Najoriginálnejšie duny Brazílie

2013-07-21 12:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Národný park Lençóis Maranhenses je doslova magickým miestom, kde si milovníci neobyčajných prírodných panorám prídu doslova na svoje. V hlavnej úlohe piesok a tisícročia poveternostných vplyvov vytvorili krajinu, ktorá miestami pripomína skôr zábery z inej planéty.



Duny

Hlavnou a najznámejšou lokalitou parku sú belasé duny, ktoré sú z veľkej časti celkovej rozlohy 1 500 štvorcových kilometrov zaplavené vodou. Napriek hojným dažďom sa tu nenachádza takmer žiadna vegetácia a prelet ponad oblasť pripomína skôr výskumný let do vesmíru. Malé jazierka vytvárajú bohaté zrážky, sú teda sladkovodné.

 

Trblietavé lagúny

Lagúny - niektoré viac ako 90 metrov dlhé a až 3 metre hlboké - vznikajú každý rok v januári až júni, keď sa hodvábne piesčité údolia naplnia dažďovou vodou. Z lagún môžu byť vzájomne prepojené rieky a fauna môže medzi nimi voľne migrovať. Modrá lagúna je jednou z najpopulárnejších atrakcií parku, turisti tu radi šnorchlujú.

 

Oázy

Keď v júni skončí obdobie najsilnejších dažďov, vyparujúca sa voda má neprehliadnuteľný vplyv na vývoj miestnej fauny. Hladina vody klesá až o meter za mesiac, krajinu bičuje neúprosne silný vietor rýchlosťou okolo 50 km/h, ktorý vytvára nové duny, a vegetácia sa nezastaviteľne rozvíja, čím vytvára jedinečné oázy, napríklad vyobrazená Baixa Grande.

 

Ľudia z dún

Znie to síce neuveriteľne, ale púštne oázy národného parku Lençóis Maranhenses obýva vo svojich hlinených chatrčiach niekoľko desiatok ľudí. Svoje návyky a potreby prispôsobili podmienkam krajiny a ročným obdobiam. V období sucha žijú najmä z chovu kôz, hydiny a dobytku, pestujú ioku, fazuľu a kešu oriešky. Keď prídu dažde a výsadba sa stáva ťažšou, miestni tiahnu k pobrežiu, kde žijú v rybárskych táboroch.

 

Rybárska tradícia

Hoci by sa teda zdalo, že život miestnych je spätý výlučne s pieskom, voda je ich hlavným živlom. Musia dokonale ovládať podmienky života vo svojom prostredí, aby jej nikdy nemali nedostatok, a zároveň sú majstrami rybolovu. Zaujímavé je, že cesty pomedzi duny poznajú naspamäť, hoci nikdy nie sú rovnaké.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa