Mestečko Sintra, portugalská rozprávka

2012-04-22 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Už ste boli niekedy zaľúbení tak, že by ste dokázali hory prenášať či stavať paláce ako z rozprávky? Kým mnohí o tom iba snívame, na svete sú ľudia, ktorí dostanú šancu pretaviť svoju lásku napríklad do nádhernej stavby. Takým bol aj portugalský kráľ Ferdinand II. z dynastie Sasko-Kobursko-Gothajskej.



Mladý princ, ktorý vyrastal obkolesený krásnou prírodou dnešného Rakúska, Nemecka, ale aj Slovenska, si v roku 1836 berie za manželku následníčku portugalskej koruny, Máriu. Traduje sa, že Ferdinand bol do svojej ženy už od prvého stretnutia až po uši zaľúbený. Dôkazom je aj ich 11 detí, ale tiež stavba, ktorá sa stala jednou z najnavštevovanejších v Portugalsku, palác Palacio da Pena.

 

Hniezdočko lásky

Hneď v roku svojho sobáša si Ferdinad pozval vychýrených architektov a zadal im úlohu postaviť palác ako z rozprávky. Vybral si preň miesto v pohorí Sintra, ktoré mu pripomínalo hornatý, zelený kraj, z ktorého pochádzal. Na ruinách niekdajšieho kláštora zničeného zemetrasením v roku 1755 dal postaviť palác, ktorý sa mal stať hniezdočkom lásky kráľovského páru.

Komplex, ktorý takto vznikol, azda nemá na svete konkurenciu. Miešajú sa v ňom neorenesančné, neogotické, ale aj neomanuelistické prvky. Zároveň z neho vanie nádych exotiky a ďialok. Postavený je s obrovskou dávkou fantázie. Už z diaľky vidno medzi stromami jeho farebné strechy, vstupnú bránu a netradičné vežičky. Nie je ťažké predstaviť si, že tieto avandgardné predstavy vnukla Ferdinandovi jeho láska k Márii.

 

Všade je romantika

Romantikou nedýcha len palác Palacio de Pena, ktorý je od roku 1995 na Zozname svetového dedičstva Unesco. Celé pohorie Sintra má v sebe akúsi magickú atmosféru, ktorú objavili aj romantickí básnici. Jeden z tých najslávnejších, Lord Byron v Sintre strávil niekoľko letných mesiacov a mestečko označil za pozemský raj. Dosvedčí to určite každý turista, čo sa do Sintry dostane. Stačí, aby sa túlal jej pintoresknými uličkami, dal si za dúšok lahodného portugalského vínka a nechal sa preniesť do dôb, keď láska skoro hory prenášala.

 

Ako v rozprávke

Ďalšie miesto, ktoré návštevníka Sintry prenesie do rozprávky, je Národný palác, Palacio Nacional de Sintra. Vďaka jeho obrovským kužeľovitým komínom ho nik neprehliadne. Dokonca sú také výrazné, že sa stali emblémom mesta. Aj tento palác skrýva kúsok portugalskej kráľovskej histórie. Hoci to bol pôvodne arabský palác, po dobití kresťanmi sa z neho stáva kráľovská dovolenková rezidencia. Hlavy portugalského kráľovstva chodievali do okolia Sintry na poľovačku. Palác má krásny, zachovaný interiér. Ako inak, rozprávkový.

 

Romantická bodka

Kto navštívi mestečko Sintra, vzdialené od Lisabonu asi 35 km, nemal by obísť najzápadnejšie miesto Portugalska, Cabo da Roca. Miesto výsostne romantické, kde vietor veje do vlasov a človek začína rozumieť, čo hnalo odvážnych námorníkov do neznámych diaľok a zaľúbených mužov k nezvyčajným stavbám. Že by romantické predstavy, v ktorých sa sny menia na realitu?

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa