Mesiac knihy po cestovateľsky: Najkrajšie hotely inšpirované literatúrou (1. časť)

2014-03-16 12:00:00 |   |    | 

Pre milovníkov literatúry snáď nie je krajšia dovolenka, než vydať sa po stopách svojich obľúbených knižných hrdinov. Svetoví hotelieri túto myšlienku uchopili ešte prefíkanejšie a svojim návštevníkom ponúkajú nielen vysnívaný nocľah à la najznámejšie knižné charaktery, ale aj donášku vybraných titulov priamo do postele.



 

  • The Algonquin Hotel, New York, USA

Po Prvej svetovej vojne sa v útulnej reštaurácii tohto newyorského hotela začali stretávať niekoľkí mladí autori píšuci pre prestížny plátok Vanity Fair. Každý deň si sem zašli na obed a spoločne spriadali svoje budúce žurnalistické plány. Medziiným tu sedávali Dorothy Parkerová, Robert Benchley či Alexander Woollcott a v roku 1925 práve tu založili magazín The New Yorker.

 

  • The Commons Hotel, Minneapolis, USA

Hotel sídliaci priamo v kampuse Minnesotskej univerzity sa rozhodol posunúť služby ešte o niečo ďalej. Svojim hosťom ponúka bezplatnú službu objednania akejkoľvek publikácie zo svojej bohatej knižnice a jej doručenie až do izby. „Knižné menu“, ktoré sa nachádza v každej izbe, ponúka všetko od klasiky po bestsellery. A izbový servis vám zanechá milú pozornosť v podobe literárneho výroku dňa.

 

  • The Hobbit Motel, Waitomo, Nový Zéland

Tento kultový hotel v skutočnosti vznikol náhodou. Jeho majiteľ sa zamýšľal, čo by mohol vybudovať pod zemou, pretože okolie je známe žiariacimi červami, ktoré chcel priblížiť návštevníkom. Manželka zase milovala Tolkienove knihy o hobitoch. A tak tu vyrástli „hobitie nory“, ktoré akoby z oka vypadli tým filmovým z trilógie Pán Prsteňov. Izby pojmú 6 osôb a každá z nich má kuchyňu.

 

  • Les Plumes Hotel, Paríž, Francúzsko

Hlavná dizajnérska linka tohto hotela bola pri svojom zrode jednoznačne ovplyvnená samotnou lokalitou, v ktorej vyrástol. V okolitej štvrti totiž žili a pôsobili mnohí svetoznámi autori. Hotelové vankúšiky sú venované viacerým mileneckým párom spomedzi radov miestnych spisovateľov, medziiným napríklad dvojiciam Juliette Drouet a Victor Hugo či Paul Verlaine a Arthur Rimbaud.

 

  • The Nines, Portland, USA

Americký Portland je domovom obrovskému literárnemu festivalu Wordstock a tiež najväčšiemu kníhkupectvu na svete Powell's Books. Hotel bol vybudovaný práve preto, aby reflektoval záujem domácich o literatúru a priviedol k nej aj svojich hostí. Knihy si tu môžete nielen prečítať, ale i požičať, hotel totiž v spolupráci so spomínaným kníhkupectvom vytvoril knižnicu až s troma tisíckami zväzkov.

 

  • Library Hotel, New York, USA

Iba jeden blok vzdialená Newyorská verejná knižnica inšpirovala architektov pri dizajnovaní tohto krásne symetrického hotela. V jeho vlastníctve je zbierka vyše šesťtisíc kníh, pričom každé z desiatich hosťovských poschodí reprezentuje jednu z mnohých kategórií. Izby sú zariadené unikátne podľa témy spadajúcej do kategórie daného poschodia a v každej máte k dispozícii minimálne 25 kníh.

 

  • L'Hotel, Paríž, Francúzsko

Tento hotel bol preslávený najmä vďaka Oscarovi Wildeovi, ktorý posledný raz vydýchol práve v jednej z jeho izieb. Dokonca i bar je tu dekorovaný ako knižnica a spomínanému spisovateľovi je venovaný aspoň malý detail v každej miestnosti. Samotná izba autora má steny obložené listovou korešpondenciou medzi Wildeom a manažérom hotela, v ktorých dišputovali o spisovateľových nehoráznych účtoch.

 

Zdroj/autor: cnn.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa