Notting Hill koncom augusta pripomína Rio

2011-07-30 10:00:00 |   |    | 

Koncom augusta (28.8. a 29.8.) západný Londýn ožije zvukom a vôňami najväčšieho pouličného festivalu v Európe. Notting Hill Karneval pohltí vyše milióna domácich a návštevníkov z celého sveta. Ulice zaplaví viac než tridsať kilometrový vibrujúci sprievod hrajúci farebnými kostýmami.



Fanúšikovia tohto unikátneho festivalu, ktorého tradícia siaha do roku 1966, sa môžu tešiť na divokú karibskú párty. Množstvo oslňujúcich alegorických vozov, zvuk tradičných bubnov, vôňa a chuť neodolateľných špecialít tradičnej kuchyne vás prenesú do nočných barov a na pieskové pláže Karibiku.

Na svoje si v prvý deň karnevalu prídu hlavne deti. Karnevalová nedeľa patrí práve im. Každoročne majú detskí fanúšikovia festivalu najväčší zážitok z nedeľného slávnostného udeľovania cien za najlepšie masky. Najväčšia paráda vypukne už tradične v pondelok, kedy domáci oslavujú štátny sviatok.

Karnevalový deň začína na Veľkej západnej ceste Great Western Road, pokračuje cez Westbourne Grove a Ladbroke Grove. Vo večerných hodinách pomaly opustia sprievody ulice, no divoká párty pokračuje až do skorých ranných hodín. Farební návštevníci ďalej flámujú na mnohých „pokarnevalových“ žúrkach v Notting Hille.  

Karneval je celosvetovo preslávený karibskými lahôdkami, ktoré ponúkajú kvantá pouličných stánkov. Ochutnať musíte marinované kura na grile, grilovanú kukuricu, slané ryby, odvážnejší kozľacinu na rôzne spôsoby a zaujímavú prílohu podobnú banánu – plantain. Pitný režim je dôležitý. Okrem jamajského piva, rumu, punču a iného alkoholu, ktorý na karnevale tečie potokom, vyskúšajte napríklad aj čerstvú šťavu zo zelených kokosov.

Posilnení sa už len nechajte unášať tradičnými, ale aj modernými rytmami ulíc. Započúvať sa budete môcť do kapiel, ktoré predvádzajú svoje umenie hry na bubnoch, do Soca & Calypso muziky ale aj Samby, Reggae, R&B, Funk, House a mnohých ďalších.

Živé pódiá hostia domáce kapely, ale aj skupiny z celého sveta. V minulých rokoch navštívili karneval zvučné mená ako Eddie Grant, Jamiroquai, Wyclef Jean, Courtney Pine a ďalší.S počtom návštevníkov z celého sveta, kvalitou hudby, tanca, jedla aj pitia je Notting Hill karneval mnohými považovaný za najvzrušujúcejšiu londýnsku udalosť roka.

 

Zdroj/autor: thenottinghillcarnival.com, rš, drom

Foto: thenottinghillcarnival.com, wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa