Playa de las Catedrales – Pláž katedrál

2014-10-27 09:00:00 |   |    | 

Máloktoré miesto vám naozaj vezme dych a naopak dodá toľko energie. Keď však dorazíte do tejto časti Galície pochopíte, že niečo takéto už len tak neuvidíte. Dostanete sa totiž na pláž, kde uveríte, že všetko bolo stvorené s nejakým plánom. Nech už to bol ktokoľvek, alebo čokoľvek, túto pláž vytvoril, aby sme sa ňou mohli donekonečna kochať.



 

Pri divokom mori

 

Keď chceme uvidieť tento skvost prírody, musíme sa presunúť do upršanej španielskej Galície. Choďte tam už s tým, že vás zastihne dážď. Táto oblasť Španielska sa totiž od typickej predstavy dovolenkovej krajiny veľmi líši. Je tajuplná, zelená a veľmi mokrá. Napomáha tomu samozrejme sám oceán. Divoko obmýva celé pobrežie a oblasť mestečka Ribadeo, kde pláž leží, nie je výnimkou.

No práve vďaka jeho divokej povahe môžeme uzrieť perlu, pre ktorú sem denne prichádzajú stovky ľudí. Sú tu domáci, turisti z celého sveta a nie je ničím výnimočným, keď tu stretnete nevestu so ženíchom, ktorí si vybrali vysoké oblúky za pozadie svadobných fotiek.

 

Cestou sem

 

Na pláž sa dostanete pomerne jednoducho. Pravidelne sem prichádzajú autobusy z okolitých oblastí, veď sa jedná o jednu z najzaujímavejších častí Galície. Keď ste už tu, dá sa ísť aj vlastným prípadne prenajatým autom. Cestou sa vyhnete mestečku a pokračujete priamo k oceánu. Tu už čaká záchytné parkovisko, na ktorom po určitom čase isto nájdete miesto.

Z parkoviska sa presuniete ku schodom, keďže nad plážou sú vysoké skaly. Tie si samozrejme môžete obzrieť aj z vrchu, no pohľadu zdola sa to nevyrovná. Pri schodoch stoja stánky s občerstvením, predajcovia suvenírov a pre odvážlivcov, ktorí sa nebáli vojsť do vody, aj prezliekarne so sprchami.

Cestu dolu nájdete poľahky, keďže k úzkym a veľmi šmykľavým schodíkom prúdi množstvo turistov. Odporúčame, aby ste si na cestu dolu nechali obuté pevnejšie topánky, lebo po skale, ktorou pôjdete dolu, vo vlhkom období preteká malý potôčik. Zraniť sa preto nie je vôbec ťažké.

 

Pozor na počasie a príliv

 

Za to „riziko“ to ale ozaj stojí. Pretože keď zídete dolu, uvidíte prekrásnu pláž plnú majestátnych skál a oblúkov. Pri plánovaní vášho výletu si však dajte veľký pozor na čas kedy prídete. Divoká voda tu totiž stúpa a klesá veľmi dramaticky, takže keď prídete počas prílivu z pláže vám nezostane ani kúsok. Najlepšie je prísť ešte pred odlivom, keď už more ustupuje a odhaľuje jemnú piesočnú pláž.

Piesok ale nie je to, za čím turisti chodia. Pláž je navštevovaná hlavne pre tie obrovské skaly. Ohromné skaliská, ktorých tvary pripomínajú ozajstné oblúky v starých katedrálach. Rozmiestnené sú nerovnomerne po celej pláži a ukrývajú v sebe rôzne zákutia. Ich objavovaním strávite dosť veľa času, keďže do niektorých sa dostanete iba preplávaním, alebo čakaním na najnižší bod odlivu. Niektoré z nich sú oddelené od hlavnej pláže tak dôsledne, že ich objavíte len podrobných prechádzaním všetkých dier.

Prechádzaním sa po dlhej pláži uvidíte to, ako sa príroda dokáže transformovať do neuveriteľných tvarov. Obrovské oblúky lemujú hneď niekoľko skál, takže pri správnom uhle sa vám podarí pozrieť sa cez 5-6 oblúkov naraz. Je to ideálne miesto na fotenie.

Hlavnou atrakciou je ale skala opustene stojaca uprostred pláže. V časti, ktorú more nikdy neopúšťa, má veľkú dieru a práve cez ňu prechádzajú pri správnom uhle lúče slnka. Je to asi najtypickejší záber na túto pláž. More, skaly a slnko predierajúce sa pomedzi ne. Komu nestačí pohľad zdola, môže vyliezť priamo na jej vrch. Skaly sú veľmi pichľavé (odporúčame pevné topánky) a v niektorých miestach strmé, no pohľad zhora dodá výletu tú povestnú čerešničku na torte.

Nanešťastie čas na pláži uteká rýchlejšie ako bežne a ani sa nenazdáte sa vidíte, že more sa začína zdvíhať. Najprv sú to len jemné vlnky, ktoré si všimnete len keď sa budete prechádzať tesne pri mori. Časom sa ale more priblíži a nejednému návštevníkovi zmočí deku. Vtedy sa pláž začne postupne vyprázdňovať. Pre iných návštevníkov to znamená, že si môžu skalné útesy pozrieť priamo z vody. Posledné chvíle trávia preskúmavaním uzavretých priestorov, do ktorých sa donedávna pokojne dostali suchou nohou. Teraz si riadne zaplávajú. Počas najvyššieho prílivu sa niekedy stáva, že je pláž neprístupná a dokonca nebezpečná, keďže vtedy opäť získava svoju moc príroda a divoké more.

 

Čo potom, keď voda stúpne?

 

Severná časť Španielska je okúzľujúca. Možno si nezíska srdcia všetkých, ale tí ktorí prídu neoľutujú. Samotná príroda tu vytvorila pobrežie pripomínajúce dramatické filmy plné zloduchov. Silný príboj vytvaroval všetky útesy do obdivuhodných tvarov.

Aj tunajšie mestá a mestečká majú svoje čaro. Nie veľmi ďaleko sa nachádza Lugo, stredoveké mestečko, ktoré si dodnes uchovalo takmer neporušené hradné opevnenie. V jeho útrobách ležia zaujímavé pamiatky a jeden víkend v roku to tu vyzerá, ako keby sa všetci zbláznili. Počas festivalu  Arde Lucus sa celé mesto premení na rímsku osadu. Do historického centra vtedy prúdia tisíce obyvateľov prezlečených za starých Rimanov. Na karneval sme možno zvyknutí, ale celé mesto prezlečené za Rimanov vás naozaj ohromí. Od malých detí až po staršie ročníky sa tu všetci stretajú v tógach a užívajú si svoje rímske dedičstvo.

Za návštevu stojí aj prístav A Coruňa, ktorý obmýva more z viacerých strán. V historickom prístave si obzriete Herkulesovu vežu, najstarší maják sveta, a v centre sa poprechádzate romantickými uličkami plnými obchodíkov a kaviarničiek.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa