Legendami opradený Liptovský Mikuláš ukrýva miesto, kde bol odsúdený a mučený Jánošík

2014-12-05 08:30:00 |   |    | 

Určite ste už navštívili malebný kraj, Liptov, a jeho turistické stredisko Liptovský Mikuláš. Myslíte si však, že viete o ňom všetko? My vás presvedčíme, že zaručene nie …



 

Pod našimi horami

 

Liptovský Mikuláš sa nachádza v tesnej blízkosti pohoria Nízke Tatry, na severe Slovenska. Presnejšie je lokalizovaný v strede Liptovskej kotliny v nadmorskej výške cca 576 m n. m., na pravom brehu rieky Váh.

 

Zbojník a hrdina - Jánošík

 

Určite vás neprekvapí skutočnosť, že toto mesto sa v mnohom spája s osobou Juraja Jánošíka. Ten tu v roku 1713 našiel svoju smrť. Tá je opradená mnohými legendami a povesťami. Predpokladá sa že hrob slovenského národného hrdinu je dnes na dne Liptovskej Mary. Po jeho poprave ho totiž mali pochovať na kuruckom cintoríne v Čemiciach (v súčasnosti je táto obec zaplavená). Ďalšou legendárnou osobou Liptovského Mikuláša bol cigánsky primáš „Starý Piťo.“ Pozoruhodnosťou tejto osobnosti bola jej identita. Starý pán sa narodil vo Veľkých Šarluhách, čisto maďarskej obci, no napriek tomu sa usadil na Liptove, aby tu zbieral ľudové piesne, ktoré ďalej interpretoval svojim poslucháčom. Medzi jeho najobľúbenejšie patrili „trávnice.“ Okrem svojej čistej hry rozdával ľuďom aj úsmev na tvári. Nikdy sa totiž nenaučil skutočne po slovensky a veľmi rád hovorieval vtipné príhody zo svojich ciest.

 

Pamiatky pripomínajúce veľké osobnosti

 

Aj dnes nájdete pamiatky, kde táto „miestna osobnosť“ žila, napríklad v historickej budove so súčasným názvom Čierny orol. V minulosti, za čias spomínaného Starého Piťa niesla však označenie Vrbický hostinec a chodilo do nej množstvo ľudí. Objekt počas svojej existencie „zažil“ veľa dôležitých udalostí. Medzi tie najznámejšie patria: vytvorenie prvého ochotníckeho divadla, rečnícky prednes Vavra Šrobára (požadoval v ňom humánne podmienky pre pracujúcich ľudí), či vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku.

Množstvo kultúrnych pamiatok mesta Liptovský Mikuláš sa viaže aj na osobu Juraja Jánošíka. V podzemných priestoroch Múzea Janka Kráľa nájdu návštevníci jedinečnú expozíciu s názvom Mikulášska mučiareň. Práve tu sa odohral pred troma storočiami súd s legendárnym zbojníckym kapitánom. Miestnosť ukrýva zápisnice o jeho dobrovoľnom i tŕpnom vypočúvaní, ale i tradičné mučiarenské nástroje ako sú dereš, škripec, španielska čižma. A dozviete sa, ako bol vedený proces s Jánošíkom. Ďalšia pamiatka, ktorá sa s ním viaže, nesie meno kaštieľ Vranovo v Palúdzke. Jej počiatky siahajú už do 15. storočia, kedy bol kaštieľ iba malou pevnosťou s vodnou priekopou. Neskôr bol prestavaný do renesančnej podoby. V zime roku Pána 1713 bol väznený zbojnícky hrdina práve tu. Sprístupnený verejnosti bol iba do roku 1997, kedy pre reštitučné nároky posledných majiteľov budovy prešiel do ich súkromného vlastníctva.

Medzi pamiatky, ktoré by ste pri návšteve tohto mesta nemali obísť patrí Kostol sv. Mikuláša. Zasvätený je patrónovi mesta a pochádza z ranogotického obdobia. Chrám vyrástol na mieste staršieho románskeho kostola a radového pohrebiska. Bočné kaplnky výtvarne navrhovali mikulášski rodáci Janko Alexy, Fero Kráľ a Ján Želibský. Najkrajšími časťami kostola sú Oltár Panny Márie  (plastika Madony s dieťaťom), kamenná krstiteľnica pochádzajúca z roku 1490. Ďalšími tipmi na výlet môžu byť: Pongrácovská kúria, Prvý stoličný dom, Župný dom či Kostol sv. Petra z Alkantary.

Prajeme Vám veľa príjemných chvíľ pri hľadaní a bádaní histórie tohto liptovského mestečka. Určite sa dozviete množstvo zaujímavostí, o ktorých ste doposiaľ netušili.

 

Zdroje/autor: liptov.sk, mikulas.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa