Ostrov Rab - nepoznaná perla Jadranu

2012-04-24 13:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Ak milujete priezračné vody Jadranu, rozpálené piesčité pláže, históriu sálajúcu z každého kameňa a pohostinnosť domácich, ideálnou voľbou pre dovolenku v Chorvátsku je ostrov Rab. Pri pohľade z pevniny nenápadná vápencová masa, v skutočnosti však živý ostrov s bohatou históriou a turistickými zaujímavosťami na každom kroku.



Dejiny deviateho najväčšieho chorvátskeho ostrova začali písať Rimania ešte pod názvom Arba (v preklade „tmavo zelený“, azda vďaka hustému lesnému porastu), Slovania ho po svojom príchode v 7. storočí zmenili na Rab. Rovnaký názov nesie aj hlavné mesto, rozprestierajúce sa na uzučkom poloostrove na západnej strane ostrova.

Historické centrum mestečka Rab obohnané kamennými múrmi z 12. storočia predstavuje najcharakteristickejšiu dominantu tejto destinácie. Nech budete dovolenkovať kdekoľvek na ostrove, určite nevynechajte prechádzku pomedzi úzke kamenné uličky a iba niekoľko metrov od seba sa týčiace rabské veže - Kláštora svätého Andreja, svätého Antónia a Katedrály svätej Panny Márie.

Prekrásny ostrov očaril aj Benátčanov, ktorí zanechali stopy na jeho architektúre i kultúre. Mesto ale nežije iba historickým duchom, je tu aj množstvo príležitostí pre zábavu. Každú noc máte na výber z niekoľkých koncertov v kaviarničkách, diskoték a z festivalov priamo v srdci starého mesta či z filmových premietaní v starobylom amfiteátri.

Mimoriadnym podujatím je „Rabska fjera“, ktorou miestni 27. júla oslavujú sviatok patróna ostrova sv. Krištofa. Okrem rôznych sprievodných atrakcií staré mesto zažíva návrat do stredoveku a vy môžete sledovať fascinujúce rytierske turnaje a remeselné tradície domácich.

Vynikajúcu dovolenku však neponúka iba mesto Rab, zažijete ju v ktoromkoľvek stredisku 22-kilometrového ostrova. V Kampore pocítite ducha starého rybárskeho mestečka, každý týždeň sa tu konajú chutné rybárske hody pre turistov.

Domácu kuchyňu zase nájdete v Barbate, kde miestni ponúkajú svoje vína, syry a rabský med. Lopar vás zase uchváti svojimi plážami. Rodisko kamenára sv. Marina, zakladateľa republiky San Marino, sa rozprestiera medzi dvoma piesčitými zátokami a jeho južná Rajska plaža získala v roku 2003 prestížne ocenenie „Modrá vlajka“.

Celé juhozápadné pobrežie je lemované malebnými zátokami so všetkými typmi pláží. Či vás zláka Barbat, Banjol, Palit, Suha Punta, Kampor alebo Supetarska Draga, každý si príde na svoje - nájdete tu typické kamenné, štrkové, skalnaté, vybetónované aj piesčité pláže. Množstvo krásnych pláží je určených aj pre nudistov, prípadne môžete more vymeniť za relaxačný deň v miestnych kúpeľoch.

Počas niekoľkodňovej dovolenky bez problémov spoznáte celý ostrov a každý deň vás zvedavosť zláka na nové miesta. Dobrodružstvo si najlepšie vychutnáte na skútri, ktorý vás vyjde iba na 30 eur za celý deň. Za zážitok stojí aj plavba loďou, či už sa vyberiete na niektorý z fakultatívnych výletov alebo sa preveziete iba pobrežným taxi. Rab ponúka vynikajúci plážový relax, ale aj možnosti pre športové a kultúrne vyžitie.

Ceny potravín a služieb sú iba o málo vyššie od slovenských, ubytovanie však zoženiete za skutočne priaznivú cenu. Najlepším spôsobom, ako spoznať miestnych, je ubytovanie na priváte. Všetci domáci sú k svojim hosťom skutočne pozorní a ak máte šťastie na majiteľov bývajúcich priamo v nehnuteľnosti, kde dovolenkujete, každý deň vás zahrnú pozornosťou v podobe ovocia, zeleniny, vína i pálenky vlastnej produkcie.

Na ostrov Rab sa dostanete trajektom, ktorý premáva z pevninského prístavu Jablanac. Za osobný automobil zaplatíte 81 kn, za každú osobu 14 kn. Samotná jazda trajektom je zaujímavým zážitkom a trvá približne 15 minút, mierne sa však načakáte v kolóne ešte pred nastúpením na trajekt. Ideálne je vyhnúť sa piatkom a sobotám, kedy sa na ostrove striedajú turnusy.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa