Patras – grécke mesto, ktoré nikdy nespí

2014-08-03 11:00:00 |   |    | 

Rušné študentské mesto, kde zábava, história a kultúra sa miešajú dohromady, aby vytvorili destináciu plnú úžasných objavov. Patras je atraktívne miesto medzi horami a morom. Nasledujte rytmus mesta – strávte ráno prechádzaním sa po mestských námestiach a objavujte krásne zrenovované neoklasicistické budovy. A keď sa zotmie, ponorte sa do dejiska zábavy, kedy sú ulice pretransformované a nočný život sa začína.



 

Poloha

 

Patras sa nachádza v severnej časti Peloponézu a je tretím najväčším mestom Grécka s počtom obyvateľov 300 000. Štvrtinu mesta tvoria študenti, keďže má mesto technický inštitút a dve univerzity. Patras má vlastné letisko, ktoré je približne 50 kilometrov na západ, no väčšina návštevníkov letí priamo do Atén, odkiaľ to je 250 kilometrov. S talianskymi prístavmi Brindisi, Bari, Ancona, Trieste a Benátky je mesto prepojené trajektami. Tie denne odchádzajú aj na ostrov Kefalonia a Ithaka.

Čo sa oplatí vidieť

 

Začnite prehliadku mesta od najznámejšej pešej zóny Aghia Nikolaou s množstvom obchodíkov. Odtiaľ čaká na vás 192 schodov, aby vás zaviedli do Starého mesta. Romantická prechádzka po vydláždených uličkách vám odhalí veľké farebné neoklasicistické domy, ktoré poukazujú na slávnu históriu mesta. Navštívte mestský stredoveký hrad postavený v 2. polovici 6. storočia nášho letopočtu na troskách starej Akropoly. Prejdite sa okolo starých pozostatkov budov a pokochajte sa výhľadom na Patras. Západne od Akropoly si nenechajte ujsť návštevu patraského Roman Odeum, ktoré bolo postavené skôr ako to v Aténach. Sú tu zobrazené mozaiky, sarkofágy a iné staroveké nálezy. Hlavne v lete sa tu konajú rôzne predstavenia.  Romantické duše by mali vyhľadať maják a pokochať sa výhľadom na prístav. Ďalším skvelým tipom na výhľad na celé mesto je ten zo Spinney – borovicová hora, ktorá je vhodným prostredím na aktívne či pasívne trávenie voľného času.

V centre mesta upútajú vašu pozornosť dve historické pamiatky – kostol Agios Andreas je jedným z najväčších kostolov na Balkáne a Mestské divadlo Apollon – jedno z prvých operných domov v Európe navrhnuté v roku 1972. Ak máte radi múzea, Patras ich má na výber niekoľko – archeologické múzeum, múzeum ľudového umenia, histórie či etnológie. Dominantou mesta, ktorá sa nedá prehliadnuť, a ktorá stojí za návštevu je most Rion – Antirion. Najdlhší káblový most sveta s dĺžkou 2252 metrov a výškou 63 metrov je ohromná konštrukcia, ktorá spája hlavnú pevninu Grécka s Peloponézom. Otvorený bol v roku 2004 a prvá osoba, ktorá prešla cez most bol bežec s olympijskou fakľou. Prejsť sa cez most po stranách pre chodcov je úžasným zážitkom, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

 

Oddych a zábava

 

Plážová promenáda Patrasu patrí k najobľúbenejším pre turistov či domácich obyvateľov. Príjemná zóna oddychu v blízkosti hlavného prístavu je plná lodičiek a jácht.  Reštaurácie, taverny a parky robia túto promenádu populárnou počas celého roka. Počas leta sa tu konajú rôzne hudobné koncerty a divadelné predstavenia.

Vyberte sa na jednu z okolitých pláží - pieskové, štrkové či romantické zátoky, to všetko ponúka okolie Patrasu. Sú ideálne na relaxáciu, vodné športy a tropické opálenie počas horúceho letného dňa. Neopusťte mesto, kým neochutnáte známe sladké červené víno Mavrodaphne a sladký likér Tentoura s príchuťou klinčeka a škorice. Vôňa grilovanej ryby, šalát z chobotníc, krevety, grécky šalát a mnoho ďalších špecialít vám ponúknu taverny s terasami s výhľadom na more. Grécka hudba, šum mora, pohľad na jachty a promenádu plnú paliem, to je ideálny obraz stráveného dňa v gréckom meste Patras. Čo sa turistom ráta je ponuka jedál v reštauráciách od skorého poludnia až do polnoci.

Patras je známy hlavne pre svoj karneval, ktorý je najväčší v Grécku a je jeden z najväčších v Európe a má históriu vyše 180 rokov. Začína sa 17. januára každý rok, kedy je vyhlásený začiatok osláv, ktoré začínajú pár dní po otváracej ceremónii. Počas karnevalu sa v meste konajú rôzne iné sprievodné programy – tance, promenády, hľadanie pokladu, detský karneval, pouličné divadlá. Oslavy vrcholia posledný víkend, kedy je hlavný sprievod. V uliciach mesta sa stretne viac ako 40 000 ľudí, ktorí tancujú viac ako 4 hodiny.

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa