Cisterciánsky kláštor Sénanque zaujme nielen levanduľovými hájmi

2014-03-01 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Abbaye Notre-Dame de Sénanque je súčasťou malej francúzskej dedinky Gordes, ktorá má viac ako dvetisíc obyvateľov. Leží v departemente Vaucluse v čarovnom Provensálsku. Ku kláštoru vedú úzke kľukaté cestičky, lemované hlbokými priepasťami. V údolí, kde žije cisterciánsky rád, vládne ticho a v povetrí sa vznáša vôňa levandule.



Kláštor Sénanque navštívia ročne tisíce turistov, ktorí majú možnosť obdivovať architektúru kláštora, poprechádzať sa po levanduľových hájoch, zakúpiť si originálny levanduľový med, chutné koláčiky a voňavé vrecúška, samozrejme, naplnené aromatickou levanduľou. Oblasť je najčarovnejšia v období kvitnutia tejto rastliny, teda v letných mesiacoch. Z času na čas je možné zazrieť príslušníka cisterciánskej rehole. 

 

Z histórie stredovekého kláštora

Stredoveký kláštor bol založený v roku 1148, keď do oblasti prišli dvanásti cisterciáni z kláštora Mazan vo Vivarais. V nasledujúcich storočiach bol kláštor ponechaný napospas osudu. Napríklad, k osídleniu i obnoveniu predtým vypálenej stavby došlo v roku 1854, ale v roku 1903 mnísi z donútenia opätovne odišli. Ďalšia etapa života cisterciánov trvala od roku 1926 do roku 1969 a od roku 1988 je kláštor znovu trvalo osídlený.

Mnísi žijú tak, ako pred mnohými rokmi. Odriekajú modlitby, v tichosti meditujú, venujú sa štúdiu a pracujú. Chod kláštora udržujú z prostriedkov pochádzajúcich z pestovania levandule, predaja medu i suvenírov.

 

Krása spočíva v jednoduchosti

Budova kláštora je zaujímavá najmä vďaka svojej strohej kráse. Kamene, z ktorých pozostáva, naštrbil zub času. Majú decentne sivý nádych a dokonale zapadajú do scenérie okolitej krajiny. Korunou krásy sú levanduľové polia, ktorými je kláštor obkolesený. Súčasťou opátstva je kostolík, ktorý je stelesnením jednoduchosti a skromnosti cisterciánov. Okrem kostola môžu návštevníci za asistencie sprievodcu vidieť napríklad chodby kláštora, spálne a kapitoly, kde opát prednáša Regule sv. Benedikta.

Zaujímavosťou je, že v určitej časti roka sa dvere kláštora otvárajú i tým, ktorí chcú v jeho útrobách pobudnúť dlhšie. Zúčastňujú sa bohoslužieb a jedia s mníchmi za jedným stolom.

 

Zdroj/autor: senanque.fr, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa