Talianske Udine – malebné mestečko

2014-10-18 10:00:00 |   |    | 

I keď ste už možno Taliansko navštívili nespočetne veľakrát, ešte stále ste nedokázali odhaliť všetky jeho perly. A to je jeho veľkou výhodou. Pretože nech si akokoľvek presvedčivo poviete, že tejto krajiny ste sa už dostatočne nabažili, potom príde ďalšia zaujímavosť, ktorá vás tam prinúti vrátiť sa. Počuli ste už trebárs o Udine? Nachádza sa na severe krajiny, je pre nás teda relatívne bližšie ako zvyšok pomyselnej čižmičky a okrem toho má v talóne niekoľko tromfov, ktoré vás presvedčia o nutnosti jeho návštevy.



 

V benátskom štýle

 

Ak vás chytili za srdce Benátky, tak v Udine sa budete cítiť taktiež ako doma. Väčšiu časť mesta totiž tvorí Staré mesto. A to je plné rôznych architektonických skvostov, pomedzi ktoré sa je radosť prechádzať. Na jednotlivých budovách prevláda identický štýl zdobenia a stavieb, aký ste mohli vidieť aj v obľúbenom talianskom turistickom centre. Ibaže na rozdiel od Benátok tuto vládne pokojnejšia atmosféra a nemusíte sa obávať takých davov turistov. Udine je ideálne aj na jesennú alebo skorú zimnú dovolenku. Za každých okolností ponúka malebnú atmosféru a navyše vďaka viacerým múzeám a pamiatkam si tam urobíte pohodlne víkendový program i v prípade, ak by vonku vládlo nepriaznivé počasie.

 

Pod vplyvom Rimanov a Keltov

 

Okrem typickej benátskej architektúry môžete v Udine badať aj vplyvy dvoch hlavých smerov, ktoré sa podpísali na dejinách tohto talianskeho mesta. Na jeho území v minulosti žili dlhší čas tak Kelti, ako aj Rimania. Najvýraznejšie to badať práve v historickej časti, keď niektoré z pamiatok nesú jasný rukopis oboch významných národov. Práve tieto fakty sú však ďalším z tromfov Udine, pretože vďaka tomu vám môže ponúknuť viac prekvapení.

 

Hora vytvorená z heliem vojakov

 

A teraz poďme ku konkrétnym pamiatkam. Nemožno začať ničím iným, ako tunajším hradom. S tým sa spája veľmi zaujímavá legenda. Postavený je totiž na vyvýšenom kopci, ktorý pohodlne kontroluje mesto. Podľa niektorých povier sa v tejto lokalite mala nachádzať bájna krajina, ktorá udivovala svojou nádherou. Jeden z panovníkov však chcel mať na ňu ten najlepší výhľad a tak vydal svojim vojakom rozkaz, aby mu postavili domov na vrchole nejakého kopca. Keďže žiaden v okolí nebol, umelo ho vybudovali z vlastných heliem. A tak i vďaka tomuto počinu môže súčasný hrad hrdo čnieť nad celým mestom.

Cestou k nemu budete prechádzať postupne okolo hradieb lemovaných príjemným lesíkom. Neskôr sa dostanete ku kostolu, ktorý je súčasťou komplexu a na samom vrchole sa nachádza aj hrad. V súčasnosti sa v ňom okrem iného nachádza i archív fotografií a knižnica. Zaplatiť si môžete aj prehliadku. Vstupné pre dospelého je 5 eur a od októbra je hrad otvorený do 17.00, v čase hlavnej sezóny o dve hodiny dlhšie.

 

Divadlo, múzeá a nádherné námestia

 

Keď sa už pokocháte výhľadom na okolie, môžete sa vybrať konečne do centra mesta. Ak by ste tam prišli práve večer, tak potom jednoznačne navštívte miestne divadlo. Má nádhernú atmosféru a všetky predstavenia v ňom vyznejú podstatne lákavejšie. Počas dňa nevynechajte návštevu tunajšej galérie, ktorá má skutočne bohatú a nádhernú zbierku obrazov a sôch. Zaujímavé je aj etnologické múzeum, galéria antického umenia, ale aj priestor vyhradený pre moderné kúsky. Potom si dajte chvíľku prestávku a prejdite sa rôznymi stredovekými uličkami. Len tak sa túlajte a hľadajte ďalšie zaujímavosti, ktoré vás k sebe pritiahnu.

K tomu pridávame ešte jednu chuťovku. Len 30 kilometrov od Udine sa nachádza Villa Manin. Vzácna pamiatka, pri ktorej sa nachádza aj úžasná záhrada, padla do oka viacerým panovníkom a práve vďaka tomu vo svojich interiéroch ukrýva mnoho pokladov.

 

Nezabudnite na útulné kaviarničky

 

Taliansko sa pre mnohých z nás spája aj s výbornou gastronómiou. Chutné pokrmy chutia v ich domovine ešte lepšie, ako v našich podnikoch. No v Udine by ste sa okrem toho mali vybrať aj do niektorej z malých kaviarničiek. Majú naozaj špecifickú atmosféru, vždy sa v nich dozviete všetko, čo potrebujete vedieť a navyše sa občerstvíte v spoločnosti príjemných ľudí. A aby sme nezabudli, určite si nechajte miesto na ich skvelé koláčiky. So šálkou kvalitnej kávy chutia vynikajúco.

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, virtualtourist.com, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa