Nórsky Trondheim - korunovačné mesto Vikingov

2012-04-28 14:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Nidaros alebo ak chcete Trondheim bol založený v roku 997 ako korunovačné a prvé hlavné mesto krajiny Vikingov. Leží na rieke Nidelva a jeho názov Þróndheimr pochádza zo starej nórčiny a znamená „Dobré miesto pre život.



Tento prístav má v súčasnej dobe 168 257 obyvateľov a štyri mestské štvrte, nachádza sa v strednom Nórsku, na brehoch Trondheimsfjord. Je korunovačným mestom.

Je centrom nórskeho výskumu a sídli tu druhá najväčšia univerzita v krajine, kde študuje približne 20 tisíc študentov z celého sveta.

 

Pestrá príroda naokolo

Veľkým lákadlom pre návštevníkov je množstvo národných parkov nachádzajúcich sa okolo tohto centra vedy a obchodu. Koltjerdalen, Skjaekra, Skarvan a Rotdalen, Vaeret, Kraakvaagsvaet, Dovrefjell a Sunndalsfjella, Forollhogna, Rondane a ďalšie čakajú len na objavovanie, pár hodín cesty od mesta.

 

Múzeá a galérie

Oddych po túrach v okolitej malebnej prírode vám určite spríjemní prechádzka mestom a návšteva niektorého z múzeí a galérií, ktoré približujú historické udalosti a predmety. Za zmienku stojí múzeum v Arcibiskupskom paláci, kde sú umiestnené archeologické nálezy pochádzajúce z mesta a okolia, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum s rozsiahlou zbierkou nábytku, textílií, tapisérií, ale aj Trondhjems Sjøfartmuseum - námorné múzeum.

Oplatí sa vidieť aj galériu Trondheim Kunstmuseum, výstavu hudobných nástrojov z celého sveta Ringve museum, skanzen Trøndelag Folk Museum na hrade Sverresborg, múzeum polície, Sporveismuseet - múzeum električiek, židovské múzeum a prírodovedecké a historické múzeum Vitenskapsmuseet s expozíciami fauny a flóry, resp. archeologickými nálezmi od praveku. Súčasťou Vitenskapsmuseet je aj botanická záhrada Ringve botaniske hage.

Na prechádzke sa oplatí navštíviť aj pevnosť Kristiansten Festning, ktorá sa nachádza na jednom z najvyšších vrchov mesta. Pochádza zo 17. storočia a bola vybudovaná na jeho obranu.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa