Taliansky Trieste – okno do sveta

2014-09-07 10:00:00 |   |    | 

Podľa mnohých je talianske mesto Trieste, ktoré sa nachádza na severe, neprávom utláčané do úzadia. Keď by ste mali vymenovať desať miest v tejto krajine, tak vám toto ani nenapadne. Pritom sa v ňom ukrýva mnoho krásnych pamiatok a odráža sa v ňom aj stret niekoľkých kultúr. V minulosti ho zvykli prezývať „okno do sveta“. Bol tam totiž najväčší morský prístav, z ktorého vyrážali lode na ďaleké moreplavby. Odvtedy už ubehlo veľa času, no Trieste naďalej pyšne stráži jeden z možných prístupov do Talianska a skromne čaká na ďalších turistov, pokiaľ objavia jeho skutočnú krásu.



 

Zámok Miramare

 

Skúsime začať trošku netradične, pretože sa nevyberieme najprv do centra mesta, ale na jeho okraj. Zámok Miramare si však túto poctu istotne zaslúži. Krásna biela stavba s výraznou vežičkou bola vystavená priamo pri mori. Veľmi fotogenická pamiatka je preto veľkým magnetom pre turistov. Súčasťou výstavy sú bohato zdobené miestnosti, pretože sa im podarilo uchovať veľa pôvodného nábytku. Perlou je veľká knižnica so stovkami zachovaných vzácnych kníh. Pri zámku sa nachádza aj malý príjemný park, cez ktorý si môžete po prehliadke urobiť krásnu prechádzku.

 

Jaskyňa Grotta Gigante

 

Ak máte radi atrakcie tohto druhu, tak v Trieste si prídete na svoje. Grotta Gigante je totiž oficiálne zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšia jaskyňa, ktorá je verejne sprístupnená turistom. Je dokonca natoľko veľká, že by sa do nej vošla aj vatikánska bazilika sv. Petra. Objavená bola ešte v 19. storočí, verejne sprístupnená o 15 rokov neskôr. Má bohatú výzdobu a vďaka mohutným priestorom aj skutočne obrovské stalagmity a stalaktity. Nachádza sa v blízkosti hraníc so Slovinskom, takže takýmto spôsobom môžete skombinovať dovolenku v oboch štátoch.

 

Katedrála

 

Jednou z vecí, pomocou ktorých môžete definovať tvár toho konkrétneho mesta, sú aj katedrály a kostoly. A tá v Trieste si musela vytrpieť svoje, keďže bola počas jedného z útokov zničená a museli ju nanovo vystavať. Jej dominantou časťou je okno v gotickom štýle. Súčasťou katedrály je aj mauzóleum, v ktorom sú pochované telá členov šľachty.

 

Centrum mesta

 

Trieste sa delí na novú a starú časť. Tá staršia sa začala budovať okolo pôvodného prvého prístavu, ktorý tam pritiahol nových obyvateľov a pomohol celému regiónu natoľko sa rozvinúť. Ak už budete v Trieste, istotne nevynechajte aj túto časť, pretože prístavy a ich okolie tvoria veľmi podstatný diel krásneho mesta. Ak sa chcete vybrať na plavbu loďou, potom zájdite do Canale Grande. Potom už pomaly prejdite na hlavné námestie. Jeho dominantou je budova radnice, ktorá je aj počas večera nádherne vysvietená a rozžiari celé mesto. S Trieste sú významne spojené aj dejiny divadelníctva. Nájdete tam teda aj múzeum mapujúce jeho históriu. Významnou pamiatkou sú ruiny starobylého divadla ešte z rímskej éry.

 

Risiera di San Sabba

 

I Trieste však má na svojom území miesta, na ktoré vo svojej histórii nie je veľmi hrdé. Risiera di San Sabba už na prvý pohľad vyvoláva negatívne pocity. Vysoká päťposchodová tehlová budova pôsobí odpudzujúco a keď sa dozviete o ďalšom z dôležitých faktov, prebehne vám mráz po chrbte. Počas druhej svetovej vojny sa tam nachádzal jeden z koncentračných táborov nacistov, kde umučili niekoľko politických väzňov. Dnes sa tam nachádza múzeum, ktoré neustále pripomína tieto hrozné časy, aby na ne nezabudli aj nasledujúce generácie.

 

Hrad San Giusto

 

V minulosti hrdá pevnosť a neskôr prestavaný mestský hrad. Jeho celková výstavba trvala až 200 rokov. Bývalí majitelia boli totiž neustále s niečím nespokojní a tak museli vždy ešte niečo vylepšovať. V jeho okolí sa nachádza aj niekoľko ruín z pôvodného mesta a taktiež menšia katedrála. Má strategicky vynikajúcu pozíciu a majitelia z nej dokázali výborne ovládať svoje okolie. Bolo to tak i kvôli tomu, že jeho pôvodná funkcia bola práve obranná. I z tohto hradu je nádherná vyhliadka na okolie. Súčasťou prehliadky sú aj miestnosti so zbraňami a pozrieť sa môžete aj na prehliadku miestnych dejín. Na svoje si prídu i milovníci ostatných exponátov, pretože sa tam nachádza aj mnoho nábytku.

Zdroj/autor: ratestogo.com, planetware.com, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa