V modernom Nemecku

2013-10-21 15:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Nemecko nepatrí k turistickým top destináciám. Alpy ich len tak „lízli“, diela starých majstrov obdivujeme v Taliansku a na kulinárstvo máme Francúzsko.



Je ale niekoľko dôvodov, prečo túto krajinu nevynechať z cestovateľských itinerárov. Najsilnejšia ekonomika, najvyšší počet obyvateľov, výborná infraštruktúra, fungujúci systém. Áno, je pravdou, že tieto ukazovatele sú z hľadiska návštevy krajiny málo atraktívne. Samozrejme, ak nie sme na čele niektorej z finančných inštitúcií. Skúsime tieto „antiukazovatele“ pretaviť do niečoho atraktívneho, lebo všetko vyššie uvedené je predpokladom dostatku peňazí, ktoré sa môžu premeniť na niečo nezabudnuteľné.

 

Youth HotSpot

Výpočtová technika zmenila našu komunikáciu. Klasické knižné bedekre a mapy už dávno vytlačili smartfóny a tablety. Na týchto zariadeniach úradujeme, komunikujeme. Máme ich vždy pri sebe, pripravení žiť „online“.

Nemecká centrála pre turizmus (DZT) dala vyvinúť aplikáciu „Youth HotSpot“ (je pre Android aj iOS). Pomocou tejto aplikácie môžete objavovať Nemecko vždy aktuálne a nanovo.

Radi si posedíte v útulných kaviarňach a baroch, milujete pulzujúci nočný život, chcete získať tipy na tie „najnákupy“, hľadáte inšpiráciu pre svoje túlavé topánky, radi stretávate priateľov na festivaloch? Ak ste odpovedali aspoň raz áno - vstúpte. Nemecko je tu práve pre vás - mladých od 9 do 99.

 

Hamburg

Lietadlo z Frankfurtu nalietava nad mesto utopené v zeleni. Je to druhé najväčšie nemecké mesto. Vždy na diaľku súperí s Berlínom. Nemusí, má svojich „naj“ dostatok. Najväčší prístav, najviac mostov, najviac nočných klubov s pochybnou povesťou a najväčší festival, ktorý je protipólom všetkým „mainstream“ podujatiam v iných nemeckých mestách.

Už pätnásť rokov sa usporiadatelia festivalu Reeperbahn snažia dať vykričanej štvrti Sankt Pauli iný prívlastok, ako je predajná láska. Ulica najprv slúžila výrobcom lodných lán, postupne sa zmenila na miesto, kde proletári všetkých lodí hľadali to, čo na bárke nemali - „Frau und Liebe“.

Na jeseň sa všetko zmení a do mesta nafučí dravá rocková hudba, ktorej veľké vydavateľstvá nedávajú šancu. Je zaujímavé, že tento festival sa zaobíde bez veľkých mien, ale nezaobíde sa bez klubov, ktoré v hodinových blokoch ponúkajú koncertné vystúpenia pre svojich hostí. Po koncerte sa ide na ďalšiu „štáciu“ a tak ulica žije tri dni/noci hudbou. Niekde sú fronty, niekde sa hrá len tak na ulici, ale všade to žije. Je fascinujúce to zažiť. Vstupenkou je náramok, ale zároveň je to aj cestovný lístok na verejnú dopravu. Ako dobre vymyslené.

Okrem festivalu si nenechajte ujsť prehliadku mesta z „doubledeckra“ alebo lodnú návštevu druhého najväčšieho prístavu Európy.

 

Hannover

Kým Hamburg pulzuje, Hannover je odpoveďou pre relax. Príroda, pamiatky a pritom sme stále vo veľkomeste. Mesto má svoju históriu, miestni kurfürsti volili panovníka svätej ríše rímskej.

Centrom sa vinie červená línia (4 200 m), ktorá je stuhou sprevádzajúcou po všetkých pamätihodnostiach mesta. Klasicistickou časťou je udržiavaný zámok Herrenhausen s nádhernou barokovou záhradou. Kým sa však zo stredu mesta k zámku dostaneme, musíme prejsť šesť kilometrov zeleňou anglického parku, ktorý je zároveň hannoverskou telocvičňou. Dobré je nevynechať návštevu Novej radnice. Z kupoly je nádherný výhľad na okolie. A keď sme pri tom výhľade. Čo tak spojiť príjemné s užitočným. Večera s výhľadom ponad strechy centra mesta to je „6 Sinne Skybar &Restaurant“. Nezabudnite si zobrať fotoaparát, doma budete za hviezdu.

 

Berlín

Staronové hlavné mesto zjednoteného Nemecka. Všade sa stavia, prestavuje. Hlavne tá východná časť mení svoju zabetónovanú tvár. Pamiatok, aj vďaka vojne, je pomenej, alebo sa len tak krčia pri nových moderných, zo skla a železa postavených, stavbách. Nie sú to žiadne ohavy, ale nápadité, funkčné a moderné chrámy. Príkladom môže byť DB Hlavná stanica Berlín, ktorá je skôr dopravným terminálom, ako len nástupišťom pre príchod a odchod vlakov. Zaujala aj filmárov, lebo už hrala v niekoľkých filmoch. Berlín nemá o filmárske produkcie núdzu. Odohráva sa tu niekoľko thrillerov. Mesto je atraktívne nielen vizuálne, pre svoje moderné exteriéry, ale aj pre klubovú scénu. Keď sa ísť zabaviť - tak práve do Berlína, kde to žije až do rána.

White Trash Fast Food je medzinárodne známa reštaurácia s klubom a živou hudbou. Príkladov je vo veľkom Berlíne niekoľko, stačí si vybrať zo spomínanej aplikácie.

Iným zaujímavým príkladom je Reclaim Berlin! Kultivovať, pretvárať, dať iný význam a zmysel. V spojených štvrtiach Kreuzberg - Friedrichshain vsadili na street art, guerilla gardening, urban creativity. Alternatívne žánre majú kde tvoriť svoju subkultúru a staré, chátrajúce objekty ožívajú v úplne iných súvislostiach. Spomienkou na rozdelený Berlín, keď zo západného Berlína hádzali „východniarom“ banány, je anarchistický boj „ovocia a zeleniny“ o most Oberbaumbrücke. Silné emócie vyvoláva East Side Galerie.

Ja som svoju aplikáciu pri návšteve troch nemeckých miest využil, pracovala spoľahlivo. Vie nájsť najbližšie „WiFi“ a potom za pomoci siete vyhľadať najbližší záujmový bod - pamiatku, klub, nákup, reštauráciu, predstavenie. Každému podľa jeho „gusta“.

 

Zdroj/autor: DZT, App: Youth HotSpot, Miroslav Zaťko, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa