Prádzniny v Ríme – Prežite tú najkrajšiu dovolenku v srdci talianskej kultúry

2015-06-05 12:00:00 |   |    | 

Čo by to bolo za cestovateľa, ktorý by nemal na zozname svojich navštívených destinácií také mesto ako je Rím. V tomto jedinečnom meste je neuveriteľná koncentrácia pamiatok svetovej triedy. Hlavné mesto Talianska ležiace na rieke Tiber malo už od pradávna prezývku „hlavné mesto sveta – caput mundi“. V časoch najväčšej slávy bolo toto mesto centrom diania Rímskej ríše, ktorá písala vtedajšie svetové dejiny.



 

Raj pre všetky zmysly

 

Pamiatky neuveriteľnej historickej hodnoty spravili z Ríma múzeum pod šírym nebom a jedno z najnavštevovanejších miest sveta. Atmosféru mesta s tisícimi uličkami netvoria len chýrne miesta, ale aj obrovské námestia a maličké námestíčka s fontánami, kde sa môžete osviežiť po náročných múzejných pretekoch. Odbočte znenazdajky do niektorej z bočných uličiek, vychutnajte si taliansku kávičku, posilnite sa talianskou pizzou a oslaďte si život talianskou zmrzlinou nevídaných príchutí.

 

Kedy navštíviť Rím?

 

Letné teploty okolo 40 stupňov sú ideálne na plážovú dovolenku a preto si na túlanie rímskymi uličkami vyberte radšej jarné a jesenné mesiace. Poslednú nedeľu v mesiaci je vstup do Vatikánskych múzeí a do Sixtínskej kaplnky zadarmo. Tak ako aj v iných mestách sveta, väčšina múzeí je v pondelok zatvorená.

 

Treba zažiť

Pri prvej návšteve Ríma vás určite vyľakajú davy turistov, ktorí čakajú na vstup do tých najvychytenejších rímskych pamiatok. Neľakajte sa a počkajte si s nimi. Maľby, sochy a fresky svetoznámych majstrov antického sveta, Raffaela, da Vinciho, Michelangela či Boticceliho, ktoré prežili takmer tisícročia, vám budú odmenou. Pri výlete neobíďte tieto pamiatky:

Koloseum - symbol mesta, aréna v tvare elipsy stará cez dvetisíc rokov mala kapacitu až 55000 divákov a bola miestom krvavých gladiátorských zápasov a veľkolepých osláv starovekého Ríma.

Pantheon - chrám s nádhernou mramorovou dlážkou, stĺporadím a Raffaelovým hrobom je najzachovalejšou antickou stavbou, jedna z najväčších kupol na svete s otvorom osvetľuje priestor a slúži ako slnečné hodiny.

Fontána di Trevi - najväčšia a najslávnejšia rímska fontána sa stala nesmrteľnou vďaka Felliniho filmu La Dolce Vita (Sladký život). Kto by sa chcel do Ríma vrátiť, nech nezabudne hodiť pravou rukou cez pravé rameno mincu do fontány.

Španielske schody - jedinečnú atmosféru 137 schodov spájajúcich Španielske námestie s kostolom Najsvätejšej trojice musíte jednoducho zažiť, určite si tu na chvíľu sadnite a vychutnajte si výhľady, ktoré sa vám naskytnú.

Vatikán - najmenší štát sveta uprostred mesta je od roku 1378 sídlom pápeža, davy turistov smerujú do chrámu sv. Petra so slávnou Michelangelovou Pietou, na monumentálne Námestie sv. Petra s Apoštolským palácom či do Vatikánskych záhrad.

Vatikánske múzeum - bezpochyby najväčší komplex umeleckých zbierok na svete s jedinečnou Sixtínskou kaplnkou, kde sa dodnes koná voľba pápeža.

Rímske podzemie - akoby toho nebolo málo, Rím je fascinujúci aj vo svojom podzemí, ktoré je prepletené katakombami, kde kresťania pochovávali svojich mŕtvych.

Na každom rohu na vás v Ríme číha nejaká tá historická pamiatka či iné kultúrne bohatstvo. Počas prvej návštevy okúsite kúzlo tohto mesta a budete ho chcieť spoznať lepšie. Každá ďalšia návšteva Ríma prinesie nové a nové neopakovateľné zážitky.

 

Roma Pass

 

Táto vecička sa vám bude páčiť: vďaka 3dňovej karte Roma Pass za 36 EUR máte prednostný vstup do dvoch pamiatok podľa výberu a niekoľko ďalších zliav do vybraných rímskych pamätihodností. Navyše sa môžete 3 dni voziť rímskou MHDčkou bez obmedzenia a dostanete aj mapu Ríma. Viac info na www.romapass.it

 

Ak nemáte čas a odvahu naplánovať si vašu prvú návštevu Ríma sami, nechajte to na odborníkov a oslovte CK FIRO-tour. V sprievode slovensky hovoriaceho sprievodcu vám nič podstatné neujde.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: FIRO-tour

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa