Sopky, gejzíry, erupcie: 10 najzaujímavejších miest, kde to vrie

2013-03-09 14:00:00 |   |    | 

Na Zemi je asi 500 aktívnych sopiek. Fascinujúci pohľad do prostriedku krátera môžete zažiť napríklad na Islande, Havaji alebo v Chile či Japonsku. V okolí bublú bahenné sopky, kužele pary rozrývajú farebnú krajinu a horúce gejzíry a jazerá lákajú k bizarnému kúpeľu. Vydajte sa s nami na 10 najkrajších miest, kde sa vzduch miesi so sírou a všetkému vládne horúca láva.



1. Havaj: Najvyššia morská sopka

Idyla - vysoké homoľovité ostrovčeky sa zelenajú nad priezračným morom, nie sú však zďaleka také pokojné, ako by sa mohlo zdať. Sú to totiž sopky a nájdete medzi nimi i najvyššiu sopku v mori Mauna Kea. Keby sa jej výška počítala od dna oceánu, merala by 10 kilometrov a bola by teda najvyššou horou sveta. Je tu i jedna z najaktívnejších sopiek sveta Mauna Loa, pokrytá silnou vrstvou popola, ktorý by pri prípadnej erupcii mohol spôsobiť letecký kolaps.

 

2. Indonézia: Najväčšia známa erupcia v dejinách

Ostrovnú Indonéziu tvorí asi 17 tisíc ostrovov a mnohé z nich sú sopečného pôvodu - nachádzame sa totiž na okraji troch litosférických dosiek. Aktívnych sopiek je tu 150 a výbuchy a zemetrasenia sú veľmi časté.

Indonézia práve vďaka pravidelnému prísunu sopečného prachu získala i veľmi úrodnú pôdu. Najnebezpečnejšou sopkou Indonézie je Merapi, takzvaná Ohnivá hora. Keď vybuchla v roku 2000, zahynulo asi 5 tisíc ľudí. Výbuch supervulkánu Toba sa našťastie odohral pred 70 tisíc rokmi, dodnes však ide o jednu z najväčších známych erupcií.

 

3. Mexiko: Popokatepetl a topenie ľadovcov

V Mexiku okrem starých mayských chrámov drieme tiež Popokatepetl, jedna z najnebezpečnejších sopiek na Zemi. Pokrytá snehom a ľadom vyzerá celkom nevinne, za posledných 400 rokov však predviedla asi 20 obrovských erupcií. Tie zakaždým spôsobujú mohutné topenie ľadovcov a hlavne strach mnohých tisícok ľudí. Popokatepetl totiž leží asi len 70 kilometrov od Mexico City.

 

4. USA: Farebný raj Yellowstone

Farby, o akých sa vám ani nesnívalo. Tým si vás úplne získa najstarší americký národný park Yellowstone, v ktorom nájdete polovicu všetkých svetových geotermálnych javov - od bahenných žriediel k farebným jazierkam s vriacou vodou. Obľúbený je gejzír Old Faithful alebo Yellowstonské jazero uprostred najväčšieho amerického supervulkánu, Yellowstonskej kaldery.

 

5. Kanárske ostrovy: Sopečný piesok Tenerife

Nádherné piesčité pláže, vynikajúce španielske víno a staré dračie stromy s hustou spleťou koreňov. To je dovolenka na „Kanároch“. Ostrovov je tu celkovo sedem a každý na vás zapôsobí inak. Keď sa zahľadíte na brehy Tenerife, uvidíte tiež najväčšiu sopku ostrovov Atlantiku Mount Teide. Pretože oblasť patrí k turisticky obľúbeným, táto sopka sa tiež považuje za veľmi nebezpečnú. Ale kto by odolal tomu vyhriatemu sopečnému piesku?

 

6. Island: Jazyk lámajúci sopky

Na Islande nájdete najviac aktívnych sopiek na Zemi, navyše v unikátnej krajine. Ľudia z celého sveta sa kúpu v Modrej lagúne - mliečne bielom jazere uprostred lávového poľa. Vysoká koncentrácia soli a teplota okolo 40 °C je dielom horúceho prameňa Geysir.

Najslávnejším tryskajúcim gejzírom Islandu je ale Strokkur, ktorý tryská každých 5 - 10 minút do výšky 20 metrov. Na Islande tiež leží svetovo najväčšie lávové pole Eldhraun alebo najsilnejší horúci prameň na svete Deildartunguhver.

 

7. Nový Zéland: Kúpanie vo vyhriatej rieke

Vykúpať sa v horúcej rieke môžete v senzačnej termálnej oblasti okolo mestečka Rotorua. Najväčšou tunajšou atrakciou je gejzír Lady Knox, ktorého erupciu uvidíte cestou k jazeru Taupo, zvyšku sopky vyplneného vodou. Vulkanické krásky sa predvádzajú tiež v národnom parku Tongariro a sopka Mount Taranaki sa zase z niektorých uhlov tak podobá japonskej hore Fuji, že ju zastúpila vo filme Posledný samuraj.

 

8. Japonsko: Tajomná krása Fuji

Najvyššou horou Japonska je 3 776 metrov vysoká hora Fuji, ktorá vďaka svojmu pravidelnému tvaru a jedinečnému umiestneniu vo vnútri kruhu piatich jazier stála ako model mnohým umelcom. Od pradávna je hora s večne zasneženým vrcholom predmetom mnohých legiend a i v tradičnom náboženstve Šintó je dôležitým symbolom. Sopka Fuji nie je vyhasnutá, ale erupcia je veľmi nepravdepodobná. Zato Sakurajima na ostrove Kjúšú je vraj najnebezpečnejšou sopkou sveta.

 

9. Chile: Najvyššia sopka na súši

Na Havaji nájdete najvyššiu sopku pod morom, v Chile stojí tá najvyššia suchozemská. Je ňou vulkán Ojos del Salado a meria 6 893 metrov. Ďalší prím drží chilské El Tatio - najväčšie geotermálne pole na svete, kde tryskajú divoké gejzíry a jazierka pokryté kryštálikmi soli sa trbliecu v rannom slnku. Na druhom konci dlhého štátu leží kaldera Chaitén, tvorená sopečným sklom, obsidiánom. Podľa tunajších archeologických nálezov obsidián využívali už Indiáni.

 

10. Ekvádor: Najväčší aktívny vulkán

Na území s rozlohou 36 tisíc hektárov sa rozprestiera národný park Cotopaxi a v jeho strede stojí najväčší aktívny vulkán sveta, ako inak než Cotopaxi. Táto 5 897 metrov vysoká sopka však nie je jediným lákadlom, ktoré z tohto kúska sveta robia prírodný skvost. Takzvaná Trieda sopiek ukrýva tiež nádhernú lagúnu Limpiopungo alebo mnoho menších sopiek, vhodných na lezenie.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd za sopkami, gejzírmi, vulkánmi

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za lávou a sopkami:

 

  • Veľký okruh po Islande: Vypravte sa s nami do “krajiny ľadu”, ktorá vo svojej divokosti nemá na svete obdobu. Vodopády, gejzíry, činné sopky, žriedla, termálne jazerá.
  • Nový Zéland od severu na juh: Príroda tejto krajiny je nesmierne pestrá. Divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec. Hory a ľadovce či azúrové jazerá.
  • Veľký okruh po Havajských ostrovoch: Príležitosť pre cestovateľov, ktorí túžia po odpočinku na tichomorských plážach a zároveň poznávanie exotickej prírody štyroch havajských ostrovov.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa