TOP rybárske destinácie Európy

2014-01-15 10:05:00 |   |    | 

Viete, čo majú spoločné krajiny Island, Nórsko, Škótsko, Švédsko či Rusko? Okrem krásnej severskej prírody tu nájdete aj rieky plné rýb. V ktorých vodách čakajú najlepšie úlovky a kedy je pre ich lov vhodná sezóna?



 

  • Rieka Laxá, Island

Krajina ohňa a ľadu sa stáva aj v našich zemepisných šírkach čoraz populárnejšia. Pre niekoho môže predstavovať bezútešnú zem bez výraznej vegetácie, napriek tomu je však výnimočným miestom plným neuveriteľných prírodných javov. Okrem rôznych benefitov je Island populárnou desináciou aj pre rybolov. Severnou časťou ostrova preteká vyhľadávaná rieka Laxá. Niet divu, že sa sem každoročne vracajú náruživí (nielen) rybári z celého sveta. Pravidelne tu chytajú najlepšie úlovky lososov a pstruhov široko- ďaleko.

Vhodná sezóna: od júna do septembra

 

  • Rieka Alta, Nórsko

Nórsko bolo pred časom označené ako jedno z turisticky najpôvodnejších a najčistejších miest sveta. Okrem známych fjordov, ľadovcov, národných parkov a ostrovov, je krajina vychýrená aj svojím rybím bohatstvom. Verili by ste, že na 240 kilometrov dlhej rieke Alta na severe Nórska, sa rybárom podarilo uloviť lososa atlantického s váhou 33 kilogramov? Americká autorka, Chris Santella, dokonca túto rieku a jej prírodnú scenériu zaraďuje do rebríčka top 50 miest, ktoré musíte vidieť pred smrťou.

Vhodná sezóna: od začiatku júna do konca augusta

 

  • Ostrovy Orkney, Škótsko

Predstavujeme vám ďalší z rybárskych revírov v Európe. V škótskych vodách, v okolí ostrovov Orkney, plávajú lososy, pstruhy, ostrieže, tresky, dokonca tu nájdete žraloky. Úlovky sa svojou veľkosťou síce nedajú porovnať s tými na Islande alebo v Nórsku, zato si tu môžete užiť rôznorodé aktivity. Okrem rybárčenia je možné venovať sa cyklistike, golfu a vodným športom vrátane potápania.

Vhodná sezóna: od polovice marca do začiatku októbra

 

  • Laponsko, Švédsko

V zime -40 a v lete +30 stupňov Celzia? Kde inde ako v Laponsku. Okrem toho tu môžete nájsť aj poslednú skupinu domorodých obyvateľov Sámov, ktorí žijú aj v Nórsku, Fínsku a na ruskom polostrove Kola. Skúsenosti rybárov sa dajú popísať veľmi jednoducho a výstižne. Neuveriteľne jasné noci, veľa rýb a málo spánku. V oblasti nájdete štyri divoké horské rieky s niekoľkými prítokmi lesných potokov a jazerá s kryštáľovo čistou vodou. Naviac, dobre vyvinuté služby a infraštruktúra vám zabezpečia príjemný zážitok z kvalitného rybolovu.

Vhodná sezóna: od mája do septembra

 

  • Polostrov Kola, Rusko

Aj keď Železná opona dlho bránila dostať sa bližšie k ruským arktickým vodám, dnes sever tohto kontinentu ponúka naozajstnú oázu lososov. Najvychytenejšími riekami sú Varzuga, Pana, Serga alebo Melga. Varzuga, ktorá je dlhá 254 kilometrov, ústi do Bieleho mora. Najkvalitnejšiu rybačku si tu užijete na prelome septembra a októbra, jún zase ponúka fantastické rybárčenie najmä v dolnom toku rieky.

Vhodná sezóna: jún, od septembra do októbra

 

Zdroj/autor: iexplore.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa