Island: galéria zázrakov prírody (1. časť)

2013-11-05 15:00:00 |   |    | 

ISLAND - Island je krajina ako žiadna iná. Z geologického pohľadu najmladší kút planéty má tak rozmanitú prírodu, že cesta po ostrove je zážitkom ako cesta po obrovskom kontinente. Island je známy dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami, gejzírmi, jedinečnými geotermálnymi úkazmi, ale aj sopkami komplikujúcimi leteckú dopravu nad Atlantikom.



Mnohých Slovákov od návštevy Islandu odrádzajú pomerne vysoké ceny naviazané na turizmus, ktorý je tu veľmi rozvinutý. Za ubytovanie v hosteloch s raňajkami môžete na Islande v pohode minúť aj 100 € za noc a to spíte vo vlastnom spacáku a záchod máte na chodbe. Tento šok umocní menový kurz na úrovni cca 160 islandských korún za 1 €, takže hovoríme o cenách na úrovni 16 tisíc ISk. Požičanie malého auta na 10 dní vás v sezóne bude stáť 600 €. Dovolenka na Islande sa dá zvládnuť aj zo slovenskej výplaty, ak si výlet dobre naplánujete a niektoré veci objednáte v časovom predstihu.

Najviac peňazí môžete ušetriť na ubytovaní. Ponuka ubytovania je veľmi pestrá a zahŕňa všetko od špičkových hotelov, cez penzióny a hostely až po veľmi dobre vybavené kempy. My sme využili možnosť spať v aute, takže zadarmo. V porovnaní so stanovaním vás auto ochráni pred zlým počasím, večným rozkladaním stanu, je to bezpečnejšie a v prípade vhodného auta neutrpí ani pohodlie. Až na cestách oceníte hlavný benefit, ktorým je sloboda kedykoľvek a kdekoľvek zastaviť a ostať spať na mieste, kde sa vám páči.

Napriek tomu, že ponuka požičovní je na Islande široká, nie je jednoduché nájsť auto, ktoré je vhodné na spanie. Skúste sa poobzerať po dlhších kombíkoch s možnosťou sklopenia operadiel zadných sedadiel do roviny, takže spať môžete na rovine, ktorá vznikne v kufri a na zadných operadlách. Na Islande sa vám určite bude hodiť pohon 4x4, lebo k tým najkrajším miestam vedú šotolínové cesty označené ako 4x4, na ktorých policajti pokutujú autá s klasickým pohonom jednej nápravy. Nám sa podarilo nájsť ideálne auto, ktoré splnilo všetky tieto požiadavky - Subaru Forester.

Bol to síce starší model, ale na to, čím všetkým si na Islande denne prejde, bol v perfektnej kondícii a pre nás sa stal na 10 dní domovom, v ktorom nám nič nechýbalo. Na tento druh dovolenky je to priam ideálne auto. Na asfaltových cestách kultivované kombi sa naplno predviedlo až v teréne. Na Islande je celkom bežné brodenie riek, cesty pripomínajúce tankodrom, strmé výjazdy a zjazdy, bahno po dlhých lejakoch a podobné nástrahy. Všetko sme zvládli s úsmevom na tvári a užívali sme si každý kilometer tripu. Aktuálne má Subaru v ponuke nový model Forester, ktorý je do terénu vybavený ešte lepšie a na štvorkolku má aj výbornú spotrebu, ale novšie modely už boli na daný termín všetky požičané. Najlepšiu ponuku týchto áut sme našli v požičovni Iceland 4x4 car rental.

 

Kedy vyraziť na Island?

Ostrov sa nachádza tesne na juh od polárneho kruhu, takže koncom júna a začiatkom júla je na Islande polárny deň. To znamená, že slnko síce niekedy okolo 1 hodiny ráno pomaly zapadne, ale už o hodinu zasa vyjde a aj v čase medzitým je obloha modrá. Človeka zrazu čas prestane zaujímať. Ak ste unavení zo šoférovania, tak zastavíte niekde mimo cesty a pospíte si. Nie hodinku, ale pokojne aj 7 hodín, ak sa vám chce a je pritom jedno, či je 11 hodín v noci alebo 10 hodín ráno. Islanďanom to určite vadiť nebude. Zažili sme dni, keď sme sa zobudili do daždivého rána, tak sme spali do 11. Potom sme si sadli na kávu, neskôr sme si dali obed a o 4 po obede sme vyrazili na 8 hodinovú túru. Konečne bolo pekné počasie, tak prečo to nevyužiť. Naspäť sme sa vrátili po 11 večer, stále za slnečného počasia, s modrou oblohou nad hlavou. Dali sme si večeru, umyli zuby a zaspali s výhľadom, aký nemáte v žiadnom hoteli. Keďže teplota v čase našej dovolenky kolísala medzi 5 a 15 stupňami, v aute nebolo horúco a s použitím vhodných spacákov sa v ňom výborne spalo.

Z pohľadu bezpečnosti vnímam po našom výlete Island ako krajinu s veľmi nízkou mierou kriminality (policajné hliadky tu ani nenosia zbrane), takže ľudí, ktorých na Islande žije asi toľko, ako v Bratislave, a sú veľmi milí a priateľskí, sme sa nebáli. Fauna je veľmi rozmanitá, ale najväčší suchozemský predátor je polárna líška, takže ani v prírode sa niet čoho obávať. Do toho absencia tmy ako zradného faktoru a človek nadobudne pocit, že ak tam práve nebuchne nejaká sopka, tak je to najbezpečnejšie miesto na Zemi.

 

Čo sa na Islande oplatí vidieť?

Úplne všetko. Okolo Islandu vedie po pobreží hlavná cesta, ktorá priam nabáda k tomu, aby človek obišiel celý ostrov. Ak však nemáte k dispozícii aspoň 2 týždňe, tak si radšej vyberte iba časť ostrova.

Sever Islandu je nádherná krajina, kde z úchvatných fjordov vystupujú majestátne hory. Na ich úpätí sú večne zelené pasienky, na ktorých v lete kvitne púpava a podbeľ a pasú sa na nich islandské ovce. Scenériu dotvárajú lokálne islandské kone a vrcholce hôr pokryté aj uprostred leta snehom. Fjordy sú plné najchutnejších druhov rýb. V prístavoch kotvia rybárske lode, ktoré po trojdňovom love dovezú aj 70 ton najkvalitnejších lososov, pstruhov a iných rýb, ktoré chutia na Islande tak ako nikde inde.

Vnútrozemie je krajina pripomínajúca miestami púšť, miestami vyprahnutú planinu, kde tu miesto s geotermálnou aktivitou, ktorú reprezentujú „krtince“, z ktorých neustále uniká para s intenzívnym sírovým zápachom alebo malé krátery s bublajúcim horúcim blatom. Občas sa nájde aj rieka s horúcou termálnou vodou, v ktorej sa môžete okúpať. Obloha sa tu zdá byť tak nízko, že máte chuť sa jej dotknúť a na horizonte sa vypínajú majestátne sopky a pohoria pokryté ľadovcami. Všetko to pôsobí veľmi exoticky a navodzuje pocit, že ste na inej planéte.

Ak máte radi hory, tak by ste sa určite mali ísť pozrieť na Kerlingafjoll, malé pohorie sopečného pôvodu s prevažne oranžovým nádychom, ktoré vyzerá aj naživo ako namaľovaný obraz. Cesta, ktorá vedie do hôr, vyzerá pomerne hrôzostrašne. Je to riadny offroad ponad strmé zrázy, takže tu dvojnásobne platí pravidlo pomaly ďalej zájdeš, no na ten výhľad zhora sa ťažko hľadajú prívlastky. Pokračovanie už čoskoro...

 

Zdroj/autor: Marek Bobula, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (37 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa