Pays d´ Auge- rodisko svetoznámeho Camembertu

2014-09-30 09:00:00 |   |    | 

Pays d´ Auge sa nachádza na malebnom pobreží Lamanšského prielivu. Mestečko preslávil najmä „originálny francúzsky syr.“ Známe je však aj Calvadosom. Asi sa pýtate, čo Calvados vlastne je? Tento originálny destilát sa vyrába z jablkového vína a je typický pre región dolnej Normandie, odkiaľ pochádza.



 

Chuť Normandie

 

Normandia je preslávená umením a kuchyňou. A práve tieto dve „ingrediencie“ dali vzniknúť syru Camembert. Pochúťka má v menovanom mestečku aj svoje múzeum. Francúzi totiž už dve storočia považujú túto delikatesu za národné kulinárske dedičstvo. Jeho začiatky siahajú do obdobia francúzskej revolúcie, kedy sa narodil Beaumoncel Camembert, podľa ktorého je aj syr pomenovaný. Typický je najmä plesňovou kôrou a svetlohnedým mriežkovaním. Vnútro syra je slamovožltej farby a je rovnomerne zrelé. Má čistú bylinkovú arómu s nádychom húb. Originálny Camembert je uložený v drevenej škatuľke a je označený značkou CHOP.

Pri výrobe sa mlieko mierne zohreje a neskôr sa doň pridá syridlo. Približne o hodinu až hodinu a pol sa zrazí. Neskôr sa mlieko vo forme syreniny vkladá do dierkovaných foriem. Po odtečení sa povrch syra „naočkuje“ plesňami rodu Penicilium candida a Penicilium camemberta a posolia sa. Nakoniec syr zreje v pivnici s vysokou vlhkosťou. Pravdepodobnejšie najkvalitnejším druhom tejto delikatesy je Camembert Le Chatelain.

Kvalitu syra výrazne ovplyvňuje prostredie v ktorom sa vyrába. Celé Francúzsko je známe svojou čistou prírodou, a preto aj Camembert vyniká svojou chuťou a vzhľadom.

 

V okolí nájdete skvosty architektúry

 

Neďaleké mesto Le Havre nachádzajúce sa v regióne horná Normandia, je druhým najväčším prístavom Francúzska. To z neho robí metropolu severozápadnej časti krajiny. Medzi pamiatky, ktoré sa určite oplatí navštíviť patrí Múzeum moderného umenia André Maulrauxa. Nájdete tu obrazy z 19. storočia, ale i z období impresionizmu, post – impresionizmu či grafiku a art deco. Významnou kultúrno-historickou pamiatkou je katedrála Le Havre. Je najstaršou budovou v centre mesta s jej zvonica pochádza už z roku 1520, z obdobia baroka. Futbaloví fanúšikovia určite poznajú miestny štadión Julesa Deschaseauxa, ktorého plná kapacita je 16 400 ľudí. V roku 1938 si tu zahrali aj hráči Československa proti Holanďanom. Pamiatky mesta sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Dolnú Normandiu reprezentuje mesto Caen. Historické mesto si zamiloval už Viliam Dobyvateľ. V roku 1060 tu nechal postaviť hrad (nájdete ho pod názvom Château de Caen). Pri návšteve tohto mesta určite nezabudnite navštíviť Katedrálu sv. Petra, Múzeum mieru a Múzeum Normandie. Pozoruhodnosťou spomínanej katedrály je tá skutočnosť, že kostol stojí na mieste, kde bol v minulosti postavený pohanský chrám. Dnes tu nájdete ručne vyrezávaný oltár zobrazujúci život Panny Márie. Múzeum mieru je orientované na súhrnný pohľad na 2. svetovú vojnu počas vylodenia v Normandií. Spojenci sa vylodili v blízkom okolí mesta a Caen malo byť oslobodené už na druhý deň po ňom. Udalosti však prebehli na základe vlastného scenára, a tak bolo toto mesto oslobodené až mesiac po vylodení spojencov. Ťažkým bojom nepodľahol ani Mužský kláštor sv. Štefana (s hrobom Viliama Dobyvateľa) a ženský kláštor sv. Egídia. Obe budovy sú dnes sídlami magistrátu (regionálnej vlády) a sú veľkým lákadlom pre turistov.

Naše rozprávanie o rozprávkovom syre a historickej Normandii sa pomaly končí. Ak Vás však zaujala táto oblasť Francúzska, tak si na Dromedári nájdite ďalšie články o Normandii. Určite Vás milo prekvapia a potešia informácie, ktoré tu nájdete.

Zdroje: normandie-tourisme.fr, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa