Nahliadnite do britských kráľovských rezidencií (2. časť)

2013-09-02 07:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Šialenstvo okolo britskej kráľovskej rodiny vďaka narodeniu nového dediča opäť nabralo na obrátkach a turisti začali byť čoraz zvedavší, v akých priestoroch vlastne britské kráľovské dieťa vyrastá. Vybrali sme niekoľko sprístupnených zámkov, kde to môžete zistiť na vlastnej koži.



 

  • Palác Hampton Court

Juhozápadný Londýn ponúka jeden z najlepších kráľovských nocľahov, ktorý svojho času patril aj kráľovi Henrymu III. Apartmán v tudorovskom krídle Georgian house je známy najmä tým, že sa nachádza v tesnej blízkosti Chapel Royal - kaplnky, odkiaľ jej výsosť každoročne vysiela svoj vianočný pozdrav národu.

 

  • Kráľovská jachta Britannia

Nie práve rezidencia, no stále jedna z najatraktívnejších ubytovacích kapacít kráľovskej rodiny, o ktorej sa Alžbeta vyjadrila: „Britannia je jediným miestom na svete, kde môžem skutočne relaxovať.“ 60-ročná loď je teraz permanentne odstavená v edinburskom prístave a sprístupnená návštevníkom. Hrdo slúžila monarchii dlhých 40 rokov, odohralo sa tu štvoro medových týždňov (vrátane dovolenky princa Charlesa a princeznej Diany) a 968 oficiálnych medzinárodných návštev.

 

  • Zámok Mey

Drobučký zámoček v Škótsku, známy aj ako domov kráľovnej matky, je najsevernejším v Británii. Hoci nie je ľahké sa sem dostať, jej veličenstvo sem od smrti manžela v roku 1952 chodilo dovolenkovať so železnou pravidelnosťou. Jej zásluhou boli renovované aj záhrady, ktoré dnes turisti môžu obdivovať, sama ich často pomáhala zalievať. Najzaujímavejšou časťou prehliadky je ukážka, ako monarchovia trávia svoju dovolenku, i samotný fakt, že nábytok bol ponechaný v stave a polohe, v akých ho kráľovná matka zanechala.

 

  • Kewský palác

Najmenší a fakticky aj najintímnejší kráľovský zámoček je pravdepodobne najznámejší pre „šialenstvo“ kráľa Juraja III., ktorý sa tu v 18. storočí vyrovnával s mentálnou chorobou. Je veľmi jednoduché zámok nájsť, je súčasťou centrálneho Londýna a nachádza sa blízko ďalších populárnych turistických cieľov. Je dokonca tak blízko, že v roku 2006 sem kráľovná úplne nečakane zaskočila osláviť svoje 80 narodeniny. V paláci sa viac nebýva, preto je sprístupnený verejnosti a prehliadky predstavujú pompézny šľachtický život.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa