Pokoj a mier alebo Najmierumilovnejšie krajiny sveta

2014-09-16 13:00:34 |   |    | 

S mierom je to v dnešnej dobe na svete veľmi zlé. Mohlo by sa zdať, že krajiny, ktoré patria k tým najnebezpečnejším ležia ďaleko od nás, no to je len dojem. Situácia sa zhoršuje aj v našom bezprostrednom okolí. Kde teda nájdeme útočisko? Podľa Indexu svetového mieru je to práve v týchto krajinách.



 

Island

 

Svetovou jednotkou je táto izolovaná severská krajina. Asi preto, že je taká vzdialená má viac svojich záujmov, ako sa miešať do ozbrojených konfliktov. O Islande je v novinách počuť len z času na čas a aj to len počas nadmernej sopečnej aktivity.

 

Dánsko

 

Hospodárstvo a pracovitosť sú kvality, ktoré Dáni uznávajú. Preto sa radšej venujú otázkam ekonomickým a sociálnym.

 

Rakúsko

 

Naši susedia sa so svojim medzinárodným, ale aj vnútroštátnym pôsobením dostali na vysokú tretiu pozíciu. Do popredia posúvajú vzdelanie a rozvoj, čím sa v priečkach z roka na rok posúvajú vyššie.

 

Nový Zéland

 

O tejto krajine ste už isto počuli, ako o mieste, kde sa oplatí žiť. Nízka kriminalita a korupcia, ochotní a milí ľudia a k tomu ešte aj úchvatná príroda. Škoda len toho, že sa tam len ťažko dostať, Nový Zéland si je svojej pozície vedomý a starostlivo si krajinu aj počet obyvateľov v nej stráži.

 

Švajčiarsko

 

Opäť raz štát, o ktorom nepočuť iné ako chválu. Bohatá silná krajina je európskym lídrom a ťahúňom. Zaujíma sa hlavne o ekonomiku a mocenské spory idú mimo. No žiť tu je náročné, hlavne po finančnej stránke. Bez „švajčiarskeho platu“ to takmer nie je možné. Tento svoj poklad si Švajčiari aj poctivo chránia, preto sa už nejaký čas snažia obmedziť  príliv ľudí do krajiny.

 

Fínsko

 

Chladná krajina známa utiahnutými ľuďmi, saunami a jazerami taktiež patrí k najbezpečnejším na svete. Fíni sa zaujímajú hlavne o vzdelanie, ktorému dali číslo jeden medzi štátnymi prioritami. Do vojenských konfliktov sa nezapája, okrem spolupráce s Organizáciou Spojených národov, kde ich vojaci slúžia na mierovým misiách.

 

Kanada

 

Rozlohou druhá najväčšia krajina sveta sa hrdí tým, že je bezpečná, čistá a plná milých ľudí. Je obľúbeným miestom pre ľudí, čo sa chcú vysťahovať, no i tu postupne obmedzujú príliv prisťahovalcov. Kto sa sem však dostane, bude odmenený príjemným životom.  

 

Japonsko

 

Od Druhej svetovej vojny sa Japonsko už nezapája do žiadnych konfliktov. Presadzuje sa vďaka sile svojej ekonomiky. Usilovní Japonci tvrdo pracujú, aby si ich krajina udržala svoje miesto vo svete. Medzitým vychutnávajú plody tisícročnej kultúry a úchvatnej prírody.

 

Belgicko

 

Maličká a pokojná krajina. Také je Belgicko, v ktorom sa usídlila aj centrála Európskej únie a NATO. V srdci Európy sa žije veľmi pokojne. V starých aj novým mestečkách je nízka kriminalita a obyvatelia sa môžu spoľahnúť na ich vládu.

 

Nórsko

 

Nórsko sa môže popýšiť okrem úchvatnej prírody aj politickou stabilitou a snahou o čo najväčší rozvoj. Ľudia tu žijú pokojnými tichými životmi, ktoré nemusí ničiť strach o bezpečnosť. Tá je prvoradá. Jedinou škvrnou ničiacou nórsku povesť je útok masového vraha Breivika. No ani jeho počin nedostal Nórsko z prvej desiatky.

Ak vás zaujíma, kde v tejto priečke leží Slovensko, tak je to 19. miesto. Predbehli nás aj krajiny ako Nemecko, Portugalsko, Bhután, Austrália, Slovinsko, Írsko, Švédsko a Česká republika, takže máme čo dobiehať.

Kompletnú tabuľku nájdete na stránke visionofhumanity.org.

Zdroj/autor: economicsandpeace.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa