Albánska riviéra

2013-07-12 16:00:00 |   |    | 

ALBÁNSKO - Rozmýšľali ste už niekedy nad dovolenkou v Albánsku? Priláka vás nočným životom, narastajúcim ekoturizmom alebo elitným relaxom? Stredomorské dedinky tu striedajú horské priesmyky, starobylé hrady, tyrkysové pláže a olivové háje.



Albánska riviéra je pobrežná oblasť v regióne Vlorë a rozprestiera sa pozdĺž Iónskeho mora pod horami Ceraunian v Južnom Albánsku. Niekedy sa stáva, že ľudia si toto územie omylom zamieňajú za albánske pobrežie ako celok, ktorý však zahŕňa celý okraj Stredného a Severného Albánska. Tradične riviéra začína na juhu, v Národnom parku Llogara, pokračuje pozdĺž pobrežia cez dediny Borsh, Himara, Qepara, Piqeras a končí v Lukove.

Medzinárodnú pozornosť získala Albánska riviéra v roku 2009, k čomu prispela hlavne rekonštrukcia pobrežnej cesty, ktorá vám dnes umožní zažiť ohromujúcu jazdu od spomínaného národného parku až po konečný Lukov, nachádzajúci sa v blízkosti Korfu.

Paragliding a turistika poskytujú pokojný relax v krajine posiatej citrónovníkmi, olivovými hájmi a hradmi, ktoré v minulosti postavili stredovekí sultáni. Privoňať si môžete k pečenej jahňacine a medovému čaju, ktoré sa tu pokladajú za tradičnú výživu.

Najteplejšie miesto v krajine je podľa miestnych Borsh. Túto časť pôvodne obývali Rimania, Gréci a Benátčania, ktorí však v minulosti boli nútení niekoľko kilometrov dlhú pláž opustiť. Grékov dnes nájdete v Himarë, ospalej dedinke s autentickými tavernami, pravoslávnymi kostolmi a bizarným dialektom archaickej gréčtiny.

Možno vyhľadávate dovolenkový ruch a možno samotu. Pre skutočnú izoláciu preplávajte medzi štyrmi ostrovmi Ksamil na juhozápade Albánska, kde nájdete iba niekoľko plážových barov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, frommers.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa