Lacný výlet z Londýna - Do Oxfordu sa dostanete takmer zadarmo

2014-11-27 08:30:00 |   |    | 

Ak ste už boli v Londýne, vyznať sa v niektorých jeho starých uličkách nie je jednoduché. Keď teda chcete hľadať tú pravú starobylú architektúru a nechcete ju vnímať iba prostredníctvom známych pamiatok, vyberte sa do Oxfordu. Ak tam budete cestovať spojmi, dostanete sa tam v závislosti od dopravy do dvoch hodín. Pokiaľ pôjdete autom, čas sa skráti takmer o hodinu.



 

Využite zľavy

 

Tým najlepším spôsobom ako sa dostať dopravou do Oxfordu, je využiť autobusy Oxford Tube, ktoré stoja na viacerých miestach v Londýne. Príjemné čisté a perfektne upravené vozidlá s vlastným WC a wifi pripojením. Hlavná nástupné miesto je priamo oproti autobusovej Victoria Station, no v Londýne majú viacero zastávok. Ich frekvencia je veľmi hustá, mimo hlavnú premávku chodia štyri autobusy do hodiny, v hlavnej špičke každých 10 minút. Lístok si môžete kúpiť i priamo u vodiča, no v prípade plného obsadenia autobusu sa dnu nedostanete a taktiež budete platiť tú najvyššiu sumu. Odporúčame preto zaobstarať si lístky prostredníctvom internetu. Vynikajúcim typom je stránka megabus.com, ktorá ponúka lístky na spoje, ktoré nie sú tak vyťažené. Ak kúpite lístok ako prvý, zaplatíte len 2 libry za spiatočnú cestu. Každý ďalší lístok je už drahší.

 

Nech sa páči, vstúpte do univerzitných priestorov

 

Hlavným lákadlom Oxfordu je istotne tunajšia univerzita. Stačí vám poprechádzať sa mestom a nasať tú jedinečnú architektúru. Často nebudete vedieť, kde sa skôr pozrieť a čím sa nadchnúť. Ako jeden z tipov vám navrhneme výlet v ranných nedeľňajších hodinách. Mesto bolo v tomto čase úplne prázdne, dokonale sme si tak mohli obzrieť všetky uličky a budovy. Keďže je tam všetko blízko, nebudete mať problém dostať sa naozaj všade. Od desiatej už navyše otvárajú aj dvere viacerých fakúlt a katedier. Väčšina z nich ponúka vstupné zadarmo, niektoré si obzriete sami a pri iných musíte počkať na prehliadku so sprievodcom. I počas víkendov je otvorená väčšina priestorov. Pred výletom vám odporúčame pozrieť si túto stránku, kde je presný popis otváracích hodín a cenníkov.

 

Christ Church je klenotom tunajších kostolov

 

V meste sa okrem univerzitných budov nachádzajú aj iné atrakcie. V širšom centre nájdete starý historický hrad, ktorý ponúka špeciálne prehliadky. Návštevníci sa totiž môžu pripraviť na hrané predstavenia, ktoré sa postupne odvíjajú v jednotlivých miestnostiach. Sprevádzať vás budú teda historické postavičky s nacvičenými dialógmi. Zaujímavosťou je špeciálna miestnosť, do ktorej zavrú troch hráčov, ktorí musia vyriešiť logické hádanky, aby sa mohli dostať von.

Po hrade sú ďalšou zaujímavosťou katedrály. A z nich je jasnou jednotkou Christ Church. Otvorený je denne od 10.00, okrem nedele, keď sa konajú sväté omše. Vtedy je prístupná až v poobedňajších hodinách. Môžete sa však dostať i na omšu a obzrieť si jednotlivé priestory aspoň takto. Pri katedrále sa nachádza aj krásne nádvorie a jej majestátne priestory vás istotne chytia za srdce.

 

Múzeá zadarmo

 

Dôvodom, aby ste si naplánovali výlet do Oxfordu na viacdennú návštevu sú istotne i tunajšie múzeá. Keďže všetky patria univerzite, sú prístupné zadarmo a združujú naozaj úctyhodnú zbierku. Najbližšie k autobusovej stanici sa nachádza Ashmolean múzeum, ktoré je najstarším múzeom vo Veľkej Británií. Združuje množstvo vzácnych obrazov, pamiatok z Egypta, Číny, Cypru a iných štátov a približuje dejiny takmer celého sveta. Nie každý exponát je originál, no ak si chcete tieto priestory naozaj dobre obzrieť, vyčleňte si na to aspoň pol dňa. A pokiaľ chcete všetky informácie dobre spracovať, rozdeľte si návštevu radšej do dvoch dní. V Oxforde sa nachádza aj prírodovedné, vedecké a archeologické múzeum. Všetky sú prístupné zadarmo a ponúkajú úchvatnú prehliadku. Súčasťou univerzity je i botanická záhrada, do ktorej sa však už platí vstupné.

 

Synonymom Oxfordu je bicykel

 

Po potulkách mestom vám istotne neujde jeden hlavný fakt. Oxford je mestom bicyklov. Ak by ste si to neuvedomili do tohto momentu, istotne vám udrie do očí počas nakupovania suvenírov. Dôvodom je samotný kolorit krajiny. V meste sa nenachádzajú veľké kopce, všade je to blízko a na bicykli sa tam dostanete bez väčších stresov. Navyše ako mesto intelektuálov hľadajú takéto ekologické spôsoby dopravy a pre študentov nemožno uprieť finančnú výhodu. Ak sa chcete pridať k tunajším obyvateľom, môžete si i vy vypožičať bicykel v jednej z mestských požičovní a vybrať sa v ústrety ďalšieho dobrodružstva.

 

Chutný tip na záver

 

I keď cestovanie nie je iba o jedení, istotne si zapamätáte okrem iných spomienok podniky s dobrým jedlom. A v Oxforde sme našli jeden skvelý priamo pri autobusovej stanici. I keď ide iba o menšie bistro, jedlá sú veľmi chutné, z kvalitných potravín a s nápaditými kombináciami. Keď si navyše počas pekného dňa sadnete na malú terasu na námestíčku, nebude sa vám chcieť urobiť pár krokov ďalej a nastúpiť naspäť do autobusu do Londýna.

 

Zdroj/autor: ox.ac.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa