Kengurí ostrov - to najlepšie z Austrálie

2012-10-03 12:30:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Ostrov, kde stretnete asi to najtypickejšie z Austrálie - kengury. Kengurí ostrov sa nachádza južne od Austrálie, asi 110 kilometrov juhozápadne od mesta Adelaide. Je ľahko prístupný lietadlom alebo trajektom. Objavený bol v roku 1802 britským objaviteľom Matthewom Flindersom, no zmapoval ho až Francúz Nicolas Baudin.



V roku 1804 sa Francúzi snažili vyhlásiť ostrov za svoj, ale nepodarilo sa im to. Kengurí ostrov sa stal prvým miestom, kde mohli britskí väzni, čo utiekli, nájsť pokojný domov. Počas vývoja sa na ostrove nie veľmi úspešne rozvíjal priemysel. Začiatkom 20. storočia sa ostrov stal prevažne turistickou destináciou.

Ostrov meria 155 kilometrov a jeho šírka je 55 kilometrov. S rozlohou okolo 4 350 kilometrov štvorcových je druhý najväčší v Austrálii, hneď po Tasmánii. Turisti sem cestujú prevažne za prírodnými krásami. Nájdete tu okolo 509 kilometrov pobrežia, čo robí ostrov skvelým miestom na oddych aj aktívnu rekreáciu, napríklad surfovanie.

Na ostrove sa nachádza 26 parkov, prírodných rezervácií a chránených oblastí (napríklad Remarkable Rocks). Názov ostrova naznačuje, že sa tu nachádzajú kengury, tie však nie sú jediné vzácne tvory, ktoré v divokej prírode ostrova nájdete. Pri prechádzaní máte možnosť stretnúť 18 druhov cicavcov, z čoho najznámejšími sú kengury, koaly, vtákopysky, klokany dama, dikobrazy alebo delfíny a veľryby.

 

Zdroj/autor: kangaroo-island-au.com, tourkangarooisland.com.au, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa