Portugalsko na tanieri (3. časť)

2013-07-18 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Väčšina milovníkov dobrého jedla a pitia smeruje do mesta Porto najmä kvôli preslávenému sladkastému vínu. Ochutnávka Portského, čo mesto na severe Portugalska preslávilo, je určite jedinečný zážitok. Tamojšie vínne pivnice ponúkajú návštevníkom prehliadku spojenú s výkladom a ochutnávkou vína.



Tak sa napríklad dozviete, že za dnešný chýr Portského vína môže svet vďačiť anglickej vášni pre sladkastý mok. Po tom, ako Angličania stratili územie Akvitánie v dnešnom Francúzsku a s ňou zdroj lahodného vína na svojom stole, museli hľadať náhradné riešenie. Voľba padla na Portugalsko. Začiatkom 18. storočia tak vznikla dohoda, ktorou sa Portugalci zaviazali rozšíriť svoje vinice v povodí rieky Douro, keďže odbyt z Britských ostrovov bol istý.

 

Tajomstvo Portského vína odhalené

Tu sa však príbeh Portského vína zďaleka nekončí. Námorníci z obavy, že by sa mohlo víno v rozpálenom podpalubí počas plavby pokaziť, začali do sudov prilievať alkohol. Keď lode priplávali do britských prístavov, víno bolo vďaka nezvyklému miešaniu oveľa chutnejšie než to, čo z Portugalska odvážali. A na svete bolo Portské víno tak, ako ho poznáme dnes: lahodné silné dezertné víno.

Ak Lisabončanov volajú šalátisti, pre obyvateľov Porta je tu označenie držkári. Dostali sa k nemu ešte v čase dávnych slávnych objavných plavieb. Z portského prístavu sa raz chystala výprava do Afriky a aby námorníkov vystrojili, ako sa patrí, vyzbieralo sa pre nich mäso z celého mesta. Obyvateľom zostali iba držky, no oni aj tie dokázali premeniť na chutné jedlo. Držky a la Porto dnes patria medzi najvyhľadávanejšie špeciality portských nóbl reštaurácií.

 

Pozdrav z Francúzska      

Zapečená hrianka plnená mäsom, šunkou, klobásou, poliata omáčkou z piva a obsypaná hranolkami. Kombinácia, ktorá pôsobí trochu divoko. V Portugalsku sa volá a Francezinha, Francúzska, a teší sa veľkej obľube. Vymyslel ju vraj istý portský kuchár po návrate z Francúzska a táto sýta pochúťka je dnes ďalším z gurmánskych lákadiel mesta.

 

Portugalsko v pohári

Kto by chcel v Portugalsku potešiť svoje chuťové poháriky aj tekutým mokom, mal by okrem Porta zamieriť aj do dedinky Óbidos. Tamojšia špecialita, višňový likér, ginja síce chutí podobne ako v našich končinách známa Griotka. Avšak, má jednu odlišnosť, nalievajú ho do čokoládových štamperlíkov. A tým ani zarytý odporca sladkostí neodolá.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa