10 dôležitých vecí v kariére, ktoré nám v živote dochádzajú až príliš neskoro

Tvrdá práca prináša ovocie. Túto vetu väčšine z nás vštepovali odmala do hlavy a vďaka nej sme si utvorili istú predstavu o práci. Je to ale naozaj tá najlepšia stratégia? Veľa ľudí si túto radu berie k srdcu a až v neskorom veku si spätne uvedomuje, že v živote (a úspechu) ide o viac, než len byť čo najviac zaneprázdený prácou. Dôležité veci v kariére – prečítajte si ich práve teraz.

Život je krátky

Život je veľmi krátky na to, aby ste ho strávili v práci, ktorú nenávidíte, počúvali šéfa, ktorý vás ponižuje, a pracovali vo firme, ktorá nemá žiadnu dušu. Veľa ľudí samo seba presviedča, že musí naďalej zostávať v práci a budovať kariéru, ktorá ich robí nešťastnými. Obhajujú sa tým, že potrebujú mať pravidelný zdroj príjmu alebo že sa boja, že nenájdu lepšiu prácu.

Pravdou ale je, že nikto nevieme, koľko času nám ešte zostáva, a pokiaľ strávite väčšinu života v nenaplňujúcej práci alebo v situácii, s ktorou nie ste spokojní, budete sa cítiť čím ďalej horšie a na konci života všetkého budete ľutovať. Ak máte pocit, že ste s niečím vo vašom živote nešťastní, je načase s tým niečo urobiť.

Sociálne väzby sú dôležité

Možno si myslíte, že teambuildingy a networkingové akcie sú k ničomu, že je to len o táranie s vašimi kolegami a ľuďmi, na ktorých vám nezáleží, ale väčšina štúdií potvrdzuje, že sociálne väzby sú nevyhnutné pre náš úspech. Čím viac času a úsilia vložíte do budovania svojich sociálnych väzieb, tým viac máte šancí na úspech.

Obetovať svoje zdravie pre úspech a bohatstvo je nezmysel

Dôležité veci v kariére - toto je jedna z nich. Mnoho ambicióznych a úspešných ľudí si nedokáže nastaviť hranicu medzi prácou a voľným časom a končí často so zdravotnými problémami a syndrómom vyhorenia spôsobenými stresom a prepracovanosťou.

Pravdou zostáva, že je oveľa jednoduchšie udržiavať si dobré zdravie ako sa liečiť z problémov a chorôb – a ani ten najväčší úspech a peniaze vám nenahradia zdravie. Nevnímajte svoje zdravie ako samozrejmosť a urobte všetko možné, aby ste odbúrali stres a vyvarovali sa tak budúcim problémom.

Tie najlepšie okamihy nášho života sa nedejú pri monitore

Aj keď to vyzerá, že moderné technológie udávajú smer našich životov, na konci života si nikdy nebudete hovoriť, že by ste si priali stráviť viac času kontrolovaním mailov na vašom mobile. Preto je dobré pravidelne odkladať mobil nabok a užívať si skutočný život.

Nikdy sa neprestaňte učiť

Ak si v dnešnej dobe, keď sa technológia vyvíja dopredu neskutočným tempom, poviete, že už ste „skončili“ s učením sa nových vecí, budete behom pár rokov úplne mimo a nepoužiteľní. Názor, že starého psa novým kúskom nenaučíš je úplný nezmysel. Nikdy sa nestane to, že sa prebudíte a budete ľutovať nové veci, ktoré ste sa naučili.

Pestujte v sebe rôznorodosť

Rôznorodosť súvisí úzko s učením. Pokiaľ sa zameriate v živote len na to, čo už viete av čom ste dobrí, môžete čoskoro naraziť na to, že viete len jednu vec. Musíte byť svižný a zaujímať sa to mnoho rôznych vecí. Inak sa vám ľahko stane to, že uviaznete v práci, ktorá vás nebaví alebo ktorá už dávno nejde s dobou. Krásny príklad sú napríklad taxikári, ktorých vytláča Uber alebo zákaznícke linky, ktoré nahrádzajú chatboti.

Sám môžeš dôjsť ďaleko, ale v tíme dôjdeš ešte ďalej

Inými slovami, tímová práca prináša ovocie. Veľa ľudí sa sťažuje, že nemajú radi pracovať v tímoch, ale schopnosť pracovať v tíme je dôležitá, ak chcete úspieť. Sólo prác úspechu nedosiahnete, každá veľká myšlienka vyžaduje tímovú prácu, aby sme ju dokázali zrealizovať.

Strachovaním sa nič nedosiahnete

Protikladom strachu a starostí je akcia a tempo. Pokiaľ márnite čas, pretože sa bojíte uskutočniť nápad, mať príhovor, alebo pretože sa bojíte, čo na to povedia ostatní, nikdy nedosiahnete svoje ciele.

Pokiaľ sa ale dokážete preniesť cez strach a urobíte nutný krok, takmer vždy si poviete, že ste sa vlastne báli úplne zbytočne.

Chyba neznamená koniec

Ak sa vzdáte zakaždým, keď urobíte chybu, tak sa v živote nič nenaučíte. Snažte sa pozerať na chybu ako na príležitosť, ako sa poučiť a začať novú cestu. Pokiaľ sa toto naučíte, budete skúšať ďalšie a ďalšie veci a nakoniec v niečom inom uspejete.

Šťastie je cesta, nie cieľ

Mnoho ľudí neustále odkladá svoje šťastie. Hovoria si, že budú šťastní, až dostanú dobrú prácu, až schudnú, až budú mať spokojný vzťah, až ukončia zlý vzťah atď. Ale my sami si určujeme, kedy budeme šťastní. Šťastie je zvyk a voľba. Nezáleží, v akej ste situácii. Pokiaľ k nej budete pristupovať tak, že ste šťastní, budete úspešnejší.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, happymag, RED
 
Staršie správy
Staršie správy