čistá a jasná. Kým sa nepriblížil k cieľu. Vtedy nebo zahalila hustá hmla a na chvíľu tento pilot dokonca stratil orientáciu. Svoju úlohu teda nesplnil. Druhý tvrdil, že toto posvätné miesto bombardoval, no bomby vybuchli v len v okolitých skalnatých vrchoch. Všetko navôkol, okolité dediny, ostali poškodené od bômb a granátov, ale tu ostalo všetko neporušené.

 

Zjavenia Panny Márie

Čo teda robí toto miesto posvätným? 24. júna 1981 sa Panna Mária zjavila na vrchu Podbrdo - Vrch zjavenia, šiestim mladým ľuďom: Ivanka Ivankovič, Mirjana Dragičevič, Vicka Ivankovič, Ivan Dragičevič, Jakov Colo a Maria Pavlovič, ktorí ju, s dieťaťom v náručí videli, ako im rukou ukazovala, aby sa k nej priblížili. Oni to ale zo strachu neurobili. Neskôr mali títo vizionári ďalšie zjavenia.

 

Biznis

Správa o zjavení sa šírila a do dedinky začali prichádzať veriaci. Takto sa stala pútnickým miestom. Štát poskytol podnikateľom nenávratné pôžičky, vďaka ktorým tu rýchlo vyrástli penzióny, hotely, reštaurácie, kempy. Ubytovanie v penzióne vás môže stáť okolo 20 €, za kempovanie s vlastným stanom zaplatíte približne 8 €. Obchodíky a stánky so suvenírmi takisto výborne profitujú. Nájdete tu tričká, čiapky, ružence, sošky, kľúčenky... Rôzne variácie týchto suvenírov kúpite v hodnote od 1 do 50 €.

 

Kostol sv. Jakuba apoštola

Tento kostol sa začal stavať v roku 1934 a bol posvätený v roku 1969. Medžugorie si vyslúžilo titul ako spovedelnica sveta ( 25 vymurovaných spovedelníc). Neustály príchod veľkého počtu pútnikov podnecuje úpravu okolia kostola. Tá najväčšia nastala pri stavbe vonkajšieho oltára za kostolom s 5 tisíc miestami na sedenie.

 

Zdroj/autor: wikipedia, zivot.sk, Viktória Bellová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa