Madeira: Kvetinový festival je symbolom jari

2013-05-13 12:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Ulice vysypané farebnými voňavými kobercami z kvetov, výklady plné bohatých kytíc, klobúky a na nich rozkvitnuté záhrady. Tak vyzerá Funchal, hlavné mesto Madeiry, v čase tunajšieho Kvetinového festivalu. Ten sa stal symbolom príchodu jari a jedným z dôvodov na famóznu oslavu.



Kvety detí

Kvetinové slávnosti začínajú v uliciach mesta bohatými voňavými výzdobami, v uliciach sa objavujú farebné koberce z kvetov, stánky s nádhernými rozkvitnutými pukmi a vzduch je presiaknutý arómou orchideí.

Prvá veľká atrakcia začína v sobotu, „Stena nádeje“  je zelený múr, do ktorého deti zastrkujú svoje kvietky, aby tak vytvorili zelenú stenu, ktorá má symbolizovať nádej na pokojný život v mieri a bez rozdielov. Keď deti vyzdobia stenu svojimi kvietkami, do vzduchu vyletia holubice - symbol svetového mieru a porozumenia.

 

Nákazlivá radosť    

Oslavy kvetov vo Funchale patria medzi najkrajšie pouličné slávnosti v Európe hlavne vďaka bohatému hlavnému sprievodu. Koná sa vždy v nedeľu počas slávností a pohltí každého, kto sa prizerá. Publikum plné cudzincov a miestnych obyvateľov sa nevie vynadívať na jedinečné kvetinové kostýmy, bohaté alegorické vozy, krásne tanečnice a roztomilých malých tanečníkov.

Jednotlivé tanečné skupiny, sprevádzané alegorickými vozmi a množstvom tanečníkov, nesúťažia o titul víťaza a možnosť byť súčasťou tohto veľkolepého kolotoča berú ako veľkú poctu. Možno aj preto z nich srší nákazlivá pozitívna energia a radosť byť súčasťou jedného z najznámejších kvetinových festivalov na svete.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa