Portsmouth - mesto, ktoré musíte navštíviť

2014-06-12 15:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Portsmouth si zamilujete nielen pre značkový tovar za nízke ceny, ale hlavne pre prímorskú atmosféru tohto prístavného mesta, ktoré je domovom kráľovskej flotily. Byť v nákupnom centre a pritom si pochlipkávať čaj priamo pri mori s pohľadom na zaoceánske lode či mať vyhliadkovú vežu hneď nad hlavou? Také nákupy môžete zažiť len v Portsmouthe.



Portsmouth si zamilujete nielen pre značkový tovar za nízke ceny, ale hlavne pre prímorskú atmosféru tohto prístavného mesta, ktoré je domovom kráľovskej flotily. Byť v nákupnom centre a pritom si pochlipkávať čaj priamo pri mori s pohľadom na zaoceánske lode či mať vyhliadkovú vežu hneď nad hlavou? Také nákupy môžete zažiť len v Portsmouthe.

Portsmouth je prístavné mesto ležiace na juhu Anglicka v oblasti Hampshire, no domáci mu inak ako ,,Pompey,, nepovedia, tak totiž volajú svoje rodné mesto podľa futbalového tímu. Ak sem zavítate, namierte si to hneď do prístavu. Tu sa totiž nachádzajú lode, na aké si len spomeniete. Veľké zaoceánske, malé vyhliadkové, ferry či vznášadlá premávajúce na ostrov Isle of Wight, ktorý je mimochodom len 15 minút vzdialený, ale aj vojenské, rôžne lode kráľovskej flotily, či tie zakotvené slúžiace ako múzeá.

Takou je aj Mary Rose, ktorú si majú návštevníci možnosť obzrieť. Bola postavená v roku 1509 a slúžila ako vojenská loď Veľkej Británii až do roku 1545, kedy sa pri bitke s francúzskou flotilou potopila neďaleko ostrova Isle of Wight. Po 400 rokoch strávených na dne mora bola vylovená a tento projekt patrí k najnákladnejším podmorským projektom vôbec. Zrekonštruovaná Mary Rose je vystavená v múzeum v portsmouthskom prístave. V areáli prístavu je tiež k dispozícií na obdiv HMS Victory, ktorá je zrekonštruovaná s možnosťou nahliadnutia aj do interiéru kajút. Je to známa vojenská loď, ktorá sa preslávila ako vlajková loď admirála Nelsona v bitke pri Trafalgare.

HMS warrior je ďalšia loď v prístave navštevovaná množstvom turistov každý deň. Táto okrem prehliadky poskytuje za poplatok možnosť usporiadania aj nejakého eventu. HMS warrior je zaujímavá loď, kde bol použitý parný pohon, no mala ešte aj plachty. Súčasťou historického doku je aj národné múzeum kráľovskej námornej flotily. Tu si môžete pozrieť rôzne filmové ukážky, zažiť bitku pri Trafalgare ,,na vlastnej koži,,ako aj si vypočuť rôzne prednášky a prezrieť artefakty. Obchodíky so suvenírmi či občerstvením, možnosť vyhliadkových plavieb v prístave robí z tohto historického doku krásny celodenný výlet.

Len pár metrov od doku je známe nákupné centrum Gunwharf Quays, kde nájdete obchody, reštaurácie, atrakcie pre deti a dospelých, rôzne vystúpenia počas víkendov, bowlingové dráhy, fitness centrá či kiná. 95 dizajnérskych outletov od Nike, Fat face, Gap, Next, Polo Ralph Lauren, Adidas, Animal a kopec ďalších. Najviac sa to tu oplatí počas výpredajov, no aj bez nich patria tieto obchody k lacnejším ako kdekoľvek inde v Anglicku. V areáli pri okraji mora stojí výhliadková veža Spinnaker Tower, ktorá so svojimi 170 metrami prekonala London Eye či Big Ben. Tri presklené poschodia, z ktorých je možný výhľad na mesto Portsmouth s prístavom priamo pod nohami, neďaleký Isle of Wight, či južné pobrežie Anglicka. Nachádza sa tu obchodík so suvenírmi či kaviareň.

Prejdite sa ďalej popri mori a natrafíte na Southsea Castle, pevnosť, ktorá bola postavená ako obranný systém pred nepriateľmi od mora v roku 1544 Henrichom VIII. Neslúžila však len na tento účel, ale aj ako vojenské väzenie a stále slúži ako navigátor pre lode vďaka majáku, ktorý tu stojí. Návštevníci si môžu prezrieť túto pamätihodnosť zadarmo.

Neďaleko je zábavný park s najrozličnejšími automatmi a kolotočmi nielen pre deti. Húsenková dráha priamo nad morom je zážitkom pre každého. V Portsmouthe sa nachádza aj množstvo kostolov a iných historických budov, ktoré stoja za návštevu. Oázou pokoja je mestský park so zvieratkami a inými atrakciami. Od neho vedia pešia zóna s množstvom značkových obchodov a reštaurácií od indickej cez taliansku pizzériu až po klasickú anglickú či pikantnú mexickú. No a ak ste fanúšikom futbalu, tak si určite prezrite štadión futbalového klubu prezývaného Pompey s kapacitou takmer  21 000 miest. Ako by to bolo keby prímorské mestečko nemalo akvárium. Blue reef aquarium je domovom žralokom, rajám, žabám, rôznym rybám a všetkým morským potvorám korálových útesov.

Portsmouth je mesto, ktoré pri návšteve Anglicka určite nesmiete vynechať. Je miestom, kde sa budete chceť vrátiť späť, lebo pri jednej návšteve sa to všetko stihnúť určite nedá.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa