Lotyšská Riga: mesto s charakterom

2013-09-07 10:00:00 |   |    | 

LOTYŠSKO - Najväčšie mesto Pobaltia, hlavné mesto kultúry, financií, obchodu, vzdelania, politiky a priemyslu. Má rozlohu neuveriteľných 305 km² a 706 tisíc obyvateľov (2010). Jej historické centrum patrí do dedičstva UNESCO. Svojou architektúrou sa môže porovnávať s metropolami ako Barcelona alebo Petrohrad.



Riga a minulosť

Už v dávnejších obdobiach bola centrom obchodu pre celé Pobaltie. Od svojho založenia v roku 1201 sa tešila veľkému záujmu celého okolia. Leží na ústí rieky Daugavy, čo udáva strategickú pozíciu pre vojenské a obchodné účely. Oblasť bola teda dlho atakovaná vikingskými lúpežnými vpádmi. V 12. storočí tieto nájazdy ustali, no vynoril sa pre pohanské Pobaltie iný „nepriateľ“ s kresťanskou vierou. Vtedy sem prenikli nemeckí obchodníci.

Myšlienky Martina Luthera sa do Pobaltia dostali okolo roku 1522 a reformácia bola vtedajšími obyvateľmi viac než vítaná. Okolo roku 1700 začala expandovať ruská ríša, ktorá sa usilovala získať strategické pozície v Pobaltí, to viedlo k Veľkej severskej vojne. V roku 1709 zobudila obyvateľov Rigy veľmi zvláštna a nečakaná udalosť. V rieke sa uvoľnila a spriečila obrovská ľadová kryha, ktorá zapríčinila rozsiahlu povodeň.

Počas Napoleonských vojen ruskí hodnostári uverili, že mestu hrozí obsadenie a tak spálili všetky drevené budovy v Rižskom predmestí. Lenže nakoniec sa sem dostavila len menšia Napoleonova jednotka. Teda Napoleon ju nedobil. Koncom roka 1915 okupovala polovicu územia nemecká armáda. Rusi teda dovolili Lotyšom vytvoriť ozbrojené jednotky pre obranu krajiny a domobrana bola na svete.

Po Molotov-Ribentropovom pakte dostali Lotyši od Sovietov na výber, buď umožnia vytvorenie vojenských základní na lotyšskom území, alebo im bude vyhlásená vojna. V roku 1944 bolo Lotyšsko nezákonne pripojené k Sovietskemu zväzu a jeho vazalom bolo po nasledujúcich 50 rokov.

 

Radničné námestie a dom u Čiernych hláv

Barokovo pôsobiaca veža radnice bola dokončená v roku 2004. Na námestí neďaleko stojí socha Sv. Rolanda, ktorý drží v jednej ruke štít so znakom Rigy a v druhej ruke meč. Tento svätý zomrel mučeníckou smrťou v roku 778 v bitke pri Roncesvalse. Roland bol veľmi obľúbený a pôvodnú sochu, ktorá bola počas vojny poškodená, môžeme vidieť v kostole sv. Petra. Za Rolandovým majestátom sa nachádza dom Pri Čiernych hlavách, jedna z mnohých budov, čo povstala z popola po sovietskej nadvláde.

 

Nielen Centrálne trhy

V Rige má sídlo prestížna Lotyšská univerzita (Latvijas Universitāte), Technická Univerzita (Rīgas Tehniskā Universitāte), ale aj Univerzita Stradin (Rīgas Stradiņa Universitāte). Ďalej lotyšský parlament a prezidentka (Vaira Vīķe-Freiberga). Súčasné zvýšenie a záujem turistického a obchodného ruchu vedie k samotnej expanzii tohto európskeho veľkomesta aj celej krajiny vôbec. Priamo pri hlavnej železničnej a autobusovej stanici sa nachádza centrálna tržnica, zložená zo štyroch veľkých pavilónov, kde zoženiete od pečiva, cez morské plody a mäsové výrobky aj mliečne výrobky, zeleninu a ovocie. V okolí tržnice je množstvo stánkov a obchodov s oblečením, ľudovou kultúrou a ostatnými drobnosťami.

Pobaltské krajiny, najmä Litva a Lotyšsko, sú známe svojím pobrežím, kde po krátkej prechádzke a lepšom hľadaní môžeme nájsť  úlomky skamenenej živice - jantáru. Najväčšiu cenu majú opracované kúsky so zakonzervovaným hmyzom. Stánkov a pouličných predavačov je v Rige hodne a dajú sa nájsť naozaj pekné opracované aj neopracované kúsky.

Pre turistov znamená Riga sčasti návrat o dvadsať rokov dozadu, no z druhej časti kultúrny rozmach, stále tu nájdete staré drevené domy v centre mesta, ale aj nové moderné budovy rôznych architektonických štýlov. Aj keď sa mesto rozvíja veľmi rýchlo, zachovalo si svoj tradičný lotyšský charakter. Množstvo pamiatok, múzeí či atraktivít je pre turistov veľkým lákadlom.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Student Agency - Riga, Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa